Kuchnia Optymalna

Sałatka drobiowa z awokado.
23-10-2004

Składniki:
- 50 dag mięsa tłustej pieczonej lub gotowanej kury (bez kości)
- 2 dojrzałe owoce awokado (40 dag)
- 2 różowe grejpfruty (60 dag)
- 30 dag kukurydzy z puszki (po osÄ…czeniu)
- ½ cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany 36 %
- 100 ml majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2-4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 zÄ…bek czosnku
- natka pietruszki



   MiÄ™so z kury pokroić na kawaÅ‚ki i przeÅ‚ożyć do dużej miski. KukurydzÄ™ osÄ…czyć na sitku. Grejpfruty obrać, oczyÅ›cić ze skórek, pokroić w kostkÄ™ i dodać do miÄ™sa z kury. Owoce awokado przekroić na połówki, wyjąć pestki, a miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie Å›ciemniaÅ‚. NastÄ™pnie owoce obrać ze skórki, pokroić w kostkÄ™ i ponownie obficie skropić sokiem z cytryny. Pokrojone awokado przeÅ‚ożyć do miski, dodać osÄ…czonÄ… kukurydzÄ™, po czym caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać.
   Przygotować sos: do miski wlać Å›mietanÄ™, dodać majonez i wymieszać. NastÄ™pnie dodać musztardÄ™, ocet winny oraz sól i pieprz do smaku, po czym wymieszać. ZÄ…bek czosnku obrać, zmiażdżyć i poÅ‚Ä…czyć z sosem. Tak przygotowany sos wlać do saÅ‚atki, po czym caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać.
   SaÅ‚atkÄ™ przeÅ‚ożyć do salaterki. NatkÄ™ pietruszki posiekać i posypać niÄ… saÅ‚atkÄ™.

Uwagi:
- jest to bardzo oryginalna saÅ‚atka o egzotycznym, gorzkawym posmaku, która może stanowić 
  dodatek do potrawy lub samodzielny posiÅ‚ek,
- mięso kury można zastąpić innym pieczonym lub gotowanym mięsem drobiowym (kaczka, gęś
  lub też wieprzowym czy cielÄ™cym,
- grejpfruty można zastąpić pomarańczami (dla osób nie przepadających za gorzkim smakiem),
- zamiast kukurydzy można użyć zielonego groszku z puszki lub fasoli,
- sos można dowolnie komponować, np. nie dodawać majonezu czy musztardy lub też dodawać
  je w innych proporcjach; Å›mietanÄ™ można w caÅ‚oÅ›ci zastÄ…pić dobrym majonezem (np.
  wÅ‚asnego wyrobu),
- sos można delikatnie posłodzić.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 8,0 T - 18,8 W - 3,6      kaloryczność 207 kcal
 B : T : W = 1 : 2,4 : 0,5   gotowej potrawy - 1,7 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski