Jaskra, zwyrodnienie kręgosłupa, nadciśnienie.
Szanowni Państwo!
Przepraszam, że ośmielam się pisać do Was, ale w mojej miejscowości nie znam nikogo na diecie optymalnej. Na diecie jestem 6 miesiąc. W styczniu byłam w Arkadii w Poznaniu, lekarz ustawił dietę-50 g B-100 g T-50 g W. Widocznie popełniam błędy, gdyż nie czuję przypływu energii, jak to się czyta w książce i miesięczniku. Mam 55 lat choruję na jaskrę, kręgosłup, wahania ciśnienia, początki choroby wieńcowej.
W czasie diety ciśnienie się uregulowało. Schudłam 5 kg-ważę około 70 kg-wzrost 160 cm. Często cierpną mi nogi (wieczorem) nieraz odczuwam „uczucie zimna” w nogach (nie zawsze)-to na skutek błędów, które widocznie popełniam. Bardzo Panią proszę o napisanie do mnie, co jeść na śniadanie (mam na myśli prawidłowy jadłospis) i co na obiadokolację -jakie węglowodany do śniadania, jakie do obiadu? Bardzo proszę o przykład swego jadłospisu. Ja na śniadanie jem- 1 kromkę chleba biszkoptowego, 20 g masła plus 4 żółtka (od pół roku niezmiennie) plus ½ grejpfruta albo 100 g salcesonu, plus 2 kromki chleba, plus 10 g masła.
Na obiadokolację – 100 g karkówki (panierowana w jajku i bułce)-100 g ziemniaków, plus 3 łyżki kapusty albo 100 g kaszanki, wątróbki lub żeberek. Robię galaretę ze stópek
wieprzowych, trochę mięsa, który jem z chlebem na śniadanie, zamiast salcesonu lub jajek. Nie wiem jakie dobierać węglowodany i czy za mało lub za dużo ich nie jem (od pół roku jem codziennie grejpfruty). Nieraz jestem głodna, więc coś dojem (efektem są zaparcia). Proszę mi napisać czego jem za mało lub za dużo BTW –że nieraz miewam zaparcia. Pani, jako prezes B. O. słyszy świadectwa ludzi żywiących się optymalnie. Czy ktoś wyleczył się z jaskry? Przepraszam, że piszę chaotycznie.
Bardzo proszę o odpowiedź.
J.C.
Odpowiedź:
Szanowna Pani!
Pisze Pani, iż stosuje żywienie optymalne ok. 6 miesięcy po konsultacji z lekarzem optymalnym. Pozytywne efekty żywienia już wystąpiły. Schudła Pani 5 kg oraz ustabilizowało się nadciśnienie chwiejne. Ten fakt przemawia za tym, iż proces miażdżycowy zaczyna się cofać. Dotyczy to także choroby wieńcowej, która także będzie ustępować (nie opisała Pani objawów ani leków, które były stosowane). Cierpi Pani na „zimne nogi”. Szkoda, iż nie opisała Pani tej dolegliwości dokładnie np. od kiedy występuje? Czy dokuczała przed zastosowaniem żywienia optymalnego? Czy jest to tylko uczucie pozorne, czy rzeczywiście stopy mają niższą temperaturę? Odpowiedzi na te pytania determinują diagnozę między zaburzeniem krążenia a chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa. Przesłała Pani przykłady swoich posiłków. To bardzo dobrze, że zaczęła Pani liczyć to co zjada. Dwuposiłkowy model żywienia jest najlepszy, eliminuje błędy w żywieniu. Najlepsze węglowodany to skrobia. Zawarta jest w ziemniakach i warzywach. Powinna je Pani zjadać w ilościach ok. 50 g na dobę, a z podanych jadłospisów wynika, że jest ich ok. 30g. Niedobór węglowodanów może być przyczyną zaparć. Powinna Pani ograniczyć ilość spożywanego białka do ok. 30 – 40 g na dobę. Żeby nie dojadać między posiłkami może Pani stosować śmietanę 30% w dowolnej ilości (zawiera mało białka i jest sycąca) przez co zwiększy się ilość spożywanego tłuszczu powyżej 150 g na dobę. Wtedy na pewno poczuje Pani przypływ energii i poprawi się sprawność psycho-fizyczna.
Jeżeli do tej pory nie ustąpiły objawy jaskry (nie pisze Pani jakie i czy stosuje Pani leczenie!) to należy zastosować leczenie prądami selektywnymi. Wtedy jaskra będzie ustępować.
Z wyrazami szacunku i życząc szybkiego powrotu do zdrowia.
lek. med. Maciej Garbień