Kuchnia Optymalna

Biała kiełbasa w kruchym cieście.
07-04-2004
T.K.

Składniki na ciasto:
- 15 dag mÄ…ki (tortowej lub krupczatki)
- 8 dag masła
- 3 łyżki śmietanki 36 % (5 dag)
- 3 żółtka
- 1 dag prasowanych drożdży




Ponadto:
- 50 dag białej parzonej kiełbasy (6-7 sztuk)
- odrobina masła do smarowania formy

  Do Å›mietanki wsypać pokruszone drożdże, rozetrzeć je Å‚yżeczkÄ… i odstawić w ciepÅ‚e miejsce. MÄ…kÄ™ przesiać na stolnicÄ™. Dodać schÅ‚odzone, pokrojone masÅ‚o i caÅ‚ość dokÅ‚adnie posiekać nożem. NastÄ™pnie poÅ›rodku zrobić wgÅ‚Ä™bienie, uÅ‚ożyć w nim żółtka i caÅ‚ość jeszcze raz posiekać.Ponownie zrobić wgÅ‚Ä™bienie w posiekanej masie, dodać drożdże roztarte ze Å›mietankÄ… i jeszcze raz posiekać. Dopiero wówczas szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto nieco spÅ‚aszczyć, zawinąć w foliÄ™ i schÅ‚odzić, najlepiej przez kilka godzin.
   Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200˚C. Przygotowane ciasto rozwaÅ‚kować cieniutko na stolnicy (podsypujÄ…c odrobinÄ… mÄ…ki), a nastÄ™pnie pokroić na tyle części, ile mamy przygotowanych kieÅ‚bas. KażdÄ… kieÅ‚basÄ™ ukÅ‚adać na kawaÅ‚ku ciasta, zawijać i zlepiać dokÅ‚adnie brzegi ciasta. BrytfannÄ™ lub blachÄ™ nasmarować masÅ‚em i uÅ‚ożyć zawiniÄ™te kieÅ‚basy. Wierzch ciasta ponakÅ‚uwać widelcem, aby ciasto siÄ™ nie wybrzuszaÅ‚o. KieÅ‚basy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min., aż ciasto siÄ™ zrumieni. GotowÄ… potrawÄ™ wyjąć z piekarnika, uÅ‚ożyć na półmisku, przybrać dowolnie i zaraz podawać.

Uwagi:
- potrawa wyÅ›mienicie smakuje podana z czystym żurem oraz pieczywem optymalnym,
- na wierzchu gorÄ…cych upieczonych kieÅ‚bas w cieÅ›cie można uÅ‚ożyć kawaÅ‚eczki masÅ‚a i 
  ewentualnie posypać dowolnymi przyprawami,
- zamiast białej kiełbasy można zawinąć w ciasto mielone gotowane lub usmażone uprzednio
  miÄ™so.

100g potrawy zawiera:

 B - 11,4 T - 27,3 W - 13,8      kaloryczność 350 kcal
 B : T : W = 1 : 2,4 : 1,2   gotowej potrawy - 0,8kg


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski