Kuchnia Optymalna

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
08-04-2004
T.K.

Składniki sosu:
- 1 łyżka chrzanu (5 dag)
- 1 łyżka masła (3 dag)
- 1 szklanka śmietanki 36 % (200 ml)
- sól, pieprz do smaku (ewentualnie inne przyprawy)
- zielenina lub inne dodatki do przybrania
Ponadto:
- 50 dag białej parzonej kiełbasy



   Na patelni rozgrzać masło, dodać chrzan, chwilę energicznie pomieszać, po czym wlać śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć sos, aż zgęstnieje, często mieszając.
   W tym czasie obsmażyć kiełbasy na odrobinie tłuszczu, aż się zrumienią z obydwu stron. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Usmażone kiełbasy układać na talerzach, polewać sosem i przybrać dowolnymi dodatkami. Zaraz podawać.

Uwagi:
- potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym posmarowanym masłem,
- sosem można polewać dowolne mięso gotowane, smażone lub pieczone,
- zamiast chrzanu do sosu można dodać ketchupu, musztardy itp.,
- jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w
  Książce Kucharskiej),
- kluski polewane sosem chrzanowym można traktować jako samodzielne danie.

100g potrawy zawiera:

 B - 9,9 T - 30,3 W - 0,0      kaloryczność 384 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 0,0   gotowej potrawy - 0,7 kg 


 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski