SkÅ‚adniki: - 60 dag pokrojonego na gulasz miÄ™sa wieprzowego (karkówka, Å‚opatka, boczek itp.) - 500 ml Å›mietanki 30 % - 3 różnokolorowe papryki – czerwona, żółta i zielona (50 dag) - 3 dag smalcu do smażenia - natka pietruszki - sól lub jarzynka oraz pieprz do smaku
Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć na nim ze wszystkich stron kawaÅ‚ki miÄ™sa. TÅ‚uszcz powinien być bardzo gorÄ…cy, tak aby miÄ™so mocno siÄ™ przysmażyÅ‚o (a nie udusiÅ‚o). Podczas smażenia miÄ™sa papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do szerokiego rondla wlać poÅ‚owÄ™ przygotowanej Å›mietanki, ustawić na dużym ogniu, wrzucić pokrojonÄ… paprykÄ™, po czym zmniejszyć ogieÅ„, przykryć i dusić, aż papryka zmiÄ™knie, a Å›mietanka nieco zgÄ™stnieje. Co jakiÅ› czas mieszać. W miÄ™dzyczasie obsmażone miÄ™so doprawić solÄ… (jarzynkÄ…) oraz pieprzem i zalać pozostawionÄ… poÅ‚owÄ… Å›mietanki. Wymieszać i smażyć miÄ™so w Å›mietance przez kilkanaÅ›cie minut. NastÄ™pnie przeÅ‚ożyć masÄ™ miÄ™snÄ… wraz z sosem do rondla z paprykÄ…, wymieszać, przykryć i dusić razem, aż Å›mietanka zgÄ™stnieje. NatkÄ™ posiekać, dodać do potrawy, wymieszać i – już bez przykrycia – smażyć wszystko razem jeszcze przez kilka minut, aż Å›mietanka odparuje, a powstaÅ‚y sos uzyska odpowiednio gÄ™stÄ… konsystencjÄ™ o zÅ‚ocistym zabarwieniu. Zaraz podawać.
Uwagi: - potrawa może stanowić samodzielny posiÅ‚ek, podawany bez żadnych dodatków; można leczo z utÅ‚uczonymi ziemniakami lub z kluskami optymalnymi, - danie to można zabierać na jednodniowe wycieczki plenerowe (lub na dziaÅ‚kÄ™), jeżeli dysponujemy maÅ‚ym palnikiem gazowym lub maÅ‚Ä… kuchenkÄ… elektrycznÄ…, wystarczy podgrzać potrawÄ™ w garnku i mamy gotowy posiÅ‚ek, - zamiast części papryki do potrawy można wkroić pomidory lub paprykÄ™ konserwowÄ…, -„leczo” można dowolnie przyprawić, na mniej lub bardziej ostro, dobry dodatek stanowi gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, - bardzo ważne jest mocne obsmażenie miÄ™sa na ostrym ogniu, sos Å›mietanowy uzyska wówczas wyjÄ…tkowo dobry smak oraz zabarwienie, - natkÄ™ pietruszki należy wrzucać niedÅ‚ugo przed ukoÅ„czeniem smażenia, aby zachować kolor i aromat zieleniny.
100g potrawy zawiera:
B - 9,3 T - 29,2 W - 2,1 |
kaloryczność 317 kcal |
B : T : W = 1 : 3,1 : 0,2 |
gotowej potrawy - 1,0 kg | |