Kuchnia Optymalna

Ptysie z bitą śmietaną
08-03-2004
T.K.

Składniki:
- 3 ptysie z piekarni PPH Janiccy (ok. 2,5 dag)
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka cukru pudru (5 g)
- 1 dag gorzkiej czekolady (najlepiej o wysokiej zawartoÅ›ci kakao – 70 % lub wiÄ™cej)



Ptysie przekroić w poprzek na połówki. Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubijać mikserem uważając, aby śmietanka się nie zmaśliła. Bitą śmietanę przełożyć do specjalnego woreczka (tzw. szprycy) i udekorować nią połówki ptysiów. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać drobno nożem i posypać nią bitą śmietanę. Od razu podawać.

Uwagi:

- zamiast Å›mietanki 30 % można użyć Å›mietankÄ™ 36 %, pamiÄ™tajÄ…c o zmianie proporcji B:T:W 
  na korzyść tÅ‚uszczu,
- do śmietanki można dodać odrobinę cukru lub aromatu waniliowego,
- można też dodać do ubijanej śmietanki nieco dobrego rumu, ajer-koniaku, likieru
   itp. uważajÄ…c przy tym, aby masa siÄ™ nie zwarzyÅ‚a,
- zamiast czekolady można posypać ptysie kakao, kawą mieloną lub instant, cynamonem oraz
  przybrać listkami melisy lub miÄ™ty, można też posypać ptysie tartÄ… skórkÄ… cytrynowÄ… lub
  pomaraÅ„czowÄ…,
- jeżeli nie dysponujemy specjalną szprycą, można wyciskać bitą śmietanę ze zwykłego
  woreczka foliowego z odciÄ™tym narożnikiem lub też po prostu Å›mietanÄ™ naÅ‚ożyć do ptysiów
  Å‚yżkÄ….

100g zawiera:

 B - 3,2 T - 30,0 W - 9,4     kaloryczność - 327 kcal
 B : T : W = 1 : 9,4 : 2,9   gotowej potrawy - 0,18kg 


 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski