|
T.K. |
Składniki na ciasto: - 15 dag mąki (tortowej lub krupczatki) - 8 dag masła - 3 łyżki śmietanki 36 % (5 dag) - 3 żółtka - 1 dag prasowanych drożdży
Ponadto: - 50 dag białej parzonej kiełbasy (6-7 sztuk) - odrobina masła do smarowania formy
Do Å›mietanki wsypać pokruszone drożdże, rozetrzeć je Å‚yżeczkÄ… i odstawić w ciepÅ‚e miejsce. MÄ…kÄ™ przesiać na stolnicÄ™. Dodać schÅ‚odzone, pokrojone masÅ‚o i caÅ‚ość dokÅ‚adnie posiekać nożem. NastÄ™pnie poÅ›rodku zrobić wgÅ‚Ä™bienie, uÅ‚ożyć w nim żółtka i caÅ‚ość jeszcze raz posiekać.Ponownie zrobić wgÅ‚Ä™bienie w posiekanej masie, dodać drożdże roztarte ze Å›mietankÄ… i jeszcze raz posiekać. Dopiero wówczas szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto nieco spÅ‚aszczyć, zawinąć w foliÄ™ i schÅ‚odzić, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200˚C. Przygotowane ciasto rozwaÅ‚kować cieniutko na stolnicy (podsypujÄ…c odrobinÄ… mÄ…ki), a nastÄ™pnie pokroić na tyle części, ile mamy przygotowanych kieÅ‚bas. KażdÄ… kieÅ‚basÄ™ ukÅ‚adać na kawaÅ‚ku ciasta, zawijać i zlepiać dokÅ‚adnie brzegi ciasta. BrytfannÄ™ lub blachÄ™ nasmarować masÅ‚em i uÅ‚ożyć zawiniÄ™te kieÅ‚basy. Wierzch ciasta ponakÅ‚uwać widelcem, aby ciasto siÄ™ nie wybrzuszaÅ‚o. KieÅ‚basy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min., aż ciasto siÄ™ zrumieni. GotowÄ… potrawÄ™ wyjąć z piekarnika, uÅ‚ożyć na półmisku, przybrać dowolnie i zaraz podawać.
Uwagi: - potrawa wyśmienicie smakuje podana z czystym żurem oraz pieczywem optymalnym, - na wierzchu gorących upieczonych kiełbas w cieście można ułożyć kawałeczki masła i ewentualnie posypać dowolnymi przyprawami, - zamiast białej kiełbasy można zawinąć w ciasto mielone gotowane lub usmażone uprzednio mięso.
100g potrawy zawiera:
B - 11,4 T - 27,3 W - 13,8 |
kaloryczność 350 kcal |
B : T : W = 1 : 2,4 : 1,2 |
gotowej potrawy - 0,8kg | |