|
T.K. |
Cenna inicjatywa kół NOT przy Szkole Gastronomicznej i TWST.
Zakładowe koła NOT przy Szkole Gastronomicznej i Toruńskiej wytwórni serów topionych urządziły w Klubie Technika interesujące spotkanie poświęcone żywieniu człowieka. Prelegentem był dr J. KWAŚNIEWSKI, który mówił na temat: "Wpływ żywienia na rozwój fizyczny i psychiczny człowieka".
Referat, w którym autor przedstawił opracowane przez siebie nowe metody żywienia ludzi, wzbudził żywą dyskusję. Proponowane bowiem przez dr. J. Kwaśniewskiego nowe sposoby odżywiania współczesnego człowieka różnią się zasadniczo od dotychczas znanych i ogólnie stosowanych. Opierają się one na stwierdzeniu, że ludzie należą do stworzeń mięsożernych, stąd ich pożywienie powinno się składać głównie z mięsa, ryb, drobiu, sera i tłuszczu, a tylko w minimalnej części zawierać węglowodany, jarzyny i owoce. Dr J. Kwaśniewski w swej praktyce zawodowej prowadzonej w jednym z sanatoriów w Ciechocinku stosuje opracowane przez siebie diety. Dają one wyjątkowo dobre wyniki przy leczeniu wielu chorób, m. in. otyłości, miażdżycy, nadciśnienia itp. Zdaniem autora nowej teorii żywienia, dotychczas stosowane na świecie sposoby odżywiania prowadzą do degeneracji ludzkości, otyłości, sladej wydolności umysłowej i powodują, że człowiek należy do najbardziej schorowanych stworzeń na ziemi.* W czasie spotkania TWST zademonstrowała możliwość wykorzystania serów topionych w przyrządzaniu różnych potraw. Zaprezentowane zostały dwa nowe gatunki sera, które w najbliższym czasie znajdą się w sprzedaży. Są to: ser topiony z dodatkiem selera i ser "Piastowski" z twarogiem i pomidorami. Zebranie w Klubie NOT należeło do bardziej udanych imprez urządzanych przez Sekcję Żywienia Człowieka działającą przy Komisji Koordynacyjnej Przemysłu Spożywczego w Toruniu.
* pisownia i wytłuszczeniazgodna z oryg. |