Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.

Cukrzeyca typu II. 

    
Cukrzyca typu II jest na żywieniu optymalnym chorobą prawie całkowicie uleczalną. Wyjątkiem są bardzo zaawansowane przypadki, gdy choroba trwa wiele lat, a pacjenci muszą przyjmować powyżej 80j insuliny na dobę, chociaż i wtedy nie można na 100% przekreślić szansy wyleczenia.

     Cukrzyca ustępuje zwykle w czasie 3 tygodni – 3 miesięcy, ale aby to osiągnąć trzeba sporo czasu poświęcić na przeliczanie dobowego składu posiłków. Wzrost poziomu cukru po jego pierwotnym spadku jest najczęściej spowodowany błędami w żywieniu. Z reguły mamy do czynienia z przebiałczeniem, co daje powolny wzrost poziomu glukozy lub rzadziej  z nadmiarem węglowodanów, gdzie proces ten toczy się znacznie szybciej. Drugą częstą przyczyną zawrotu cukrzycy są choroby, które mogą przytrafić się w pierwszych miesiącach żywienia. Do najpospolitszych należą grypa czy angina, ale może być to np. zawał.
     Warunkiem całkowitego wyleczenia jest oczywiście precyzyjne stosowanie diety optymalnej. Należy zjadać ok. 0,8g węglowodanów/kg m. c., ale jeżeli wystąpią przy tym ciała ketonowe w moczu to można zwiększyć ich ilość max. do 1,5g/kg m. c. Po 3 miesiącach żywienia optymalnego konieczne jest ograniczenie ilości białka do 0,5 – 0,8g/kg m. c. Tłuszczu wystarczy zjadać od 3 – 5g/kg m. c.


Wyjątkowo zdarza się, że pacjent zjada zbyt dużo tłuszczu i to powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomu glukozy we krwi. Są to osoby otyłe szybko tracące wagę lub przejadające się wystarczy zjadać trochę mniej i problem szybko się stabilizuje. Leki należy odstawić gdy poziom glukozy utrzymuje się poniżej 180, tak aby nie przekroczyła 200. Jeżeli udało się to już raz, wygląda na to, że jest całkowicie możliwe  i teraz.


                                                                       lek. med. Przemysław Pala 

Przewijanie do góry