Składniki:
Ciasto: - 1,0 kg łuskanych orzechów włoskich - 0,4 kg masła - 0,1 kg cukru pudru - 0,07 kg cukru waniliowego - 0,08 kg żółtka
Masa: - 0,6 l śmietany 30% - 0,08 kg cukru - 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich - 0,07 kg cukru waniliowego - 0,1 kg masła
Wykończenie: polewa czekoladowa -0,5 kg, wiórki kokosowe lub orzechy arachidowe, lub inne.
Wykonanie:
Ciasto: - miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią - orzechy zemleć i dodać do masy - zagnieść ,uformować kulę ,zawinąć w folię - włożyć na godzinę do lodówki
Masa : - cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić - dolać śmietanę i gotować 10 minut - zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy - wymieszać i ostudzić
Podkład :- ciasto rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na
natłuszczonej blasze - piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać
równomiernie rozpuszczoną czekoladą, wykończyć wg uznania:
wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi,.....
Przechowywać w warunkach chłodniczych.
100g zawiera:
B - 8,8 T - 59,5 W - 19,9 |
gotowej potrawy - 3,20 kg - 2 blachy do pieczenia małe (domowe) |
B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3 | Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do: |