Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.

Choroba wrzodowa
 
Powszechność występowania chorób przewodu pokarmowego jest obecnie tak duża, że nazwy leków, np. na nadkwasotę są równie dobrze znane, jak nazwy proszków do prania czy kosmetyków. Zwiększenie zapadalności na chorobę wrzodową pociągnęło za sobą rozwój diagnostyki i doskonalenie metod leczenia.

     Stosowana obecnie farmakoterapia skojarzona (jak podają producenci leków) może dawać efekty nawet w 80% przypadków, co jest praktycznie niespotykane w żadnej innej jednostce chorobowej. Dzięki wprowadzeniu nowych metod leczenia można stosunkowo szybko pozbyć się owrzodzenia, jednak efekt jest zwykle czasowy, ponieważ nie usuwa ono przyczyny choroby, a jedynie skutki. Faktycznie powodem wystąpienia nadkwaśności,  a później choroby wrzodowej jest przewagą napięcia parasympatycznego w żołądku. Funkcja przewodu pokarmowego jest kontrolowana przez autonomiczny układ nerwowy bez udziału woli człowieka. Dwie składowe układy autonomicznego działają antagonistycznie powodując wzrost (układu parasympatyczny) lub zmniejszenie aktywności przewodu pokarmowego (układ sympatyczny). Powszechne ostatnio spożywanie dużych ilości węglowodanów oraz produktów bogatoresztkowych wymusza wzrost napięcia parasympatycznego w żołądku, co objawia się zwiększonym wydzielaniem kwasu solnego przez błonę śluzową. Spożywanie dużych ilości surowych owoców, uważne powszechnie za zdrowe, powoduje dodatkowo wzrost kwasowości w przewodzie pokarmowym, ponieważ odczyn pH owoców jest kwaśny. Utrzymujące się stale obniżone pH treści żołądkowej powoduje nadtrawienie nabłonka  i rozwój nadżerek, a później wrzodów.
     Ponieważ żywienie optymalne jest dla człowieka naturalnym sposobem odżywiania nie powoduje ono zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego, a ponadto jest dietą ubogoresztkową oraz alkalizująca. Osoby z problemami gastrycznymi rozpoczynając żywienie optymalne najszybciej odczuwają poprawę stanu zdrowia. Takie dolegliwości jak zgaga czy nadkwaśność ustępują praktycznie natychmiast, ponieważ zalecane przez nas produkty (jaja, masło, śmietana) mają działanie neutralizujące kwasy. Szybko zmniejszają się bóle wrzodowe z powodu małej zawartości takich substancji drażniących jak błonnik oraz mniejszej objętości posiłków. Pełne wyleczenie z choroby wrzodowej jest możliwe w czasie od kilku dni do kilku tygodni. U osób rozpoczynających żywienie optymalne w Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze obserwuję powszechną obecność zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz regularność ich ustępowania w ciągu 2 – 3 dni od przyjazdu. Jak do tej pory tylko jeden pacjent zgłaszał utrzymywanie się nadkwasoty przez czas dłuższy niż trzy dni i w tym przypadku, ze względu na zaawansowanie choroby (30 lat), trzeba było zastosować prądy selektywne.
     W przypadku istniejącego wrzodu terapia z zastosowaniem prądów selektywnych daje znacznie lepsze efekty niż samo żywienie optymalne. Powikłań praktycznie nie spotyka się przed rozpoczęciem terapii czy pacjent nie choruje na znacznie rzadszą postać choroby  z niedokwaśnością. Osobie obeznanej z prądami selektywnymi diagnostyka nie powinna sprawić trudności, a ewentualnie pomyłka może być naprawiona w ciągu jednego dnia.


                                                        lek. med. Przemysław Pala

Przewijanie do góry