Kuchnia Optymalna

"Leczo" na śmietanie
15-06-2004

Składniki:
- 60 dag pokrojonego na gulasz mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, boczek itp.)
- 500 ml śmietanki 30 %
- 3 różnokolorowe papryki – czerwona, żółta i zielona (50 dag)
- 3 dag smalcu do smażenia
- natka pietruszki
- sól lub jarzynka oraz pieprz do smaku



   Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć na nim ze wszystkich stron kawaÅ‚ki miÄ™sa. TÅ‚uszcz powinien być bardzo gorÄ…cy, tak aby miÄ™so mocno siÄ™ przysmażyÅ‚o (a nie udusiÅ‚o). Podczas smażenia miÄ™sa papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do szerokiego rondla wlać poÅ‚owÄ™ przygotowanej Å›mietanki, ustawić na dużym ogniu, wrzucić pokrojonÄ… paprykÄ™, po czym zmniejszyć ogieÅ„, przykryć i dusić, aż papryka zmiÄ™knie, a Å›mietanka nieco zgÄ™stnieje. Co jakiÅ› czas mieszać. W miÄ™dzyczasie obsmażone miÄ™so doprawić solÄ… (jarzynkÄ…) oraz pieprzem i zalać pozostawionÄ… poÅ‚owÄ… Å›mietanki. Wymieszać i smażyć miÄ™so w Å›mietance przez kilkanaÅ›cie minut. NastÄ™pnie przeÅ‚ożyć masÄ™ miÄ™snÄ… wraz z sosem do rondla z paprykÄ…, wymieszać, przykryć i dusić razem, aż Å›mietanka zgÄ™stnieje. NatkÄ™ posiekać, dodać do potrawy, wymieszać i – już bez przykrycia – smażyć wszystko razem jeszcze przez kilka minut, aż Å›mietanka odparuje, a powstaÅ‚y sos uzyska odpowiednio gÄ™stÄ… konsystencjÄ™ o zÅ‚ocistym zabarwieniu. Zaraz podawać.

 Uwagi:
- potrawa może stanowić samodzielny posiÅ‚ek, podawany bez żadnych dodatków; można leczo 
  z utÅ‚uczonymi ziemniakami lub z kluskami optymalnymi,
- danie to można zabierać na jednodniowe wycieczki plenerowe (lub na działkę), jeżeli
  dysponujemy maÅ‚ym palnikiem gazowym lub maÅ‚Ä… kuchenkÄ… elektrycznÄ…, wystarczy podgrzać
  potrawÄ™ w garnku i mamy gotowy posiÅ‚ek,
- zamiast części papryki do potrawy można wkroić pomidory lub paprykę konserwową,
-„leczo” można dowolnie przyprawić, na mniej lub bardziej ostro, dobry dodatek stanowi gaÅ‚ka
  muszkatoÅ‚owa,
- bardzo ważne jest mocne obsmażenie mięsa na ostrym ogniu, sos śmietanowy uzyska
  wówczas wyjÄ…tkowo dobry smak oraz zabarwienie,
- natkę pietruszki należy wrzucać niedługo przed ukończeniem smażenia, aby zachować kolor i
  aromat zieleniny.

100g potrawy zawiera:

 B - 9,3 T - 29,2 W - 2,1      kaloryczność 317 kcal
 B : T : W = 1 : 3,1 : 0,2   gotowej potrawy - 1,0 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski