Nadciśnienie i zmarszczki.
Piszę na adres Centrum, ponieważ posiadam tylko ten adres. Jestem na żywieniu optymalnym od 1-go marca 2003. Mój problem to nie była tusza, lecz nadciśnienie i anemia. Ja byłam szczupła, a teraz jestem chuda. Mam 4 książki dr. Kwaśniewskiego. Czytam i stosuję tą dietę. Jem tłusto według wagi. Ale nie chcę już chudnąć, a raczej chcę już przybyć na wadze.
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Gotuję i piekę według książki dr. Kwaśniewskiego. Lubię te produkty optymalnego żywienia. Mam już plusy optymalnej diety. Nadciśnienia nie mam, pigułki, które miałam brać do końca życia – odstawiłam. Mogę jeść pomidory, a nie jadłam od 10-ciu lat, powodowały okropne boleści brzucha. I co bardzo ważne w przeciągu 3-ch miesięcy bez żadnej pigułki wyszłam z anemii. Nareszcie od kilku lat w anemii mam wyniki krwi bardzo dobre.
Ja mam 75 lat – może za późno zaczęłam stosować żywienie optymalne, ale przed tym nie słyszałam o tym. Dopiero niedawno znajomy wrócił z Centrum Żywienia Optymalnego, to wówczas dowiedziałam się i mam ten adres. Nie wiem jeszcze jaki mam cholesterol, bo mam prawo zbadać dopiero we wrześniu, bo moje ubezpieczenie (emerytka) płaci tylko raz do roku za takie badania, a miałam we wrześniu ubiegłego roku. Miałam w normie. Poprzednio jadłam dużo owoców, razowego chleba, ciasta i taką margarynę co „zbija” cholesterol „Benecol”. Dużo mięsa nie jadłam, no i nie tłusto. My w USA jesteśmy przestraszeni cholesterolem. Przed wyjazdem do USA w 1970r. przy wzroście 161 cm, wagę miałam 61kg. Teraz przed dietą optymalną ważyłam 145 funtów, a obecnie traciłam stopniowo i ważę teraz 136 funtów i jestem chuda i to widać. Proszę o radę co robić i jak jeść, aby nie chudnąć więcej, a przytyć. W moim wieku (75 lat) to zmarszczki na twarz wychodzą, a nie miałam ich.
Bardzo proszę o radę. Serdecznie pozdrawiam państwa.
J.W.
odpowiedź:
Szanowna Pani!
Kilka miesięcy prawidłowego żywienia spowodowało u Pani diametralną poprawę stanu zdrowia. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, która dotychczas uważana była za nieuleczalną. Pani jest kolejną pacjentką, która potwierdza skuteczność żywienia optymalnego. Ustąpiła anemia, pozbyła się Pani uporczywych niestrawności. Jak na okres kilku miesięcy, to bardzo dużo. Pozytywne efekty świadczą o tym, iż stosuje Pani dietę prawidłowo. Prawidłowe odżywienie i zaopatrzenie organizmu we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe jest gwarancją powrotu do zdrowia. Efektem stosowania żywienia optymalnego u osób z nadwagą jest stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej. Nie należy tym faktem aż tak bardzo się przejmować. Obecnie osiągnęła Pani należną wagę ciała i nie potrzeba w żywieniu niczego zmieniać. Prawdopodobnie Pani waga ciała już jest ustabilizowana. Przestrzegam przed eksperymentowaniem na własną rękę, ponieważ choroby, których się Pani pozbyła mogą powrócić.
Te niekorzystne efekty kosmetyczne w postaci zmarszczek na twarzy w ciągu kilku miesięcy powinny się zmniejszyć. W tkance skórnej zostaną uruchomione mechanizmy enzymatyczne powodujące stopniowe modelowanie i wygładzanie skóry. Zajmie to jednak trochę czasu.
Z poważaniem
lek. med. Maciej Garbień