Kuchnia Optymalna

Papryka faszerowana na zimno.
25-09-2004

Składniki:
- 3 duże różnokolorowe papryki – np. czerwona, zielona i żółta (70 dag)
- 20 dag tłustej metki wieprzowej (lub mielonego wędzonego boczku)
- 30 dag tłustego sera twarogowego
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 cebula (10 dag)
- 1-2 pęczki szczypiorku
- ½ cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz do smaku



   Å»elatynÄ™ namoczyć w niewielkiej iloÅ›ci zimnej wody i odstawić do napÄ™cznienia. Papryki umyć, wyciąć z wierzchu otwory, ostrożnie usunąć gniazda nasienne, najlepiej Å‚yżeczkÄ… o ostrych brzegach, po czym osuszyć. CebulÄ™ obrać i drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. MetkÄ™ wycisnąć z osÅ‚onki do miski, dodać posiekanÄ… cebulÄ™ ze szczypiorkiem i dokÅ‚adnie wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem w naczyniu, wlać Å›mietankÄ™ i rozetrzeć. Przyprawić solÄ… (niekoniecznie) i pieprzem. Wycisnąć sok z połówki cytryny i dodać do masy serowej wraz z przygotowanÄ… metkÄ…, po czym caÅ‚ość dokÅ‚adnie wyrobić.
   NamoczonÄ… żelatynÄ™ ustawić na malutkim ogniu (lub w gorÄ…cej kÄ…pieli wodnej) i rozgrzać, aż siÄ™ rozpuÅ›ci, po czym dolać do masy serowo-metkowej i dokÅ‚adnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem napeÅ‚niać każdÄ… paprykÄ™, dokÅ‚adnie ugniatajÄ…c. Papryki schÅ‚odzić w lodówce przez 2 godziny. NastÄ™pnie pokroić każdÄ… paprykÄ™ na ćwiartki i uÅ‚ożyć na talerzu przybranym zieleninÄ….

Uwagi:
- potrawę można podawać jako przekąskę, jest pożywna i ładnie się prezentuje,
- zamiast zwykłej metki można użyć metki łososiowej, wołowej, drobno lub grubo mielonej,
- zamiast gotowej metki można samemu przygotować masę mięsną, np. mieląc w maszynce
  wÄ™dzony boczek, sam lub z dodatkiem dowolnej wÄ™dliny (szynki, baleronu, kieÅ‚basy itp.),
- część twarogu można zastąpić wędzonym serem żółtym zmielonym w maszynce lub startym
  na tarce, ale trzeba pamiÄ™tać, że jest on bardzo sÅ‚ony,
- paprykę można napełnić samym przyprawionym twarogiem ze śmietaną (bez metki),
- słodką śmietankę można zastąpić ukwaszoną śmietaną,
- twaróg można rozetrzeć ze sporą ilością masła, nie potrzeba wówczas używać żelatyny,
- można użyć do przepisu dowolnych przypraw, np. roztartego ziela jałowca, gałki
  muszkatoÅ‚owej, mielonego imbiru itp.,
- można również użyć do przepisu 1-2 roztarte ząbki czosnku,
- zamiast cytryną nadzienie można przyprawić dobrej jakości octem winnym.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 6,2 T - 12,2 W - 2,7      kaloryczność 155 kcal
 B : T : W = 1 : 2,0 : 0,4   gotowej potrawy - 1,3 kg 


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski