SkÅ‚adniki: - 3 polÄ™dwiczki wieprzowe – najlepiej z tÅ‚uszczem (70 dag) - 3 parówki wieprzowe dobrej jakoÅ›ci (15 dag) - 10 dag tÅ‚ustego żółtego sera - 4 dag smalcu - 6 dag masÅ‚a - 100 ml Å›mietanki 36% - sól lub jarzynka i pieprz do smaku ewentualnie: - ketchup, majonez, musztarda.
PolÄ™dwiczki naciąć w Å›rodku ostrym, dÅ‚ugim i wÄ…skim nożem, tak aby w każdej z nich powstaÅ‚a podÅ‚użna „kieszonka”, do której bÄ™dziemy wkÅ‚adać parówkÄ™ i ser. MiÄ™so natrzeć przyprawami w Å›rodku i z zewnÄ…trz. Parówki obrać z osÅ‚onek, a żółty ser pokroić w wÄ…skie paseczki lub sÅ‚upki. Do kieszeni każdej polÄ™dwiczki wkÅ‚adać po parówce, tak aby prawie caÅ‚a siÄ™ zmieÅ›ciÅ‚a oraz paseczki sera żółtego. Ser nie powinien zbytnio wystawać z polÄ™dwiczki, ponieważ bÄ™dzie siÄ™ topiÅ‚ w trakcie smażenia i wypÅ‚ywaÅ‚ na patelniÄ™. W ten sposób otrzymujemy trzy naszpikowane parówkami i serem polÄ™dwiczki. Na patelni rozgrzać smalec. WÅ‚ożyć polÄ™dwiczki na gorÄ…cy tÅ‚uszcz i obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. NastÄ™pnie dodać kawaÅ‚ki masÅ‚a, przykryć patelniÄ™ i dusić na Å›rednim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie polÄ™dwiczki wyjąć na talerz, a do sosu od smażenia miÄ™sa dolać Å›mietankÄ™, energicznie wymieszać, aby skÅ‚adniki dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y. CaÅ‚ość odparować, co pewien czas mieszajÄ…c, aby sos siÄ™ nieco zagęściÅ‚ (5-10 minut). GorÄ…ce polÄ™dwiczki uÅ‚ożyć na talerzu i polewać powstaÅ‚ym sosem.
Uwagi: - polędwiczki można podawać do gotowanych ziemniaków lub klusek optymalnych (Książka Kucharska, przep. 21,22,25 lub przepis na kluseczki żółtkowe), polewając je przygotowanym sosem, - sos można zmiksować z gotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, - do tłuszczu od smażenia mięsa niekoniecznie trzeba dodawać śmietankę, można polewać mięso (lub ziemniaki czy kluski) samym tłuszczem, - mięso przed smażeniem można natrzeć dowolnymi przyprawami, a także zmiażdżonym czosnkiem, można również włożyć do środka polędwiczek posiekaną cebulę lub obłożyć nią mięso w trakcie smażenia, - polędwiczki po schłodzeniu w lodówce można pokroić na plastry i podawać jako zimną przekąskę. - w wersji hot-dog polać lub wcisnąć szprycą do kieszonki polędwiczki ketchup, majonez, musztardę według uznania.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 22,8 T - 22,9 W - 0,0 |
kaloryczność 302 kcal |
B : T : W = 1 : 1,0 : 0,0 |
gotowej potrawy - 0,9 kg | |