Żywienie niemowląt i dzieci.
Drogi Doktorze
Piszę do Pana, ponieważ dowiedziałam się z miesięcznika „Optymalni”, że udziela Pan porad na łamach tego pisma.
Mam 27 lat, żywię się optymalnie ponad 2 lata (2 lata i 9 miesięcy).Pozwoliło to na wyleczenie się z wielu dolegliwości i co najważniejsze-prawdopodobnie przyczyniło się do tego, iż urodziłam upragnione dziecko (miałam problemy z zajściem w ciążę).
Do 5 miesiąca ciąży przyjmowałam leki hormonalne,(Turinal), ponieważ ciąża została uznana za zagrożoną. Miałam też podwyższony poziom ciał ketonowych. Dziecko urodziło się zdrowe a
Jakie błędy popełniam? Co mogło mieć wpływ na stan zdrowia synka?
In jeszcze jedno –ponoć dzieci żywione wyłącznie piersią wolno przybierają na wadze. Mój synek, kiedy się urodził ważył 2950g 9 przy wypisie 27500. Obecnie w wieku 12 tygodni waży 7 kg (karmię dziecko piersią).Jest to dużo jak na 3- miesięczne niemowlę. Chociaż lekarz zalecił podawanie witaminy D-3, nie robiłam tego, ale ostatnio pediatra stwierdził, że synek ma miękkie kości i zalecił zwiększoną dawkę tej witaminy. Czy powinnam ja podawać? Bardzo proszę o poradę.
Z poważaniem
Agnieszka S.
Ps. Korzystając z okazji chciałabym nawiązać kontakt z matkami optymalnymi.Może podzielą się one ze mną swoim doświadczeniem. Będę wdzięczna za każdą poradę.
Odpowiedź:
Coraz częściej spotyka się kobiety młode stosujące żywienie optymalne, które rodzą zdrowe dzieci i te są karmione piersią.
Na żywieniu optymalnym kobieta w ciąży przybiera na wadze tyle ile wynosi ciężar płodu i wód płodowych, dlatego po rozwiązaniu ciąży szybko wraca poprzednia waga. Samo dziecko waży około 3 kg i dzięki temu poród jest krótki i prawie bezbolesny(nie licząc oczywiście skurczów przedporodowych)Rozwój dziecka również przebiega a sposób odmienny niż w rodzinach żywiących się tradycyjnie. W pierwszych2-3 miesiącach niemowlę może szybko przybierać na wadze. Matki optymalne, często zgłaszają również wczesne osiągnięcie sprawności ruchowej swoich dzieci.
Po okresie niemowlęcym następuje spowolnienie tempa wzrostu do czasu dojrzewania daje się równoważyć wolniejszy rozwój niż średnio w populacji. Dzieci optymalne są szczupłe i później rozwijają emocje takie jak zazdrość, agresja czy zainteresowania seksualne. Rozwojem intelektualnym takie dziecko może natomiast znacznie wyprzedzać swoich rówieśników. Na diecie optymalnej dojrzałość płciową osiąga się po 18 roku życia i jest to najbardziej naturalne.
Żywienie niemowląt powinno opierać się na karmieniu piersią tak długo jak to jest możliwe. W tym czasie nie zajdzie pani powtórnie w ciąże, co jest korzystne z biologicznego punktu widzenia gdyż umożliwia dziecku jak najlepsze odżywienie. Do 6 miesiąca wystarcza pokarm matki, później natomiast można do żywienia włączać żółtka. W książce „Żywienie Optymalne” Dr Jan Kwaśniewski podaje również kilka przepisów na mieszanki dla niemowląt, które można łatwo przyrządzić. Nie musi pani również dostarczać dziecku żadnych suplementów, ponieważ wszystkie potrzebne składniki otrzyma ono w mleku.
Dobrze, że zaczyna Pani zwracać uwagę na to, co jada. Mleko krowy w ogóle nie nadaje się dla człowieka, a dostępne obecnie produkty mleczne zawierają środki konserwujące, które mogą przenikać do pokarmu. Powinna Pani stosować żywienie optymalne opierając się na żółtkach i podrobach. Ważne jest spożycie kolagenu, który jest bardzo ważny dla budującego się organizmu. Można go znaleźć salcesonie, flakach, skórkach, galaretach.
W okresie karmienia potrzeba nieco więcej białka tzn. 50g/na dobę, bezpiecznie można zjadać również 60g węglowodanów, tłuszczów oczywiście liczyć nie trzeba, ale powinny one być możliwie najbardziej wartościowe pochodzenia zwierzęcego.
Powinna Pani zaobserwować, po jakim produkcie powstają zmiany skórne u syna i takich unikać. Najczęściej są to domieszki chemiczne lub ulepszacze dodawane do sprzedawanych produktów. Najbardziej niebezpieczne są owoce południowe oraz wszelkie produkty o długim okresie przydatności do spożycia.
Należy również raz dziennie wystawiać dziecko na światło słoneczne przez 15 minut i to pozwoli na wytworzenie dostatecznej ilości witaminy D w skórze, co przy spożyciu odpowiedniej ilości kolagenu przez Panią pozwoli na prawidłowa budowę kośćca.
lek. med. Przemysław Pala