Składniki: - 6 sznycli karkowych (75 dag) - 5 jabłek (60 dag) - 8 dag smalcu - 2 ząbki czosnku - jarzynka lub sól - pieprz czarny mielony - zioła prowansalskie
Sznycle natrzeć dokładnie przyprawami z obydwu stron i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka (najlepiej stare polskie odmiany) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na dość grube plasterki. Czosnek obrać i posiekać na małe cienkie plasterki. Na patelni mocno rozgrzać smalec i ułożyć sznycle karkowe. Mięso zrumienić mocno z obydwu stron, dodać czosnek i ułożyć jabłka. Zmniejszyć ogień, mięso podlać wodą, przykryć i dusić ok. pół godziny. Porcje mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem od smażenia i udekorować duszonymi jabłkami.
Uwagi: - jest to wyjątkowo aromatyczna potrawa, którą można podawać jako samodzielne danie obiadowe bez dodatków lub np. z kluskami optymalnymi polanymi sosem od smażeniu, lub też z ziemniakami zapiekanymi ze skwarkami (przepis wkrótce na stronie), - zamiast z karkówki można przygotować sznycle z łopatki, szynki lub z innego rodzaju mięs, - bardzo dobrym dodatkiem będą zmielone lub zmiażdżone owoce jałowca, którymi można natrzeć mięso, - zamiast ziół prowansalskich można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano lub też mieszanki tych ziół, zarówno świeżych jak i suszonych, - jabłek nie trzeba obierać ze skórek, można je również pokroić jedynie na ćwiartki.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 9,9 T - 22,0 W - 4,8 |
kaloryczność 257 kcal |
B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 |
gotowej potrawy - 1,0 kg | |