|
T.K. |
Składniki: - 2 białe kiełbasy parzone (15 dag) - 50 dag bigosu przygotowanego wg przepisu nr 505 z Książki Kucharskiej lub wyprodukowanego przez ZM w Krotoszynie. - zielenina lub inne dodatki do przybrania gotowej potrawy
Bigos odgrzać w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasy obsmażyć na odrobinie tłuszczu, aby się zrumieniły z obydwu stron. Gorące układać na talerzu razem z bigosem, przybrać zieleniną lub innymi dodatkami i od razu podawać.
Uwagi: - jeżeli mamy gotowy bigos, to jest to danie bardzo szybkie i jednoczeÅ›nie niezwykle wartoÅ›ciowe i „energetyczne”, - zamiast biaÅ‚ej kieÅ‚basy można podawać podgrzanÄ… kieÅ‚basÄ™ wÄ™dzonÄ…, - potrawÄ™ można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym maczanym w sosie, - jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w Książce Kucharskiej),
100g potrawy zawiera:
B - 8,4 T - 21,9 W - 1,1 |
kaloryczność 282 kcal |
B : T : W = 1 : 2,6 : 0,1 |
gotowej potrawy - 0,6 kg | |