Przyczyny otyłości.
Wszyscy grubi mówią, że nic nie jedzą, ale ja przecież tydzień leżałem w szpitalu na diecie bardzo ścisłej. Miałem silne bóle, prawie nic nie jadłam. W czasie przygotowania do operacji przez 3 dni jadłam tylko zupę, lub nic. Po operacji też nic, lub kleik. I nic nie schudłam. Czytając pana artykuły wysnułam wniosek, że moje dotychczasowe jedzenie, a zawierało ono olej, margarynę i chude mięsa oraz dużo, dużo surówek i owoców było dla mnie nie do przyjęcia.
Po operacji mogę jeść tylko kaszkę mannę, gotowane mięso, marchewkę, buraczki i zieloną sałatę. Po wszystkich innych produktach odczuwam silne bóle i nie mogę nic więcej jeść. Lekarz zapewniał, że po wycięciu woreczka żółciowego nie powinno boleć po jedzeniu. Ale boli. Dlaczego?. D.G.
Odpowiedź: SÄ… dwa główne rodzaje otyÅ‚oÅ›ci. NazwaÅ‚em je: „otyÅ‚oÅ›ciÄ… bogatych” i „otyÅ‚oÅ›ciÄ… ubogich” oraz liczne postacie mieszane. W książce „Jak nie chorować?” dokÅ‚adnie omówiÅ‚em przyczyny otyÅ‚oÅ›ci, wiÄ™c każdy otyÅ‚y może siÄ™ z nimi zapoznać, zrozumieć i szybko zgubić nadmiar kilogramów. Przy pewnym typie otyÅ‚oÅ›ci na wadze ubyć nie można przez kilka tygodni gÅ‚odzenia. Tyje siÄ™ tylko z wÄ™glowodanów podawanych w pożywieniu lub wytwarzanych przez organizm z biaÅ‚ek, czy glicerolu. Komórki mogÄ… przystosować siÄ™ do spalania tÅ‚uszczu, ale wymaga to biaÅ‚ka, energii, okreÅ›lonych witamin i mikroelementów, których w pożywieniu wÄ™glowodanowym brakuje. Dlatego gÅ‚odówka u tych ludzi nie powoduje spalania wÅ‚asnego tÅ‚uszczu przez wiele dni. Organizm "spala" wÅ‚asne biaÅ‚ka, z których ponad 50% przetwarza w glukozÄ™. StÄ…d ma energiÄ™. Chory nie chudnie, chociaż spala wÅ‚asne biaÅ‚ka, bo niedobór biaÅ‚ek powoduje zatrzymanie wody w tkankach. MogÄ… wystÄ…pić nawet obrzÄ™ki gÅ‚odowe. Organizm chorego na marskość wÄ…troby z niskim poziomem albumin (biaÅ‚ek krwi) we krwi, może "zmagazynować" ponad 20 litrów niepotrzebnej wody w tkankach. Woda waży dużo. Zatem można gÅ‚odować i przybierać na wadze. Pani dotychczasowe żywienie jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Głównie ono u wielu osób jest przyczynÄ… otyÅ‚oÅ›ci, omdleÅ„, bólów gÅ‚owy, dużych zmian zwyrodnieniowych w krÄ™gosÅ‚upie, stanów zapalnych jajników i tarczycy, choroby wrzodowej, zarzucania żółci do żoÅ‚Ä…dka, skoków ciÅ›nienia do 240/140, raka i kamicy woreczka żółciowego i wielu innych. Å»ywienie Optymalne jest najlepszym dla czÅ‚owieka. Szkodzić nie może. Zawiera biaÅ‚ka o najwyższej wartoÅ›ci biologicznej i najlepsze tÅ‚uszcze, a także witaminy i mikroelementy potrzebne do spalania tÅ‚uszczów. Zawiera również najlepszÄ… energiÄ™. Gdy organizm czÅ‚owieka ma najlepsze biaÅ‚ko (budulec), najlepsze paliwo (tÅ‚uszcze nasycone), potrzebne do spalania tÅ‚uszczów witaminy i mikroelementy oraz gotowÄ… energiÄ™ w zwiÄ…zkach fosforowych, może bardzo szybko w okresie kilku dni, przedstawić siÄ™ na spalanie wÅ‚asnych tÅ‚uszczów zapasowych. I wówczas chudnie siÄ™ zawsze w tempie Å›rednio nieco ponad 6 kg w każdym miesiÄ…cu, aż do uzyskania niskiej wagi należnej. Nie miÄ™so smażone i tÅ‚uste jest przyczynÄ… bólu wÄ…troby. PrzyczynÄ… bólu sÄ… zjadane z tym miÄ™sem potrawy zawierajÄ…ce wÄ™glowodany: makaron, ziemniaki, ryż, kasze czy chleb. Samo masÅ‚o, Å›mietana, sÅ‚onina, łój, smalec gÄ™si, nawet bardzo tÅ‚usty bigos nie może powodować bólów wÄ…troby. WÄ…troba boli po produktach wÄ™glowodanowych spożywanych razem z tÅ‚uszczami. Å»ywienie Optymalne nie może powodować bólów żoÅ‚Ä…dka, wÄ…troby, trzustki, jelit - i nie powoduje. Po przejÅ›ciu na Å»ywienie Optymalne u nielicznych chorych obserwowaÅ‚em niewielkie bóle w pierwszym, rzadko w drugim dniu od zmiany diety, u nikogo od trzeciego dnia. Dobre szkodzić nie może. Bóle żoÅ‚Ä…dka, nadkwasota, choroba wrzodowa, choroby wÄ…troby, trzustki, jelit sÄ… zawsze dowodem tego, że nasze odżywianie jest zÅ‚e. Trzeba je zmienić na takie, które nie szkodzi.
Jan Kwaśniewski. więcej... |