Składniki: - 75 dag surowej szynki wieprzowej - 50 dag tłustego surowego boczku bez skóry i żeberek - 10 dag masła - 5 dag smalcu - 50 dag marchwi (3-4 sztuki) - 10 dag pietruszki (1-2 sztuki) - 1 seler (ok. 15 dag) - 2 pory (ok. 25 dag) - sól lub jarzynka do smaku - pieprz - pęczek koperku
Boczek oraz szynkę pokroić w grubą kostkę. Na patelni mocno rozgrzać połowę smalcu, obsmażyć na nim pokrojony boczek i przełożyć do dużego rondla razem z tłuszczem. Następnie rozgrzać drugą połowę smalcu, obsmażyć na nim pokrojoną szynkę i dołożyć ją wraz z tłuszczem do usmażonego boczku. Mięso posypać solą (lub jarzynką) oraz pieprzem i wymieszać. Całość podlać wodą (ok. 10 ml), przykryć, ustawić na małym ogniu (najlepiej na płytce żaroodpornej) i dusić pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie umyć pory i usunąć z nich suche, zielone części. Pory pokroić w plasterki. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać połowę masła i pod przykryciem usmażyć na nim pory. Połowę podsmażonych porów dodać do duszącego się mięsa, a połowę zostawić na później. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać pozostałą połowę masła i podlać wodą (ok. 200 ml). Garnek ustawić na ogniu, przykryć i gotować 30-35 minut. Woda powinna prawie w całości odparować. Ugotowane warzywa dodać wraz z pozostawionym usmażonym porem do duszącego się mięsa, wymieszać i dusić wszystko razem pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem i natychmiast podawać.
Uwagi: - potrawa może stanowić samodzielne danie, ale również znakomicie smakuje z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) - zamiast szynki można użyć Å‚opatki, karkówki, biodrówki itp., a zamiast boczku można użyć podgardla, pachwiny lub innego tÅ‚ustego miÄ™sa, najlepiej z ZM KROTOSZYN - potrawÄ™ można dowolnie przyprawić, dodajÄ…c na przykÅ‚ad bazyliÄ™, tymianek, rozmaryn, ziele jaÅ‚owca, liść laurowy, odrobinÄ™ gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej itp., - pod koniec duszenia do potrawy można dodać dowolnÄ… posiekanÄ… zieleninÄ™ (koperek, natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczypior, itp.), potrawa uzyska wówczas bardziej wiosenny smak oraz wyglÄ…d, - do potrawy można dodać 2-3 zÄ…bki zmiażdżonego czosnku, - dobry dodatek do potrawy stanowiÄ… marynaty (grzyby, patisony, dynia, gruszki, ogórki, Å›liwki, szalotki itp.), - potrawa doskonale nadaje siÄ™ na tzw. danie szybkie, ponieważ po przestudzeniu i schÅ‚odzeniu w lodówce możemy jÄ… odgrzewać porcjami przez 2-3 dniu, - potrawÄ™ można także przygotować w wiÄ™kszej iloÅ›ci, poporcjować, zamrozić i wyjmować w razie potrzeby.
100 g potrawy zawiera:
B - 10,4 T - 33,0 W - 2,9 |
kaloryczność 351 kcal |
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,3 |
gotowej potrawy - 1,6 kg | |