Kuchnia Optymalna

Zakwas na żurek wielkanocny.
06-04-2004
T.K.

SkÅ‚adniki:        
- 1 szklanka mÄ…ki żytniej (10 dag)  
- 1 dag drożdży prasowanych lub ½ kromki razowego chleba (2 dag)
Dodatkowo:
- 2 zÄ…bki obranego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kawałek liścia laurowego



Do garnka (najlepiej kamiennego) lub do dużego sÅ‚oika wsypać mÄ…kÄ™ żytniÄ…, wlać 1 szklankÄ™ przegotowanej gorÄ…cej (ale nie gotujÄ…cej) wody i dokÅ‚adnie wymieszać, aż powstanie gÄ™sta, kleista masa. Kiedy masa wystygnie, przygotować 4 szklanki leniej przegotowanej wody i dodawać stopniowo do masy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, aż masa siÄ™ rozcieÅ„czy. Nie można wlać od razu caÅ‚ej wody, ponieważ masa siÄ™ z niÄ… nie poÅ‚Ä…czy i powstanÄ… „kluski”. NastÄ™pnie dodać pokruszone drożdże lub pokruszony kawaÅ‚ek chleba razowego. Można również dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, ziele angielskie lub liść laurowy, wedÅ‚ug uznania. Zakwas zyska wówczas dodatkowy aromat. MasÄ™ dokÅ‚adnie wymieszać, przykryć Å›ciereczkÄ… i pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 2-3 dni (zimÄ… trochÄ™ dÅ‚użej), aż masa siÄ™ zakwasi. Wówczas przecedzić powstaÅ‚y zakwas, przelać do wygodnego naczynia, przykryć Å›ciereczkÄ… i ustawić w chÅ‚odnym miejscu (np. w lodówce).
   Gotowy zakwas  wykorzystać do wykonania żuru z Książki Kucharskiej (przepis 141) zamiast gotowego zakwasu kupionego w sklepie.

Uwagi:

-  jeżeli mamy zamiar za jakiÅ› czas przygotować kolejny żurek na zakwasie, można zostawić
   nieco przygotowanego już zakwasu (ok. ½ szklanki), dodać ponownie mÄ…kÄ™ żytniÄ… oraz
   wodÄ™, ale nie trzeba już dodawać drożdży ani chleba razowego. Ponownie należy też
   odczekać 2-3 dni, aż do zakwaszenia,
- na zakwasie można przygotować również czysty żurek, jedynie na wywarze z białej kiełbasy,
   na wywarze miÄ™snym (Książka Kucharaka - przepis 132) lub na wywarze z koÅ›ci (Książka
   Kucharska - przepis 133) i podawać go w filiżankach do popicia. BÄ™dzie to Å›wietny
   dodatek do biaÅ‚ej kieÅ‚basy przyrzÄ…dzonej wedÅ‚ug jednego z przepisów, które zostanÄ…
   podane jeszcze przed ÅšwiÄ™tami Wielkanocnymi.

Zawartość BTW w 100g żurku podana jest w Książce Kucharskiej  - 700 przepisów  (przepis nr 141)


 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski