|
T.K. |
SkÅ‚adniki: - 1 szklanka mÄ…ki żytniej (10 dag) - 1 dag drożdży prasowanych lub ½ kromki razowego chleba (2 dag) Dodatkowo: - 2 zÄ…bki obranego czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego - kawaÅ‚ek liÅ›cia laurowego
Do garnka (najlepiej kamiennego) lub do dużego sÅ‚oika wsypać mÄ…kÄ™ żytniÄ…, wlać 1 szklankÄ™ przegotowanej gorÄ…cej (ale nie gotujÄ…cej) wody i dokÅ‚adnie wymieszać, aż powstanie gÄ™sta, kleista masa. Kiedy masa wystygnie, przygotować 4 szklanki leniej przegotowanej wody i dodawać stopniowo do masy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, aż masa siÄ™ rozcieÅ„czy. Nie można wlać od razu caÅ‚ej wody, ponieważ masa siÄ™ z niÄ… nie poÅ‚Ä…czy i powstanÄ… „kluski”. NastÄ™pnie dodać pokruszone drożdże lub pokruszony kawaÅ‚ek chleba razowego. Można również dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, ziele angielskie lub liść laurowy, wedÅ‚ug uznania. Zakwas zyska wówczas dodatkowy aromat. MasÄ™ dokÅ‚adnie wymieszać, przykryć Å›ciereczkÄ… i pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 2-3 dni (zimÄ… trochÄ™ dÅ‚użej), aż masa siÄ™ zakwasi. Wówczas przecedzić powstaÅ‚y zakwas, przelać do wygodnego naczynia, przykryć Å›ciereczkÄ… i ustawić w chÅ‚odnym miejscu (np. w lodówce). Gotowy zakwas wykorzystać do wykonania żuru z Książki Kucharskiej (przepis 141) zamiast gotowego zakwasu kupionego w sklepie.
Uwagi:
- jeżeli mamy zamiar za jakiÅ› czas przygotować kolejny żurek na zakwasie, można zostawić nieco przygotowanego już zakwasu (ok. ½ szklanki), dodać ponownie mÄ…kÄ™ żytniÄ… oraz wodÄ™, ale nie trzeba już dodawać drożdży ani chleba razowego. Ponownie należy też odczekać 2-3 dni, aż do zakwaszenia, - na zakwasie można przygotować również czysty żurek, jedynie na wywarze z biaÅ‚ej kieÅ‚basy, na wywarze miÄ™snym (Książka Kucharaka - przepis 132) lub na wywarze z koÅ›ci (Książka Kucharska - przepis 133) i podawać go w filiżankach do popicia. BÄ™dzie to Å›wietny dodatek do biaÅ‚ej kieÅ‚basy przyrzÄ…dzonej wedÅ‚ug jednego z przepisów, które zostanÄ… podane jeszcze przed ÅšwiÄ™tami Wielkanocnymi.
Zawartość BTW w 100g żurku podana jest w Książce Kucharskiej - 700 przepisów (przepis nr 141) |