Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
08-03-2004

Cukrzyca typu II insulinozależna

   
CzÄ™sto mylnie uważa siÄ™, że czÅ‚owiek przyjmujÄ…cy insulinÄ™ cierpi na cukrzycÄ™ insulinozależnÄ…, tymczasem nazwa choroby nie zależy od sposobu leczenia lecz od jej podÅ‚oża. W przypadku cukrzycy typu II przyczynÄ… pierwotnÄ… jest zmniejszenie wrażliwoÅ›ci tkanek na insulinÄ™, a nie jej niedobór, dlatego istnieje możliwość leczenia lekami doustnymi – stÄ…d nazwa: cukrzyca insulinoniezależna. Nie zmienia siÄ™ to nawet jeżeli pacjent z tabletek musi „przejść na insulinÄ™” w celu zachowania prawidÅ‚owej glikemii we krwi.



            Już od dawna toczÄ… siÄ™ dyskusje na temat tego, co wywoÅ‚uje chorobÄ™, jednak jest to caÅ‚y czas niejasne, a każda teoria ma swoich przeciwników i zwolenników. W ostatnich latach główny nacisk kÅ‚adzie siÄ™ na czynnik genetyczny, ale dane statystyczne jednoznacznie wskazujÄ… na coÅ› innego.
    Pod koniec XIX wieku w Polsce chorzy na cukrzycÄ™ stanowili okoÅ‚o 0,5% populacji. W 1989r. prof. OrÅ‚owski w swojej pracy „Choroby wewnÄ™trzne” mówi o 2%, natomiast oficjalne dane z roku 2002 mówiÄ… już o 3,5-5%. WedÅ‚ug futurologów przy zachowaniu tego tempa pod koniec bieżącego stulecia powinno chorować 50% populacji. Mamy wiÄ™c do czynienia z lawinowym wzrostem zachorowaÅ„, zwÅ‚aszcza w ostatnich latach. W tym czasie nie mogÅ‚o oczywiÅ›cie dojść do zmiany genotypu czÅ‚owieka, zmianie ulegÅ‚y natomiast warunki ekologiczne, a zwÅ‚aszcza sposób odżywiania. NajwiÄ™ksze znaczenie ma tutaj stale wzrastajÄ…ce spożycie cukru (zwÅ‚aszcza rafinowanego), a także produktów pochodzenia roÅ›linnego zawierajÄ…ce duże iloÅ›ci wÄ™glowodanów. Proces ten może być niezauważalny przez przeciÄ™tnego czÅ‚owieka, ponieważ zachodzi on powoli. Jeżeli jednak przypomnimy sobie jak wyglÄ…daÅ‚y nasze posiÅ‚ki 30 lat temu i porównamy z dzisiejszymi, bez trudu zobaczymy różnicÄ™. KilkanaÅ›cie – kilkadziesiÄ…t lat temu pewne produkty spożywcze w ogóle nie wystÄ™powaÅ‚y w naszym menu. SÄ… to np. pÅ‚atki Å›niadaniowe zalewane odtÅ‚uszczonym mlekiem, soki owocowe w kartonach i sÅ‚odzone, gazowane napoje w plastikowych butelkach,  owoce dostÄ™pne caÅ‚y rok, ciastka i batony reklamowane w telewizji oraz wiele innych. W tym samym czasie nikt jeszcze nie baÅ‚ siÄ™ jajek ani miÄ™sa. Poprawa dobrobytu w krajach rozwiniÄ™tych przekÅ‚ada siÄ™ jednoznacznie na wzrost spożycia produktów wÄ™glowodanowych, których zjadanie nie uważa siÄ™ za posiÅ‚ki. Dodatkowo na rynku pojawiÅ‚o siÄ™ wiele wyrobów o obniżonej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu oznaczonych nazwÄ… „light” lub „dietetyczny” co sugeruje, że ich zjadanie jest caÅ‚kowicie bezkarne. OczywiÅ›cie producenci smakoÅ‚yków nie tÅ‚umaczÄ… klientowi, że zawarte w nich wÄ™glowodany to inaczej cukry. Osoby lubiÄ…ce uciechy podniebienia z mniejszÄ… lub wiÄ™kszÄ… nadwagÄ… czujÄ… siÄ™ rozgrzeszone siÄ™gajÄ…c po nie wielokrotnie w ciÄ…gu dnia i to wÅ‚aÅ›nie one sÄ… potencjalnymi kandydatami do zachorowania na cukrzycÄ™ typu II. Mechanizm rozwoju choroby jest bowiem bardzo blisko zwiÄ…zany z upodobaniami kulinarnymi. Zależność ta jest tak znaczna, że wrÄ™cz wyÅ‚ania siÄ™ obraz charakterologiczny osoby chorej. SÄ… to ludzie lubiÄ…cy dobrze i dużo zjeść, nie unikajÄ…cy miÄ™sa,  ale lubiÄ…cy również sÅ‚odycze, u których wczeÅ›nie rozwija siÄ™ nadwaga. MajÄ… oni trudnoÅ›ci z odmówieniem sobie przyjemnoÅ›ci jedzenia, dlatego trudno im utrzymać siÄ™ dÅ‚użej przy stosowaniu jakiejkolwiek diety ograniczajÄ…cej ich ulubione potrawy. Osoby te sÄ… również bardzo pobÅ‚ażliwe wobec siebie jeżeli chodzi o jedzenie, jakby mówiÅ‚y „jeżeli nikt nie widzi, to tak jakbym nie jadÅ‚”, stÄ…d czÄ™sto trzymajÄ… Å‚akocie w zasiÄ™gu rÄ™ki – np. czekoladÄ™ pod poduszkÄ…. JednoczeÅ›nie sÄ… bardzo drażliwe jeżeli ktoÅ› zwraca im uwagÄ™ na podjadanie, na co reagujÄ… agresywnie i najczęściej odpowiadajÄ…: „a co, żaÅ‚ujesz mi?!”. Z reguÅ‚y wrogiem przy stole staje siÄ™ współmałżonek. Zachowania takie pojawiajÄ… siÄ™ jeszcze przed zachorowaniem, a sÄ… objawami rozpoczynajÄ…cych siÄ™ patologicznych zmian w organizmie. U opisanych wyżej osób „lubiÄ…cych zjeść”, caÅ‚e zapotrzebowanie energetyczne pokrywane jest zazwyczaj przez biaÅ‚ka i tÅ‚uszcze, natomiast wÄ™glowodany dostajÄ…ce siÄ™ do krwioobiegu jako cukry proste nie sÄ… już zużywane w procesach pozyskania energii, ponieważ wiÄ™kszość tkanek wykorzystuje preferencyjnie wolne kwasy tÅ‚uszczowe. Powoduje to wzrost poziomu glukozy we krwi, która pozostaje niewykorzystana. Zbyt duże stężenie tego cukru może powodować uszkodzenie niektórych tkanek, dlatego w organizmie istniejÄ… pewne mechanizmy obrony przed tym zjawiskiem. Gdy po posiÅ‚ku wzrasta poziom glukozy, z trzustki wydzielana zostaje insulina. Jest to hormon przyspieszajÄ…cy wnikanie glukozy do komórek oraz jej przetwarzanie m.in. na tÅ‚uszcze. W okoÅ‚o 2-3 godz. od zjedzenia posiÅ‚ku wÄ™glowodanowego nastÄ™puje szczyt dziaÅ‚ania insuliny i wtedy poziom cukru jest już niski – pojawia siÄ™ uczucie gÅ‚odu, które najÅ‚atwiej zaspokoić waflem, owocem, czekoladÄ…. CzÅ‚owiek nie traktuje tego oczywiÅ›cie jako posiÅ‚ek. Po przekÄ…sce znów do czynienia mamy ze wzrostem poziomu cukru i nastÄ™pnym wyrzutem insuliny oraz spadkiem poziomu glukozy po 2-3 godz., który wywoÅ‚uje chęć podjadania itd.

Takie cykle wystÄ™pujÄ… okoÅ‚o 5-6 razy na dobÄ™. Można powiedzieć, że im częściej jada siÄ™ wÄ™glowodany, tym częściej jest siÄ™ gÅ‚odnym – taki pozorny paradoks. Po pewnym czasie pojawia siÄ™ uzależnienie od cukru – czÅ‚owiek musi zjadać wÄ™glowodany, aby nie dopuÅ›cić do niedocukrzeÅ„ (hipoglikemii), objawiajÄ…cych siÄ™ napadem gÅ‚odu, osÅ‚abieniem, drżeniami rÄ…k.
   Poziom insuliny we krwi utrzymuje siÄ™ wtedy stale na wysokim poziomie i jej dziaÅ‚anie na tkanki sÅ‚abnie – zaczyna rozwijać siÄ™ cukrzyca. PoczÄ…tkowo organizm broni siÄ™ wytwarzajÄ…c w bÅ‚onach komórkowych dodatkowe receptory na insulinÄ™ – można by powiedzieć, że tkanki starajÄ… siÄ™ na niÄ… uwrażliwić. W tym czasie częściej wystÄ™pujÄ… spadki poziomu cukru, niż znaczne wzrosty. Kiedy jednak tkanki przestajÄ… reagować na insulinÄ™, to mimo jej wysokiego stężenia poziom glukozy we krwi roÅ›nie – wtedy cukrzyca zostaje rozpoznana. PoczÄ…tkowo w leczeniu stosuje siÄ™ preparaty zwiÄ™kszajÄ…ce trzustkowe wydzielanie hormonu lub zwiÄ™kszajÄ…ce reaktywność komórek, jeżeli tabletki nie dziaÅ‚ajÄ…, konieczne jest podawanie gotowej insuliny. Uszkodzenie trzustki w cukrzycy typu II jest zjawiskiem wtórnym i nie zawsze wystÄ™puje, podobnie jak wytwarzanie przeciwciaÅ‚ przeciwko insulinie. NastÄ™puje to dopiero po kilkunastu, kilkudziesiÄ™ciu latach choroby. W obu przypadkach tabletki nie sÄ… skuteczne i konieczne jest podawanie ludzkiego hormonu.
   Jeżeli chory przyjmuje do 0,5 jednostki na kg masy ciaÅ‚a, to zazwyczaj mamy do czynienia z częściowÄ… niewydolność komórek β, natomiast jeżeli zapotrzebowanie przekracza 1 jednostkÄ™ na kg masy ciaÅ‚a, to zazwyczaj sÄ… już produkowane przeciwciaÅ‚a i podawana insulina jest niszczona. Jak widać w przebiegu choroby mamy pewne etapy i w zależnoÅ›ci od zaawansowania różne sÄ… rokowania – im dalej posuniÄ™te zmiany, tym trudniejsze jest wyleczenie choroby. W pierwszym okresie wyleczenie jest bardzo proste i nastÄ™puje natychmiast po zastosowaniu żywienia optymalnego, a czasem nawet po zwykÅ‚ym ograniczeniu wÄ™glowodanów do okoÅ‚o 0,8g na kg masy ciaÅ‚a. Zmienia to wyglÄ…d krzywej insuliny i glukozy we krwi. Po posiÅ‚ku ubogim w wÄ™glowodany poziom glukozy nie wzrasta zbyt wyraźnie, dlatego wyrzut insuliny jest mniejszy i niższy spadek cukru – nie wystÄ™puje uczucie gÅ‚odu po 3 godz. po jedzeniu, czyli znikajÄ… niedocukrzenia.

   Jeżeli chory przyjmuje tabletki, które stabilizujÄ… poziom cukru we krwi, zastosowanie żywienia optymalnego daje nam prawie pewne wyleczenie w ciÄ…gu kilku dni. Pacjenci biorÄ…cy leki pobudzajÄ…ce wydzielanie trzustkowe insuliny (np. diaprel) mogÄ… bezpiecznie odstawić tabletki bez ryzyka wzrostu stężenia glukozy, ponieważ trzustka jest wydolna,  a tkanki wykazujÄ… niskÄ… oporność. Problemów można siÄ™ niekiedy spodziewać u osób przyjmujÄ…cych leki uwrażliwiajÄ…ce bÅ‚ony komórkowe na insulinÄ™ (np. metformina), ponieważ po ich odstawieniu insulina endogenna może przez pewien czas wykazywać sÅ‚abe dziaÅ‚anie, co skutkuje wzrostem glikemii. Zazwyczaj po kilku tygodniach ulega to unormowaniu. Diabetycy (chorzy na cukrzycÄ™), którzy przyjmujÄ… insulinÄ™ nie zawsze sÄ… osobami, u których rokowania co do wyleczenia sÄ… gorsze – tÅ‚o choroby bowiem jest niezależne od sposobu leczenia. W wiÄ™kszoÅ›ci przypadków, po rozpoczÄ™ciu diety, zapotrzebowanie na ten hormon szybko spada i nastÄ™puje redukcja dawek. Proces odstawiania insuliny może być różnie dÅ‚ugi. Zazwyczaj zamyka siÄ™ on w czasie od 3 tygodni do 3 miesiÄ™cy i jest jednostajny.  W pierwszym okresie wskazana jest kontrola lekarska – po 1-2 tygodniach pacjent radzi sobie sam, aż do caÅ‚kowitej rezygnacji z leku. KÅ‚opoty mogÄ… wystÄ…pić z dwóch wyżej omówionych powodów: uszkodzenia komórek β wysp trzustki lub niewrażliwość tkanek.
   W pierwszym przypadku po osiÄ…gniÄ™ciu minimalnych iloÅ›ci, np. 10 jednostek na dobÄ™, dalsza redukcja powoduje podniesienie poziomu glukozy. Można wtedy odczekać kilka miesiÄ™cy i ponowić próbÄ™. Jeżeli jest ona nieskuteczna, trzeba przyjmować insulinÄ™ lub przejść na leczenie Å›rodkami doustnymi, to ostatnie daje zazwyczaj dobre efekty. Nieco gorsze rokowania majÄ… pacjenci z insulinoopornoÅ›cÄ… i wytwarzajÄ…cy przeciwciaÅ‚a przeciwko insulinie. Tutaj kÅ‚opoty mogÄ… zacząć siÄ™ po zredukowaniu dawek do poÅ‚owy i dalsze zmniejszanie staje siÄ™ trudne lub niemożliwe. Taki scenariusz jest rzadki, jednak niestety możliwy. W prawie każdym przypadku możliwa jest stabilizacja stężenia glukozy i, co najważniejsze, unikniÄ™cie ewentualnych powikÅ‚aÅ„. Osoby, które muszÄ… czasem przyjmować niewielkie iloÅ›ci leków sÄ… praktycznie wolne od odlegÅ‚ych skutków choroby.
   W procesie leczenia ważne jest, aby pamiÄ™tać, że ze wzglÄ™du na innÄ… krzywÄ… cukrowÄ… na diecie optymalnej różne sÄ… normy poziomu glukozy we krwi. ZamykajÄ… siÄ™ one w dość wÄ…skich granicach: od 90 do 140 mg%, bez wzglÄ™du na to czy jest on mierzony na czczo, czy po jedzeniu. Jednak bezpieczny poziom, który nie doprowadza jeszcze do uszkodzenia tkanek wynosi 180mg%.

    W Centrum Å»ywienia Optymalnego w JastrzÄ™biej Górze od marca 2000r. do stycznia 2004r. na turnusach 1 i 2 tygodniowych przebywaÅ‚o 1120 osób chorych na cukrzycÄ™ typu II. WÅ›ród nich  zaledwie 108 osób chorowaÅ‚o krócej niż 3 lata. W trakcie pobytu w oÅ›rodku caÅ‚kowite odstawienie leków doustnych i insuliny uzyskano u 67% pacjentów, co należy uznać za wynik bardzo dobry, w porównaniu z leczeniem konwencjonalnych , gdzie uleczalność wynosi 0%. Za uleczenie uznajemy odstawienie leków przeciwcukrzycowych przy stabilnych poziomach glukozy. Przestrzeganie zasad żywienia optymalnego zapewnia zachowanie zdrowia. Osoby dÅ‚ugo stosujÄ…ce żywienie optymalne, które wyleczyÅ‚y siÄ™ z cukrzycy, nie majÄ… problemów nawet, jeżeli sporadycznie odstÄ™pujÄ… od przestrzegania diety z powodów Å›rodowiskowych.

                                                                                       lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala  

źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski