Kuchnia Optymalna

Hot-Dog (polędwiczka szpikowana parówką i serem).
18-09-2004

Składniki:
- 3 polÄ™dwiczki wieprzowe – najlepiej z tÅ‚uszczem (70 dag)
- 3 parówki wieprzowe dobrej jakoÅ›ci (15 dag)
- 10 dag tłustego żółtego sera
- 4 dag smalcu
- 6 dag masła
- 100 ml śmietanki 36%
- sól lub jarzynka i pieprz do smaku
ewentualnie:
- ketchup, majonez, musztarda.



   PolÄ™dwiczki naciąć w Å›rodku ostrym, dÅ‚ugim i wÄ…skim nożem, tak aby w każdej z nich powstaÅ‚a podÅ‚użna „kieszonka”, do której bÄ™dziemy wkÅ‚adać parówkÄ™ i ser. MiÄ™so natrzeć przyprawami w Å›rodku i z zewnÄ…trz. Parówki obrać z osÅ‚onek, a żółty ser pokroić w wÄ…skie paseczki lub sÅ‚upki. Do kieszeni każdej polÄ™dwiczki wkÅ‚adać po parówce, tak aby prawie caÅ‚a siÄ™ zmieÅ›ciÅ‚a oraz paseczki sera żółtego. Ser nie powinien zbytnio wystawać z polÄ™dwiczki, ponieważ bÄ™dzie siÄ™ topiÅ‚ w trakcie smażenia i wypÅ‚ywaÅ‚ na patelniÄ™. W ten sposób otrzymujemy trzy naszpikowane parówkami i serem polÄ™dwiczki.
   Na patelni rozgrzać smalec. WÅ‚ożyć polÄ™dwiczki na gorÄ…cy tÅ‚uszcz i obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. NastÄ™pnie dodać kawaÅ‚ki masÅ‚a, przykryć patelniÄ™ i dusić na Å›rednim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie polÄ™dwiczki wyjąć na talerz, a do sosu od smażenia miÄ™sa dolać Å›mietankÄ™, energicznie wymieszać, aby skÅ‚adniki dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y. CaÅ‚ość odparować, co pewien czas mieszajÄ…c, aby sos siÄ™ nieco zagęściÅ‚ (5-10 minut).
   GorÄ…ce polÄ™dwiczki uÅ‚ożyć na talerzu i polewać powstaÅ‚ym sosem.

Uwagi:
- polędwiczki można podawać do gotowanych ziemniaków lub klusek optymalnych
  (Książka Kucharska, przep. 21,22,25 lub przepis na kluseczki żółtkowe), polewajÄ…c je 
  przygotowanym sosem,
- sos można zmiksować z gotowanymi i utłuczonymi ziemniakami,
- do tłuszczu od smażenia mięsa niekoniecznie trzeba dodawać śmietankę, można polewać
  miÄ™so (lub ziemniaki czy kluski) samym tÅ‚uszczem,
- mięso przed smażeniem można natrzeć dowolnymi przyprawami, a także zmiażdżonym
  czosnkiem, można również wÅ‚ożyć do Å›rodka polÄ™dwiczek posiekanÄ… cebulÄ™ lub obÅ‚ożyć niÄ…
  miÄ™so w trakcie smażenia,
- polędwiczki po schłodzeniu w lodówce można pokroić na plastry i podawać jako zimną
  przekÄ…skÄ™.
- w wersji hot-dog polać lub wcisnąć szprycą do kieszonki polędwiczki ketchup, majonez,
  musztardÄ™ wedÅ‚ug uznania.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 22,8 T - 22,9 W - 0,0      kaloryczność 302 kcal
 B : T : W = 1 : 1,0 : 0,0   gotowej potrawy - 0,9 kg 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski