Żółtka sadzone na boczku (porcja dla dwóch osób)

Składniki:
– 6 żółtek
– kilka plasterków wędzonego parzonego boczku (10 dag)
– 5 dag masła
– ewentualnie dodatki smakowe: szczypiorek, cebulka itp.


 Na patelni rozgrzać masło uważając, aby go nie przypalić. Na tłuszczu ułożyć plasterki boczku, a na nich (lub obok) – żółtka. Każde żółtko można nakłuć nożem, aby się „rozpłynęło”, ale niekoniecznie (według uznania). Smażyć na średnim ogniu, aby masło lekko się pieniło. Po kilku 

minutach łopatką przewrócić żółtka z boczkiem na drugą stronę, wyłączyć gaz i poczekać, aż masło przestanie „bulgotać”. Posypać zieleniną i zaraz podawać na stół, najlepiej na patelni. Potrawę polewać obficie usmażonym masłem, aby spożyć je w całości.
– jest to bardzo dobre, odżywcze i nie obciążające śniadanie, które dostarcza energii na wiele godzin,
– znakomitym uzupełnieniem śniadania jest dowolne pieczywo optymalne, własnego wypieku lub z PPH Janiccy, np. chleb orzechowy, paluszki serowe, chrupki kanapkowe (zob. zdjęcia poniżej). Pieczywo takie można smarować masłem, maczać w gorącym tłuszczu z patelni lub też ułożyć kawałki pieczywa na patelni obok żółtek oraz boczku i obsmażyć z obydwu stron na rumiano. Należy pamiętać, że dodatek pieczywa optymalnego spowoduje zmianę składu całej potrawy.
– danie szczególnie polecane dla dzieci optymalnych, które we wczesnym okresie życia niezbyt chętnie spożywają białko jaja,
– białka oczywiście wykorzystujemy do wypieku chlebów białkowych, babek makowych oraz innych ciast i deserów optymalnych, a także jako dodatek do posiłków dla zwierząt domowych (można je dodawać np. do wywarów z kości, które gotujemy dla naszych zwierząt, ugotowane białko można dodawać również do mięsnych karm różnego rodzaju – zarówno tych kupionych w sklepie lub też przygotowanych przez nas samych),
– zamiast boczku można oczywiście użyć dowolnej wędliny, najlepiej z ZM Krotoszyn pamiętając, że spowoduje to zmianę w proporcji składników odżywczych.


100g zawiera:










 B – 13,1  T – 50,7  W – 0,0  kaloryczność  – 511 kcal
 B:T:W = 1 : 3,9 : 0,0  gotowej potrawy ok. 0,25 kg

Przewijanie do góry