Kuchnia Optymalna

Karkówka z jabÅ‚kami „na dziko”.
22-01-2005

Składniki:
- 6 sznycli karkowych (75 dag)
- 5 jabłek (60 dag)
- 8 dag smalcu
- 2 zÄ…bki czosnku
- jarzynka lub sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie



   Sznycle natrzeć dokÅ‚adnie przyprawami z obydwu stron i odstawić na co najmniej pół godziny. JabÅ‚ka (najlepiej stare polskie odmiany) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na dość grube plasterki. Czosnek obrać i posiekać na maÅ‚e cienkie plasterki.
   Na patelni mocno rozgrzać smalec i uÅ‚ożyć sznycle karkowe. MiÄ™so zrumienić mocno z obydwu stron, dodać czosnek i  uÅ‚ożyć jabÅ‚ka. Zmniejszyć ogieÅ„, miÄ™so podlać wodÄ…, przykryć i dusić ok. pół godziny.
   Porcje miÄ™sa uÅ‚ożyć na talerzu, polać sosem od smażenia i udekorować duszonymi jabÅ‚kami.

 Uwagi:
- jest to wyjątkowo aromatyczna potrawa, którą można podawać jako samodzielne danie
  obiadowe bez dodatków lub np. z kluskami optymalnymi polanymi sosem od smażeniu, lub też
  z ziemniakami zapiekanymi ze skwarkami (przepis wkrótce na stronie),
- zamiast z karkówki można przygotować sznycle z łopatki, szynki lub z innego rodzaju mięs,
- bardzo dobrym dodatkiem będą zmielone lub zmiażdżone owoce jałowca, którymi można
  natrzeć miÄ™so,
- zamiast ziół prowansalskich można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano lub też
  mieszanki tych ziół, zarówno Å›wieżych jak i suszonych,
- jabłek nie trzeba obierać ze skórek, można je również pokroić jedynie na ćwiartki.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,9 T - 22,0 W - 4,8      kaloryczność 257 kcal
 B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5   gotowej potrawy - 1,0 kg 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski