Aktualności

Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze.
23-03-2004
Choroba Bechterewa.
ZesztywniajÄ…ce zapalenie stawów krÄ™gosÅ‚upa (ZZSK), czyli choroba Bechterewa, należy do  grupy chorób z autoagresji, czyli takich, w których przeciwciaÅ‚a atakujÄ… i niszczÄ… wÅ‚asne tkanki. PrzeciwciaÅ‚a sÄ… to biaÅ‚ka odpornoÅ›ciowe wystÄ™pujÄ…ce we krwi produkowane przez wyspecjalizowane biaÅ‚e krwinki.

W normalnych warunkach sÄ… one bardzo ważnym elementem odpornoÅ›ci organizmu, a ich poziom jest stosunkowo niski. W momencie pojawienia siÄ™ we krwi obcego biaÅ‚ka ulegajÄ… one mobilizacji i wzrasta ich produkcja. DziÄ™ki temu jesteÅ›my w stanie zwalczyć wiÄ™kszość mikroorganizmów dostajÄ…cych siÄ™ do krwi – np. w czasie skaleczenia i nie chorujemy przy każdym kontakcie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Przy każdej infekcji można stwierdzić podwyższony poziom okreÅ›lanych przeciwciaÅ‚, jest to zjawisko przejÅ›ciowe i korzystne. Podobnie dzieje siÄ™ w chorobach autoimunologicznych, ale tutaj biaÅ‚ka odpornoÅ›ciowe majÄ… dziaÅ‚anie szkodliwe, ponieważ ich wrogiem stajÄ… siÄ™ okreÅ›lone tkanki organizmu. Dochodzi do wytworzenia stanu zapalnego czemu towarzyszÄ… zazwyczaj dolegliwoÅ›ci bólowe i upoÅ›ledzenie funkcji narzÄ…dów.  W chorobie Bechterewa narzÄ…dem tym jest krÄ™gosÅ‚up a konkretnie przyczepy wiÄ™zadeÅ‚.         CzÄ™sto uważa siÄ™, że za tÄ™ sytuacjÄ™ odpowiedzialne sÄ… przeciwciaÅ‚a, które „oszalaÅ‚y”  i atakujÄ… swoich – dlaczego? – nie wiadomo. Tymczasem w samych przeciwciaÅ‚ach ani komórkach, które je produkujÄ… nie stwierdza siÄ™ żadnych zmian oprócz zwiÄ™kszenia ich iloÅ›ci. W niektórych chorobach autoimmunologicznych udaje siÄ™ jednak stwierdzić patologiÄ™ w tkankach, które sÄ… zajÄ™te chorobÄ…. SÄ… niÄ… tzw. antygeny tkankowe (HLA), których w zdrowych tkankach jest znikoma ilość. Tak jest wÅ‚aÅ›nie w ZZSK, gdzie wadliwa jest sama tkanka Å‚Ä…czna krÄ™gosÅ‚upa, a przyczynÄ… tego jest okreÅ›lony sposób odżywiania, w którym wystÄ™puje przewaga wÄ™glowodanów i niedobór biaÅ‚ek z grupy kolagenowych. Z powodu niedoboru substratów do produkcji wÅ‚asnego kolagenu jego synteza jest zaburzona i w konsekwencji mamy produkt niepeÅ‚nowartoÅ›ciowy, bÅ‚Ä™dnie rozpoznawany przez ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Raz poruszony proces autoimmunolgiczny może trwać przez caÅ‚e życie jeÅ›li nie zmieni siÄ™ sposobu żywienia.
   PoczÄ…tkowo w chorobie Bechterewa mamy do czynienia z objawami spowodowanymi brakiem odpowiedniej twardoÅ›ci i elastycznoÅ›ci wiÄ™zadeÅ‚ przykrÄ™gosÅ‚upowych, co zmniejsza stabilność struktur stawowych i daje dolegliwoÅ›ci bólowe. Aby ustabilizować nieco stawy krÄ™gosÅ‚upa w mięśniach, które siÄ™ do niego przyczepiajÄ… dochodzi do wzmożonego napiÄ™cia – zwiÄ™ksza siÄ™ wydzielania acetylocholiny w zakoÅ„czeniach nerwowych i dochodzi do przewagi ukÅ‚adu sympatycznego w tym obszarze. Przykurcz mięśni pogarsza oczywiÅ›cie ukrwienie krÄ™gosÅ‚upa. Chory odczuwa to jako ból oraz sztywność porannÄ… i wykonuje ćwiczenia, które zmniejszajÄ… dolegliwoÅ›ci. Z czasem dochodzi do uwapnienia i przebudowy wiÄ™zadeÅ‚ krÄ™gosÅ‚upa na ksztaÅ‚t tkanki kostnej, co daje peÅ‚ne usztywnienie. Można powiedzieć, że jest to reakcja obronna organizmu, który usztywnia wiotki krÄ™gosÅ‚up. Jeżeli dochodzi do caÅ‚kowitego usztywnienia ustÄ™pujÄ… dolegliwoÅ›ci bólowe. Proces kostnienia trwa od 10 do 30 lat. Gdy do tego dojdzie nie mamy już do czynienia z chorobÄ…, ale z jej skutkiem – zniesieniem ruchomoÅ›ci krÄ™gosÅ‚upa. Osoby takie bardzo Å‚atwo rozpoznać – gdy chcÄ… zobaczyć co siÄ™ dzieje z boku lub z tyÅ‚u muszÄ… obrócić siÄ™ caÅ‚ym tuÅ‚owiem. W tym stadium choroba jest już nieodwracalna, ponieważ krÄ™gi zroÅ›niÄ™te sÄ… ze sobÄ… na staÅ‚e. Jeżeli jednak podejmie siÄ™ żywienie optymalne zanim do tego dojdzie to możliwe jest wyleczenie. Im wczeÅ›niej wdroży siÄ™ leczenie przyczynowe, tym wyższa jest szansa na powrót do zdrowia. Osoby, u których rozpoznano chorobÄ™ niedawno, odczuwajÄ… poprawÄ™ prawie od poczÄ…tku stosowania diety. U mÅ‚odych mężczyzn przebudowa tkanki Å‚Ä…cznej krÄ™gosÅ‚upa nastÄ™puje bardzo szybko jeżeli w diecie obecne sÄ… produkty bogatokolagenowe.
   PoczÄ…tkowo ilość dobowa spożywanego biaÅ‚ka powinna wynosić ok. 1,5g/kg masy ciaÅ‚a, a tÅ‚uszczu 3-4g (chorujÄ… zazwyczaj osoby szczupÅ‚e). W tym okresie bardzo skuteczne sÄ… zabiegi prÄ…dami selektywnymi, które znoszÄ… dolegliwoÅ›ci bólowe po 5-10 dniach. Ich dziaÅ‚anie polega głównie na zmniejszeniu napiÄ™cia mięśni przykrÄ™gosÅ‚upowych oraz zwiÄ™kszeniu przepÅ‚ywu krwi przez naczynia krwionoÅ›ne tego obszaru. Najczęściej wystarcza jedna seria zabiegów i chorzy nie muszÄ… z nich wiÄ™cej korzystać.
   W stanach bardziej zaawansowanych, gdy choroba trwa kilkanaÅ›cie lat efekty nie sÄ… tak spektakularne, ponieważ część wiÄ™zadeÅ‚ ulega już uwapnieniu, nie ma jednak caÅ‚kowitego zrostu miÄ™dzy krÄ™gami. Dieta doprowadza oczywiÅ›cie do przebudowy chorych tkanek, jednak trwa to wolniej i część zmian może mieć charakter nieodwracalny. StosujÄ…c prÄ…dy selektywne uzyskuje siÄ™ stopniowe ustÄ™powanie dolegliwoÅ›ci bólowych i zwiÄ™kszenie elastycznoÅ›ci krÄ™gosÅ‚upa. Serie zabiegów można powtarzać co kilka miesiÄ™cy.
   Aby ocenić efekty dziaÅ‚ania zabiegów należy wykonać proste badanie. Przed rozpoczÄ™ciem terapii pacjent robi skÅ‚on i stara siÄ™ palcami rÄ…k dotknąć podÅ‚ogi.  W zaawansowanej chorobie czÄ™sto bywa tak, że odlegÅ‚ość miedzy palcami a podÅ‚ogÄ… wynosi nawet 50cm. Przy caÅ‚kowicie sztywnym krÄ™gosÅ‚upie chory nie jest w stanie dotknąć palcami kolan, a ruch ugiÄ™cia tuÅ‚owia zachodzi jedynie dziÄ™ki ruchom w stawach biodrowych.
   Po wykonaniu 10-15 zabiegów ponownie mierzymy tÄ™ odlegÅ‚ość i oceniamy poprawÄ™. Zazwyczaj poprawa wynosi ok. 50%,a we wczesnych stadiach choroby pacjent może dotknąć ziemi. U osób z caÅ‚kowicie zroÅ›niÄ™tym krÄ™gosÅ‚upem może nie być poprawy, ale zdarza siÄ™ to bardzo rzadko.    

                                                                       lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala
źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski