Dieta Optymalna

Wstęp do badań nad Dietą Optymalną – propozycje.
14-02-2004
T.K.

Prezentuję Państwu dokument z 15 lipca 1975r. przygotowany przez lek. med. Jana Kwaśniewskiego, a dotyczący wstępnych propozycji planu badań o wpływie diety optymalnej na choroby cywilizacyjne.

 T.K.



 

                                                                    Warszawa, dnia 15 lipca 1975r.

lek. med. Jan KWAŚNIEWSKI
Ciechocinek
Wojska Polskiego 9 m. 13                                         

                                                                                  Obywatel
                                                                                  prof. dr hab. Andrzej WOJTCZAK
                                                                                  Dyrektor Departamentu Szkolnictwa
                                                                                  i Nauki w Ministerstwie Zdrowia i Opieki
                                                                                  Społecznej.
                                                                                  W a r s z a w a

 

dot.: wprowadzenia do planu badań naukowych tematu p.t. Wpływ diety o proporcjach
         między głównymi składnikami odżywczymi B:T:W jak 1:2,0-3,0:0,3-0,5 na choroby 
         cywilizacyjne.

   Nawiązując do pisma z dnia 19 maja 1975 r. Nr NN-563-28/75 przedkładam w załączniku wstępny projekt planu badań naukowych na temat podany wyżej wraz ze wstępną koncepcją organizacyjną prowadzenia wyżej wymienionego tematu.

                                                                                       ( Jan Kwaśniewski)
                                                                                                lek. med.

UZASADNIENIE

     W Polsce, podobnie jak w innych krajach o wyższej stopie życiowej, gwałtownie wzrasta ilość chorych na choroby określane mianem „choroby cywilizacyjne” (miażdżyca, zawały, choroba wieńcowa, udary mózgu, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, zmiany zwyrodnieniowe stawów, choroby alergiczne, choroby nerwowe, nerwice, próchnica zębów), pogarsza się przeciętna sprawność fizyczna i umysłowa ludzi, nasila się występowanie szeregu innych, niekorzystnych zjawisk w życiu jednostek i społeczeństwa.
   Choroby cywilizacyjne nie są wyłączną domeną tylko współczesnej cywilizacji. Te same choroby były przyczyną degeneracji wielu klas, grup społecznych i narodów w całej historii ludzkości (np. szlachta polska w czasach saskich), były i są obecnie spowodowane głównie przez niekorzystną ewolucję przeciętnej diety ludzi.

    Dieta którą proponuję powoduje u chorych szybkie ustępowanie chorobowych objawów, wybitną poprawę sprawności fizycznej i umysłowej ludzi we wszystkich przypadkach, opóźnia dojrzewanie dzieci i powoduje proporcjonalne do wydłużenia okresu dojrzewania przedłużenie życia człowieka, uniemożliwia rozwój chorób cywilizacyjnych.

   Celem proponowanych badań jest naukowe uzasadnienie wpływu w/w diety na ludzi chorych.

Temat: Leczenie dietą w proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi B:T:W  jak 1:2,0-3,0:0,3-05 chorych na choroby cywilizacyjne

Wykonawca: lek. med. Jan Kwaśniewski

Termin wykonania: 1976-1980

Nakłady na B+R : 10 milionów złotych.

 

Przewidywane cele gospodarcze:

  1. W perspektywie, praktyczna likwidacja chorób cywilizacyjnych.
  2. Znaczne ograniczenie zachorowań na choroby pochodzenia bakteryjnego.
  3. Znaczne zmniejszenie absencji chorobowej.
  4. Przywrócenie zdolności do pracy kilkuset tysiącom inwalidów.
  5. Znaczne przedłużenie pełnosprawnego wieku produkcyjnego.
  6. Wybitna poprawa sprawności fizycznej i intelektualnej ludzi.
  7. Znaczne zmniejszenie ilości wypadków przy pracy, urazów i złamań kości, wypadków komunikacyjnych.
  8. Znaczny wzrost wydajności pracy i dochodu narodowego.
  9. Znaczne ograniczenie nakładów na opiekę zdrowotną.
  10. Szereg innych pozytywnych dla jednostek i narodu zjawisk.
  11. Uwolnienie, z możliwością przeznaczenia na inne cele ogromnych środków przeznaczanych obecnie na produkcję bezwartościowych produktów spożywczych.

Zadania wdrożeniowe:

Powszechne wprowadzenie do praktyki, leczenia i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.

 

Nakłady inwestycyjne:

W zależności od przyznanego obiektu i zatwierdzonej koncepcji organizacyjnej.

KONCEPCJA ORGANIZACYJNA

1.      Przewiduję konieczność wyodrębnienia ośrodka leczniczo-badawczego na ok. 50 łóżek 
         np. w Ciechocinku.
2.      Ośrodek może być jednostką samodzielną z odpowiednią bazą diagnostyczną, co byłoby
          korzystne ze względu na konieczność koncentracji pełnej dokumentacji naukowej w
          jednym miejscu.
3.      Ośrodek może być związany organizacyjnie z łódzką Akademią Medyczną, z możliwością
          współpracy z Wojskową Akademią Medyczną (rektor – doc. Dr hab. Bończak)

W takim przypadku nakłady na bazę diagnostyczną mogły by być znacznie ograniczone, gdyż chorzy byliby badani w Klinikach Łódzkiej Akademii Medycznej.

PROGRAM BADAŃ NAUKOWYCH

Proponuję następujące badanie wpływu diety optymalnej na chorych na następujące schorzenia:

  1. Zwężenie miażdżycowe tętnic wieńcowych, choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca, miokardiopatia przerostowa, inne choroby serca.
  2. Nadciśnienie miażdżycowe, miażdżyca tętnic centralnego układu nerwowego.
  3. Miażdżyca tętnic kończyn dolnych.
  4. Choroba Buergera i sklerodermia.
  5. Gościec przewlekle postępujący, choroba Bechterewa i choroba zwyrodnieniowa stawów.
  6. Otyłość z powikłaniami.
  7. Cukrzyca dorosłych
  8. Choroby alergiczne w tym astma oskrzelowa.
  9. Nerwice i nadciśnienie w okresie chwiejnym, wybrane choroby psychiczne.
  10. Stwardnienie rozsiane i inne choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego
  11. Obserwacje nad wpływem diety na zachorowalność na choroby nowotworowe.

PROGRAM DODATKOWY

Proponuję połączenie w/w badań z obserwacjami nad wpływem proponowanej diety na starzenie się człowieka. W tym celu należało by prowadzić badania wpływu surowicy ludzi żywionych dietą optymalną na szybkość starzenia się hodowli tkanek ludzkich z uwzględnieniem poziomu t.zw. azotu polipeptydowego i korelacji między tym poziomem, a szybkością starzenia się hodowli.

 

Dieta, przy której surowica człowieka powodowałaby najwolniejsze starzenie się hodowli tkanek bradytroficznych, byłaby jednoznaczną, z najbardziej optymalną dietą dla określonych grup ludzi.

   Naukowe opracowanie najbardziej optymalnej diety dla różnych grup ludności oparte na obiektywnych i najbardziej miarodajnych przesłankach za jakie należy uznać najwolniejsze starzenie się człowieka, pozwoliło by na odpowiednią koncentrację sił i środków dla zapewnienia optymalnego odżywiania dla wszystkich ludzi w Polsce.

źr.inf. archwum dr-a J.K.

   
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski