Prasa

NOWOŚCI - dziennik toruński (nr 1296) 25, 26 marca 1972
01-01-2004
T.K.

Cenna inicjatywa kół NOT przy Szkole Gastronomicznej i TWST.

Zakładowe koła NOT przy Szkole Gastronomicznej i Toruńskiej wytwórni serów topionych urządziły w Klubie Technika interesujące spotkanie poświęcone żywieniu człowieka. Prelegentem był dr J. KWAŚNIEWSKI, który mówił na temat: "Wpływ żywienia na rozwój fizyczny i psychiczny człowieka".



Referat, w którym autor przedstawiÅ‚ opracowane przez siebie nowe metody żywienia ludzi, wzbudziÅ‚ żywÄ… dyskusjÄ™. Proponowane bowiem przez dr. J. KwaÅ›niewskiego nowe sposoby odżywiania współczesnego czÅ‚owieka różniÄ… siÄ™ zasadniczo od dotychczas znanych i ogólnie stosowanych. OpierajÄ… siÄ™ one na stwierdzeniu, że ludzie należą do stworzeÅ„ miÄ™sożernych, stÄ…d ich pożywienie powinno siÄ™ skÅ‚adać głównie z miÄ™sa, ryb, drobiu, sera i tÅ‚uszczu, a tylko w minimalnej części zawierać wÄ™glowodany, jarzyny i owoce.
     Dr J. KwaÅ›niewski w swej praktyce zawodowej prowadzonej w jednym z sanatoriów w Ciechocinku stosuje opracowane przez siebie diety. DajÄ… one wyjÄ…tkowo dobre wyniki przy leczeniu wielu chorób, m. in. otyÅ‚oÅ›ci, miażdżycy, nadciÅ›nienia itp.
     Zdaniem autora nowej teorii żywienia, dotychczas stosowane na Å›wiecie sposoby odżywiania prowadzÄ… do degeneracji ludzkoÅ›ci, otyÅ‚oÅ›ci, sladej wydolnoÅ›ci umysÅ‚owej i powodujÄ…, że czÅ‚owiek należy do najbardziej schorowanych stworzeÅ„ na ziemi.*
    
W czasie spotkania TWST zademonstrowała możliwość wykorzystania serów topionych w przyrządzaniu różnych potraw. Zaprezentowane zostały dwa nowe gatunki sera, które w najbliższym czasie znajdą się w sprzedaży. Są to: ser topiony z dodatkiem selera i ser "Piastowski" z twarogiem i pomidorami.
     Zebranie w Klubie NOT należeÅ‚o do bardziej udanych imprez urzÄ…dzanych przez SekcjÄ™ Å»ywienia CzÅ‚owieka dziaÅ‚ajÄ…cÄ… przy Komisji Koordynacyjnej PrzemysÅ‚u Spożywczego w Toruniu.

* pisownia i wytłuszczeniazgodna z oryg.

źr.inf. archwum dr-a J.K.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski