Dlaczego dieta idealna? Kilka lat temu redaktor Marek ChyliÅ„ski, współautor wydawniczego bestsellera pt. „Dieta optymalna" (1996), zaproponowaÅ‚ mi, abyÅ›my wspólnie napisali nowÄ… książkÄ™, podsumowujÄ…cÄ… fakty i mity na temat żywienia optymalnego w Polsce i na Å›wiecie. Dotychczas ukazaÅ‚o siÄ™ 12 książek o żywieniu optymalnym, ponad 600 artykułów i odpowiedzi na listy. Książki przetÅ‚umaczono na jÄ™zyki obce – angielski, niemiecki, czeski, rosyjski (w przygotowaniu jest tÅ‚umaczenie na francuski). StosujÄ…cych żywienie optymalne szybko przybywa, można ich spotkać w blisko 100 krajach. Lekarzy stosujÄ…cych w praktyce żywienie optymalne i prÄ…dy selektywne już jest kilkuset, w samych Niemczech ponad 20.
Od pewnego czasu do powszechnej Å›wiadomoÅ›ci zdaje siÄ™ docierać, że żywienie optymalne nie ma alternatywy. Zebrane w tej książce dowody na sÅ‚uszność i skuteczność opracowanego przeze mnie optymalnego modelu żywienia to kolejny krok przybliżajÄ…cy nas do chwili, w której zostanie on uznany jako przeÅ‚om w nauce. (...) W książce tej po raz pierwszy wykazaliÅ›my precyzyjnie, czym różni siÄ™ żywienie optymalne od innych modeli żywienia. OdkryliÅ›my też powody, dla których przedstawiciele oficjalnej medycyny reagujÄ… tak wielkÄ… agresjÄ… i nienawiÅ›ciÄ… w stosunku do tej metody i jej autora. Dlaczego profesorowie i tak zwane autorytety już od pierwszych publicznych informacji o diecie optymalnej (czyli od 1970 roku) twierdzÄ…, że żywienie optymalne jest wybitnie szkodliwe dla zdrowia i dlaczego zwalczajÄ… je tak zaciekle, Å‚atwiej bÄ™dzie zrozumieć gdy przeczytacie koÅ„czÄ…cy tÄ™ książkÄ™ rozdziaÅ‚ pt. „Åšmiertelna terapia".
Jan Kwaśniewski (fragment przedmowy) |