Składniki:
– 1 kg mielonego mięsa (karczek, boczek, łopatka, szynka itp.)
– 20 dag słoniny
– 6 żółtek
– 1 szklanka gęstego rosołu z kury
– 10 dag tłuszczu zdjętego z zimnego rosołu z kury
– 1 cebula (15 dag)
– 8 dag smalcu
– 5 dag bułki tartej
– sól, pieprz
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu z rosołu. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski włożyć mielone mięso, pokrojoną słoninę oraz żółtka, po czym wymieszać (najlepiej ręką). Następnie dodać usmażoną i lekko przestudzoną cebulę, wlać połowę rosołu z kury, przyprawić solą oraz pieprzem i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rękami formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać smalec i na mocnym ogniu usmażyć kotlety z obydwu stron na rumiano. Przygotować brytfannę, włożyć do niej tłuszcz z rosołu, ułożyć usmażone kotlety (tłuszcz ze smażenia zostawić i wykorzystać do innych potraw) i podlać pozostałą częścią rosołu. Następnie brytfannę przykryć folią aluminiową (lub pokrywką), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec ok. 50 minut. Wyłączyć i nieco przestudzić.
Upieczone kotlety zaraz podawać lub przełożyć do naczynia, a tłuszcz zlać i wykorzystać do polewania nim ziemniaków lub klusek optymalnych.
Uwagi:
– jest to nieco inna odmiana klasycznych kotletów mielonych o nieco rosołowym posmaku,
– zamiast rosołu z kury można wykorzystać dowolny esencjonalny wywar drobiowy, wieprzowy
lub wołowy,
– do kotletów podawać ziemniaki lub dowolne kluski optymalne polane tłuszczem od pieczenia,
– zamiast tłuszczu zdjętego z rosołu można użyć do pieczenia kotletów innego, dowolnego
tłuszczu, np. masła lub tłuszczu ze smażenia kotletów,
– zamiast 6 żółtek można dodać do masy mięsnej 2-3 całe jajka,
– zimne kotlety można pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę.
100g gotowej potrawy zawiera:
B – 13,8 T – 41,6 W – 3,8 | kaloryczność 449 kcal |
B : T : W = 1 : 3,0 : 0,3 | gotowej potrawy – 1,2* kg |
* – wraz z wytopionym tłuszczem.