Kuchnia Optymalna

Pascha wielkanocna
26-03-2005

Składniki:
- 2 l mleka
- 1 l śmietany 30 %
- 8 jajek
- 30 dag masła
- 5 dag cukru kryształu lub pudru
- 10 dag rodzynek
- 10 dag suszonych moreli



   Do dużego garnka wlać mleko, ustawić na pÅ‚ytce żaroodpornej i gotować na bardzo wolnym ogniu. W drugim naczyniu roztrzepać mikserem lub trzepaczkÄ… jajka, dodać Å›mietanÄ™ i jeszcze ubijać przez kilka chwil. PoÅ‚Ä…czone skÅ‚adniki wlać do mleka i wszystko dokÅ‚adnie wymieszać. MasÄ™ mlecznÄ… mieszać co pewien czas, aby siÄ™ nie przypaliÅ‚a i gotować tak dÅ‚ugo, aż oddzieli siÄ™ serek (ok. 40-60 min). W tym czasie przygotować bakalie: rodzynki i morele umyć dokÅ‚adnie, zalać wrzÄ…cÄ… wodÄ…, a po ok. 30 min osÄ…czyć na sitku.
   Oddzielony serek przelać na sitko wyÅ‚ożone czystÄ… gazÄ… i osÄ…czać przez co najmniej jednÄ… godzinÄ™ (odlać nieco serwatki na później). Pod koniec serek można nieco odcisnąć, ale niezbyt mocno. OsÄ…czone morele pokroić w kosteczkÄ™ i wraz z rodzynkami odÅ‚ożyć na później.
   Do miski wÅ‚ożyć miÄ™kkie masÅ‚o, wsypać cukier i ucierać paÅ‚kÄ…, aż masa stanie siÄ™ gÅ‚adka i puszysta. OsÄ…czony serek przeÅ‚ożyć do naczynia (powinno być go ok. 1 kg) i dodawać po jednej Å‚yżce do masy maÅ›lanej, caÅ‚y czas ucierajÄ…c, aż wetrzemy caÅ‚y serek. Na koÅ„cu dodać przygotowane bakalie i caÅ‚ość delikatnie wymieszać.
   GazÄ™ namoczyć w pozostawionej serwatce i wyÅ‚ożyć niÄ… miskÄ™ o dowolnym ksztaÅ‚cie. Do Å›rodka nakÅ‚adać masÄ™ serowÄ…, najlepiej rÄ™kÄ…, dokÅ‚adnie ubijajÄ…c i dociskajÄ…c, aby w Å›rodku nie pozostaÅ‚y pÄ™cherzyki powietrza.. Wierzch wyrównać i zawinąć w gazÄ™. PaschÄ™ wstawić do lodówki i schÅ‚odzić przez kilka godzin. NastÄ™pnie przeÅ‚ożyć jÄ… na duży talerz, delikatnie zdejmujÄ…c gazÄ™ i przybrać dowolnymi bakaliami.
   Przed podaniem paschÄ™ należy wyjąć przynajmniej ½ godziny wczeÅ›niej z lodówki, bÄ™dzie wówczas smaczniejsza. Najlepiej kroić jÄ… nożem maczanym w gorÄ…cej wodzie.

 Uwagi:
- jest to znakomity deser o bardzo dobrym skÅ‚adnie, który można spożywać jako samodzielne 
  danie, np. na kolacjÄ™,
- podzieloną na części paschę można zamrażać i wyjmować odpowiednią ilość porcji w razie
  potrzeby,
- można dodać dowolne bakalie: orzechy, migdały, skórkę cytrynową w cukrze, kandyzowane
  owoce, można również dodać aromat waniliowy, cytrynowy, rumowy itp.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 8,3 T - 28,3 W - 9,7       kaloryczność 330 kcal
 B : T : W = 1 : 3,4 : 1,2   gotowej potrawy - 1,6 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski