Uczulenie na jajaka. Chciałabym zacząć żywienie optymalne, ale jestem uczulona na białko z jajek. Obojętnie czy białko, czy żółtko, dostaję wysypki. W związku z tym mam zapytanie czy mogłabym żywić się optymalnie bez jajek i czy byłby efekt żywieniowy taki sam jak z jajkami.
E. Z.
odpowiedź:
Szanowna Pani! Żywienie optymalne polega na zachowaniu proporcji pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami i przy jej prawidłowym stosowaniu można jadać praktycznie dowolne produkty. Ponieważ w żółtkach jaj znajduje się najbardziej wartościowe białko, witaminy, mikroelementy, to są one szczególnie zalecane dla osób chorych, rozpoczynających żywienie optymalne. Podstawową zaletą jajek jest ich dostępność oraz niska cena. Uczulenie na białko jaj zdarza się rzadko i zwykle nie dotyczy tych znajdujących się w żółtkach, ale oczywiście nie jest to niemożliwe. Jeżeli u Pani występuje rzeczywiście takie uczulenie to można rozpocząć żywienie optymalne, początkowo bez jaj. Bardzo wartościowe białko można dostarczyć w szpiku lub podrobach (np. wątróbka). Stosując dietę po pewnym czasie ustępują wszystkie choroby z autoagresji w tym uczulenie pokarmowe. W takim przypadku należy stopniowo zwiększyć ilość żółtek poczynając od pierwszego miesiąca diety. Początkowo należy spożywać jedno żółtko co dwa dni i przy braku objawów uczulenia przejść na jedno żółtko na dobę i co kilkanaście dni dokładać po jednym, aż osiągnie się 4-6 żółtek, co jest zazwyczaj ilością wystarczającą. Zazwyczaj nie obserwujemy żadnych kłopotów u uczulonych na jakość pokarmu. lek. med. Przemysław Pala |