|
T.K. |
SkÅ‚adniki: - 3 ptysie z piekarni PPH Janiccy (ok. 2,5 dag) - 150 ml Å›mietanki 30 % - 1 Å‚yżeczka cukru pudru (5 g) - 1 dag gorzkiej czekolady (najlepiej o wysokiej zawartoÅ›ci kakao – 70 % lub wiÄ™cej)
Ptysie przekroić w poprzek na połówki. Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubijać mikserem uważając, aby śmietanka się nie zmaśliła. Bitą śmietanę przełożyć do specjalnego woreczka (tzw. szprycy) i udekorować nią połówki ptysiów. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać drobno nożem i posypać nią bitą śmietanę. Od razu podawać.
Uwagi:
- zamiast śmietanki 30 % można użyć śmietankę 36 %, pamiętając o zmianie proporcji B:T:W na korzyść tłuszczu, - do śmietanki można dodać odrobinę cukru lub aromatu waniliowego, - można też dodać do ubijanej śmietanki nieco dobrego rumu, ajer-koniaku, likieru itp. uważając przy tym, aby masa się nie zwarzyła, - zamiast czekolady można posypać ptysie kakao, kawą mieloną lub instant, cynamonem oraz przybrać listkami melisy lub mięty, można też posypać ptysie tartą skórką cytrynową lub pomarańczową, - jeżeli nie dysponujemy specjalną szprycą, można wyciskać bitą śmietanę ze zwykłego woreczka foliowego z odciętym narożnikiem lub też po prostu śmietanę nałożyć do ptysiów łyżką.
100g zawiera:
B - 3,2 T - 30,0 W - 9,4 |
kaloryczność - 327 kcal |
B : T : W = 1 : 9,4 : 2,9 |
gotowej potrawy - 0,18kg | |