Kuchnia Optymalna

Kotlety mielone
14-03-2004
T.K.

Składniki:
- 85 dag surowego boczku
- 85 dag karkówki bez kości (może też być łopatka, biodrówka lub szynka)
- 10 surowych żółtek (lub więcej)
- 25 dag śmietanki 30 %
- 3-5 ząbków czosnku lub 1 łyżka ziaren jałowca
- pieprz, jarzynka lub sól do smaku
- 5 dag bułki tartej do panierowania
- 10 dag smalcu do smażenia
- 8 dag masła.



Boczek oraz karkówkÄ™ zemleć w maszynce, miÄ™sa przeÅ‚ożyć do dużej miski. Jeżeli przyrzÄ…dzamy kotlety czosnkowe, to zÄ…bki czosnku obrać i zmiażdżyć. Jeżeli zaÅ› przyrzÄ…dzamy kotlety jaÅ‚owcowe, to ziarna jaÅ‚owca zemleć w mÅ‚ynku, a jeszcze lepiej utÅ‚uc w moździerzu. Do zmielonego miÄ™sa dodać żółtka, przygotowany czosnek lub jaÅ‚owiec, Å›mietankÄ™, pieprz oraz jarzynkÄ™ lub sól. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie wyrobić, aż skÅ‚adniki dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…. Na patelni mocno rozgrzać smalec. Z przygotowanej miÄ™snej masy formować kotlety, obtaczać je lekko w buÅ‚ce tartej i smażyć niezbyt dÅ‚ugo na smalcu z obydwu stron. Obsmażone kotlety przeÅ‚ożyć do brytfanny, najlepiej o dużej powierzchni, tak aby uÅ‚ożyć na dnie jednÄ… warstwÄ™ kotletów. Wlać tÅ‚uszcz ze smażenia kotletów, na wierzchu uÅ‚ożyć kawaÅ‚ki masÅ‚a i podlać wodÄ… (ok. ½ szklanki). BrytfannÄ™ przykryć pokrywkÄ… lub foliÄ… aluminiowÄ… i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 40 min.

Po przestudzeniu kotlety przełożyć do miski, a tłuszcz zlać i wykorzystać np. jako dodatek do gotowanych, rozgniecionych ziemniaków lub jako "smarowidło" na placki, pieczywo optymalne itp.

100g produktu zawiera:

 B - 11,8 T - 42,0 W - 1,9     kaloryczność 479 kcal
 B : T : W = 1 : 3,6 : 0,2   gotowej potrawy - 0,9kg 


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski