Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
24-06-2004

Uczulenie na jajaka.
   ChciaÅ‚abym zacząć żywienie optymalne, ale jestem uczulona na biaÅ‚ko z jajek. ObojÄ™tnie czy biaÅ‚ko, czy żółtko, dostajÄ™ wysypki. W zwiÄ…zku z tym mam zapytanie czy mogÅ‚abym żywić siÄ™ optymalnie bez jajek i czy byÅ‚by efekt żywieniowy taki sam jak z jajkami.

                                                                                   E. Z.

odpowiedź:



Szanowna Pani!
   Å»ywienie optymalne polega na zachowaniu proporcji pomiÄ™dzy biaÅ‚kiem, tÅ‚uszczem i wÄ™glowodanami i przy jej prawidÅ‚owym stosowaniu można jadać praktycznie dowolne produkty.
   Ponieważ w żółtkach jaj znajduje siÄ™ najbardziej wartoÅ›ciowe biaÅ‚ko, witaminy, mikroelementy, to sÄ… one szczególnie zalecane dla osób chorych, rozpoczynajÄ…cych żywienie optymalne. PodstawowÄ… zaletÄ… jajek jest ich dostÄ™pność oraz niska cena.
   Uczulenie na biaÅ‚ko jaj zdarza siÄ™ rzadko i zwykle nie dotyczy tych znajdujÄ…cych siÄ™ w żółtkach, ale oczywiÅ›cie nie jest to niemożliwe. Jeżeli u Pani wystÄ™puje rzeczywiÅ›cie takie uczulenie to można rozpocząć żywienie optymalne, poczÄ…tkowo bez jaj. Bardzo wartoÅ›ciowe biaÅ‚ko można dostarczyć w szpiku lub podrobach (np. wÄ…tróbka).
   StosujÄ…c dietÄ™ po pewnym czasie ustÄ™pujÄ… wszystkie choroby z autoagresji w tym uczulenie pokarmowe.
   W takim przypadku należy stopniowo zwiÄ™kszyć ilość żółtek poczynajÄ…c od pierwszego miesiÄ…ca diety. PoczÄ…tkowo należy spożywać jedno żółtko co dwa dni i przy braku objawów uczulenia przejść na jedno żółtko na dobÄ™ i co kilkanaÅ›cie dni dokÅ‚adać po jednym, aż osiÄ…gnie siÄ™ 4-6 żółtek, co jest zazwyczaj iloÅ›ciÄ… wystarczajÄ…cÄ…. Zazwyczaj nie obserwujemy żadnych kÅ‚opotów u uczulonych na jakość pokarmu.
                                                                            lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala

źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski