Kuchnia Optymalna

Mięso duszone w warzywach.
02-05-2004

Składniki:
- 75 dag surowej szynki wieprzowej
- 50 dag tłustego surowego boczku bez skóry i żeberek
- 10 dag masła
- 5 dag smalcu
- 50 dag marchwi (3-4 sztuki)
- 10 dag pietruszki (1-2 sztuki)
- 1 seler (ok. 15 dag)
- 2 pory (ok. 25 dag)
- sól lub jarzynka do smaku
- pieprz
- pęczek koperku



   Boczek oraz szynkÄ™ pokroić w grubÄ… kostkÄ™. Na patelni mocno rozgrzać poÅ‚owÄ™ smalcu, obsmażyć na nim pokrojony boczek i przeÅ‚ożyć do dużego rondla razem z tÅ‚uszczem. NastÄ™pnie rozgrzać drugÄ… poÅ‚owÄ™ smalcu, obsmażyć na nim pokrojonÄ… szynkÄ™ i doÅ‚ożyć jÄ… wraz z tÅ‚uszczem do usmażonego boczku. MiÄ™so posypać solÄ… (lub jarzynkÄ…) oraz pieprzem i wymieszać. CaÅ‚ość podlać wodÄ… (ok. 10 ml), przykryć, ustawić na maÅ‚ym ogniu (najlepiej na pÅ‚ytce żaroodpornej) i dusić pod przykryciem ok. 45 minut.
   W tym czasie umyć pory i usunąć z nich suche, zielone części. Pory pokroić w plasterki.  Na patelni po smażeniu miÄ™sa rozgrzać poÅ‚owÄ™ masÅ‚a i pod przykryciem usmażyć na nim pory. PoÅ‚owÄ™ podsmażonych porów dodać do duszÄ…cego siÄ™ miÄ™sa, a poÅ‚owÄ™ zostawić na później.
   Warzywa (marchewkÄ™, pietruszkÄ™, seler) obrać, umyć i pokroić w kostkÄ™. PrzeÅ‚ożyć do garnka, dodać pozostaÅ‚Ä… poÅ‚owÄ™ masÅ‚a i podlać wodÄ… (ok. 200 ml). Garnek ustawić na ogniu, przykryć i gotować 30-35 minut. Woda powinna prawie w caÅ‚oÅ›ci odparować.
   Ugotowane warzywa dodać wraz z pozostawionym usmażonym porem do duszÄ…cego siÄ™ miÄ™sa, wymieszać i dusić wszystko razem pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. GotowÄ… potrawÄ™ posypać posiekanym koperkiem i natychmiast podawać.

Uwagi:
- potrawa może stanowić samodzielne danie, ale również znakomicie smakuje z kluskami 
  optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie 
  http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44)
- zamiast szynki można użyć łopatki, karkówki, biodrówki itp., a zamiast boczku można użyć
  podgardla, pachwiny lub innego tÅ‚ustego miÄ™sa, najlepiej z ZM KROTOSZYN
- potrawę można dowolnie przyprawić, dodając na przykład bazylię, tymianek, rozmaryn, ziele
  jaÅ‚owca, liść laurowy, odrobinÄ™ gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej itp.,
- pod koniec duszenia do potrawy można dodać dowolną posiekaną zieleninę (koperek, natka
  pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczypior, itp.), potrawa uzyska wówczas bardziej wiosenny
  smak oraz wyglÄ…d,
- do potrawy można dodać 2-3 zÄ…bki zmiażdżonego czosnku,
- dobry dodatek do potrawy stanowią marynaty (grzyby, patisony, dynia, gruszki, ogórki,
  Å›liwki, szalotki itp.),
- potrawa doskonale nadaje się na tzw. danie szybkie, ponieważ po przestudzeniu i
  schÅ‚odzeniu w lodówce możemy jÄ… odgrzewać porcjami przez 2-3 dniu,
- potrawę można także przygotować w większej ilości, poporcjować, zamrozić i wyjmować w
  razie potrzeby.

100 g potrawy zawiera:

 B - 10,4 T - 33,0 W - 2,9      kaloryczność 351 kcal
 B : T : W = 1 : 3,2 : 0,3   gotowej potrawy - 1,6 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski