|
T.K. |
Składniki sosu: - 1 łyżka chrzanu (5 dag) - 1 łyżka masła (3 dag) - 1 szklanka śmietanki 36 % (200 ml) - sól, pieprz do smaku (ewentualnie inne przyprawy) - zielenina lub inne dodatki do przybrania Ponadto: - 50 dag białej parzonej kiełbasy
Na patelni rozgrzać masło, dodać chrzan, chwilę energicznie pomieszać, po czym wlać śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć sos, aż zgęstnieje, często mieszając. W tym czasie obsmażyć kiełbasy na odrobinie tłuszczu, aż się zrumienią z obydwu stron. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Usmażone kiełbasy układać na talerzach, polewać sosem i przybrać dowolnymi dodatkami. Zaraz podawać.
Uwagi: - potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym posmarowanym masłem, - sosem można polewać dowolne mięso gotowane, smażone lub pieczone, - zamiast chrzanu do sosu można dodać ketchupu, musztardy itp., - jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w Książce Kucharskiej), - kluski polewane sosem chrzanowym można traktować jako samodzielne danie.
100g potrawy zawiera:
B - 9,9 T - 30,3 W - 0,0 |
kaloryczność 384 kcal |
B : T : W = 1 : 3,1 : 0,0 |
gotowej potrawy - 0,7 kg | |