Składniki:
– 2-3 ziemniaki (40 dag)
– 20 dag oskórowanej słoniny
– 20 dag podsuszanej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
– 2 ząbki czosnku
– ewentualnie sól
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować (można nieco posolić). Słoninę skroić w niezbyt drobną kostkę lub w paseczki i smażyć na rozgrzanej patelni, aż skwarki się zrumienią, nie smażyć jednak zbyt długo, aby skwarki nie były zbyt wytopione. Patelnię z usmażonymi skwarkami zestawić z ognia, aby nieco ostygła, po czym zlać do naczynia ok. 2/3 wytopionego smalcu. Smalec ten można wykorzystać później do smażenia potraw. Przygotowaną kiełbasę pokroić w kostkę dodać do skwarków na patelni i smażyć razem kilka minut. W tym czasie obrać czosnek. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, ziemniaki odparować i utłuc pałką. Do roztartych ziemniaków dodać usmażone skwarki oraz zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć kilkanaście minut na ostrym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak aby ziemniaki się zrumieniły tworząc złocistą „skorupkę”. Tak przygotowane ziemniaki natychmiast podawać.
Uwagi:
– jest to doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs,
– może stanowić samodzielny posiłek jeśli uzupełni się go podaną do popicia śmietaną 30% w
proporcji 1:1 lub wyższej na korzyść śmietany. W takim przypadku ziemniaki można
posypać koperkiem,
– zamiast słoniny można usmażyć skwarki z surowego boczku,
– kiełbasę żywiecką lub krakowską można zastąpić dowolną podsuszaną (niekoniecznie)
wędliną,
– dobrym dodatkiem będzie kawałek wędzonego boczku,
– można zrezygnować z wędliny i zasmażyć ziemniaki jedynie ze skwarkami ze słoniny,
– słoninę można skroić dowolnie, np. w podłużne, dość grube paseczki,
– potrawa uzyska dodatkowy aromat, jeżeli do ziemniaków dodamy nieco przypraw, np.
oregano, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, zmiażdżone ziarenka jałowca, rozmaryn, itp.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 9,7 T – 27,5 W – 8,9 | kaloryczność 323 kcal |
B : T : W = 1 : 2,8 : 0,9 | gotowej potrawy – 0,5 kg |