Kuchnia Optymalna

Optymalny mazurek wielkanocny.
24-03-2004

Składniki:

Ciasto:
- 1,0  kg Å‚uskanych orzechów wÅ‚oskich
-  0,4  kg masÅ‚a
-  0,1  kg cukru pudru
-  0,07 kg cukru waniliowego
-  0,08 kg żółtka



Masa:
- 0,6  l Å›mietany 30%
- 0,08 kg cukru
- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
- 0,07 kg cukru waniliowego
- 0,1 kg masÅ‚a

Wykończenie:
polewa czekoladowa  -0,5 kg, wiórki kokosowe lub orzechy arachidowe, lub inne.

 Wykonanie:

Ciasto:   -    miÄ™kkie masÅ‚o poÅ‚Ä…czyć z żółtkami, cukrem pudrem i waniliÄ…
              -       orzechy zemleć i dodać do masy
              -       zagnieść ,uformować kulÄ™ ,zawinąć w foliÄ™
              -       wÅ‚ożyć na godzinÄ™ do lodówki

Masa :   -     cukier wsypać do garnka, skropić wodÄ…, zrumienić
              -       dolać Å›mietanÄ™ i gotować 10 minut
              -       zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masÅ‚o i cukier waniliowy
              -       wymieszać i ostudzić

PodkÅ‚ad :-   ciasto rozwaÅ‚kować na cienki placek, nakÅ‚uć widelcem, uÅ‚ożyć na 

                    natÅ‚uszczonej blasze
               -     piec okoÅ‚o 15 minut w temperaturze 180 stopni C

Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać

                       równomiernie rozpuszczonÄ… czekoladÄ…, wykoÅ„czyć wg uznania:

                       wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi,.....

 

Przechowywać w warunkach chłodniczych.

 

100g zawiera:

 B - 8,8 T - 59,5 W - 19,9

        gotowej potrawy - 3,20 kg 
 - 2 blachy do pieczenia maÅ‚e (domowe) 

 B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3 

Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do:

źródło inf. PPH Janiccy

 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski