Kuchnia Optymalna

Pasztet drobiowo-wieprzowy.
17-07-2004

Składniki:
- 60 dag gotowanego mięsa z tłustej kury z wywaru
- 50 dag tłustego surowego boczku (lub pół na pół podgardla z boczkiem)
- 25 dag wÄ…troby wieprzowej
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 duże cebule (ok. 30dag)
- 2-3 dag bułki tartej (lub kawałek czerstwej bułki)
- jarzynka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- papier do pieczenia (pergamin)



   Do garnka wlać wodÄ™, wsypać nieco jarzynki (ok. 1 Å‚yżki), dodać liść laurowy oraz ziele angielskie  i zagotować. W tym czasie buÅ‚kÄ™ tartÄ… (lub czerstwÄ…) zalać Å›mietankÄ…, dokÅ‚adnie wymieszać i pozostawić, aby siÄ™ namoczyÅ‚a. Przygotowany boczek przekroić na dwie części, po czym wÅ‚ożyć do wrzÄ…tku, dodać obie caÅ‚e obrane cebule, a kiedy woda ponownie siÄ™ zagotuje, zmniejszyć ogieÅ„, przykryć i gotować ok. 30 min. W miÄ™dzyczasie ponacinać ostrym nożem wÄ…trobÄ™ z obydwu stron na gÅ‚Ä™bokość 1-2 cm. Ugotowany boczek oraz cebulÄ™ wyjąć, a do wrzÄ…tku wÅ‚ożyć naciÄ™tÄ… wÄ…trobÄ™ i obgotować jÄ… przez kilka minut z obu stron, po czym wyjąć.
   Przygotować maszynkÄ™ do miÄ™sa. MiÄ™so z kury, ugotowany boczek, wÄ…trobÄ™ oraz cebulÄ™ pokroić na niewielkie kawaÅ‚ki i zemleć w maszynce dwukrotnie. Do masy dodać żółtka, jajko oraz namoczonÄ… w Å›mietance buÅ‚kÄ™ tartÄ… (lub odciÅ›niÄ™ty kawaÅ‚ek buÅ‚ki), przyprawić do smaku jarzynkÄ… oraz pieprzem, po czym caÅ‚ość dokÅ‚adnie wyrobić.
   PrzygotowanÄ… masÄ™ wyÅ‚ożyć do formy wyÅ‚ożonej pergaminem, dokÅ‚adnie ubić, aby nie pozostawić pÄ™cherzyków powietrza i wyrównać rÄ™kÄ… powierzchniÄ™. FormÄ™ wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C, piec 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturÄ™ do 175˚C i piec jeszcze ok. 45 minut, tak aby skórka z wierzchu mocno zbrÄ…zowiaÅ‚a, po czym wyÅ‚Ä…czyć i pozostawić do wystudzenia.
   ZimnÄ… pieczeÅ„ wyjąć z formy razem z pergaminem, przewrócić i ostrożnie zdjąć papier, aby nie uszkodzić skórki. Pasztet schÅ‚odzić w lodówce, po czym kroić na kawaÅ‚ki ostrym nożem.

Uwagi:
- pasztet doskonale smakuje na zimno z różnymi warzywnymi dodatkami oraz przetworami
  (ćwikÅ‚a, ogórki konserwowe itp.), jako dodatek do kanapek itp.,
- dość grube plastry pasztetu można obsmażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego smalcu
  z obydwu stron, aż nieco zbrÄ…zowieje i podawać na gorÄ…co, np. do obiadu,
- mięso kurze można zastąpić mięsem z innego drobiu lub też mięsem wieprzowym, wołowym,
  baranim itp.,
- można też zamiast drobiu użyć mięsa z zająca, królika, dzika itp.,
- zamiast gotować cebulę, można ją pokroić, przesmażyć na tłuszczu (smalec, masło lub
  Å›mietanka) i zemleć,
- przygotowane miÄ™so można zemleć na siatce-makówce, pasztet bÄ™dzie wówczas bardziej 
  rozdrobniony, ale nie jest to konieczne,
- dobrym dodatkiem do pasztetu jest utarta gałka muszkatołowa lub też zmielone owoce
  jaÅ‚owca, zmiażdżony czosnek itp.,
- do wody, w której gotujemy boczek, można dodać umytą i oczyszczoną włoszczyznę, a
  ugotowane jarzyny zemleć razem z miÄ™sem; trzeba jednak pamiÄ™tać, że wówczas pasztet jest
  mniej trwaÅ‚y i trzeba go szybciej spożyć,
- bułkę tartą lub kawałek czerstwej bułki zamiast w śmietance można namoczyć w wywarze z
  gotowania boczku,
- jeżeli nie mamy pergaminu, formę do pieczenia należy wysmarować smalcem lub masłem i
  posypać odrobinÄ… buÅ‚ki tartej; po wystudzeniu pasztetu formÄ™ przeciÄ…gnąć nad pÅ‚omieniem
  lub zanurzyć na chwilÄ™ we wrzÄ…tku, wówczas pieczeÅ„ Å‚atwo wyjdzie z formy,
- dno oraz boki formy można również wyłożyć cieniutkimi plasterkami słoniny, można też ułożyć
  je na wierzchu masy miÄ™snej przed pieczeniem.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 14,7 T - 26,3 W - 2,6      kaloryczność 310 kcal
 B : T : W = 1 : 1,8 : 0,2   gotowej potrawy - 1,3 kg 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski