Kuchnia Optymalna

Biała kiełbasa w kruchym cieście.
07-04-2004
T.K.

Składniki na ciasto:
- 15 dag mąki (tortowej lub krupczatki)
- 8 dag masła
- 3 łyżki śmietanki 36 % (5 dag)
- 3 żółtka
- 1 dag prasowanych drożdży




Ponadto:
- 50 dag białej parzonej kiełbasy (6-7 sztuk)
- odrobina masła do smarowania formy

  Do śmietanki wsypać pokruszone drożdże, rozetrzeć je łyżeczką i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać schłodzone, pokrojone masło i całość dokładnie posiekać nożem. Następnie pośrodku zrobić wgłębienie, ułożyć w nim żółtka i całość jeszcze raz posiekać.Ponownie zrobić wgłębienie w posiekanej masie, dodać drożdże roztarte ze śmietanką i jeszcze raz posiekać. Dopiero wówczas szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto nieco spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić, najlepiej przez kilka godzin.
   Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200˚C. Przygotowane ciasto rozwałkować cieniutko na stolnicy (podsypując odrobiną mąki), a następnie pokroić na tyle części, ile mamy przygotowanych kiełbas. Każdą kiełbasę układać na kawałku ciasta, zawijać i zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Brytfannę lub blachę nasmarować masłem i ułożyć zawinięte kiełbasy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało. Kiełbasy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min., aż ciasto się zrumieni. Gotową potrawę wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, przybrać dowolnie i zaraz podawać.

Uwagi:
- potrawa wyśmienicie smakuje podana z czystym żurem oraz pieczywem optymalnym,
- na wierzchu gorących upieczonych kiełbas w cieście można ułożyć kawałeczki masła i 
  ewentualnie posypać dowolnymi przyprawami,
- zamiast białej kiełbasy można zawinąć w ciasto mielone gotowane lub usmażone uprzednio
  mięso.

100g potrawy zawiera:

 B - 11,4 T - 27,3 W - 13,8      kaloryczność 350 kcal
 B : T : W = 1 : 2,4 : 1,2   gotowej potrawy - 0,8kg


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski