"O szkodliwoÅ›ci mleka krowiego" - fragment książki Jana KwaÅ›niewskiego – „Nie tylko o otyÅ‚oÅ›ci” (lipiec 1982), która wkrótce zostanie wydana przez Wydawnictwo WGP. copyright by: Jan KwaÅ›niewski, Tomasz KwaÅ›niewski.
(...) Mleko (nieprzetworzone) dla czÅ‚owieka nie nadaje siÄ™ do spożycia. Krowa daje mleko przecież dla swojego dziecka, o skÅ‚adzie dostosowanym do potrzeb dziecka zwierzÄ™cia trawożernego. Aby mleko krowie częściowo zbliżyć pod wzglÄ™dem skÅ‚adu do mleka kobiecego, należy zwiÄ™kszyć zawartość tÅ‚uszczu w mleku krowim okoÅ‚o 3 razy. Współczesne zalecenia, jak wszystkie zresztÄ… zalecenia, obecnie idÄ… w przeciwnym kierunku. Zawartość tÅ‚uszczu pozostaje bez zmian lub jest obniżana w standaryzowanym mleku w proszku, czy w mleku dostÄ™pnym w handlu, a zalecane dla niemowlÄ…t potrawy, przygotowane na bazie mleka w proszku lub mleka dostÄ™pnego w handlu przewidujÄ… dodatek cukru, mÄ…ki lub kaszki. UzupeÅ‚niana sokami z marchwi, sokami owocowymi, czy zupkami jarzynowymi dieta niemowlÄ™cia zawiera dużo wÄ™glowodanów i wysoce niekorzystne proporcje miÄ™dzy głównymi skÅ‚adnikami odżywczymi. Organizm niemowlÄ™cia jest przystosowany do wchÅ‚aniania i przetwarzania głównie tÅ‚uszczu, jako źródÅ‚a energii (154). U dzieci pijÄ…cych dużo mleka rozwija siÄ™ czÄ™sto miażdżyca (127), bowiem proporcje wystÄ™pujÄ…ce w peÅ‚nym mleku miÄ™dzy biaÅ‚kiem, tÅ‚uszczem a wÄ™glowodanami sÄ… szczególnie miażdżycorodne, gdyż zmuszajÄ… organizm czÅ‚owieka do zamiany cukru z mleka na tÅ‚uszcze i cholesterol. U cielÄ…t poziom cholesterolu w różnych tkankach jest najwyższy w okresie karmienia mlekiem, a szybko spada po przejÅ›ciu na żywienie typowe dla zwierzÄ…t trawożernych (35). Nic dziwnego, że przy stosowanych obecnie naukowych metodach żywienia niemowlÄ…t, w myÅ›l wskazaÅ„ współczesnej nauki, zamiast maÅ‚ych, szczupÅ‚ych, zdrowych, sprawnych, bez Å›ladu próchnicy zÄ™bów, bez chorób alergicznych, bez wad postawy, bez wielu innych niepotrzebnych chorób, mamy zorganizowanÄ… hodowlÄ™ brojlerów ludzkich – dużych, tÅ‚ustych, szybko rosnÄ…cych i wczeÅ›nie dojrzewajÄ…cych, zawsze chorych, zawsze sÅ‚abych fizycznie, zawsze tÄ™pych umysÅ‚owo. (...)
Pij mleko, będziesz zdrowy? - artykuł w jęz. ang.
Piśmiennictwo: 154 - Litwin E. i wsp.: Badania mechanizmów wchłaniania, transportu i zużytkowania lipidów w przebiegu rozwoju. PTL 1970, 23, 837 127 - Kinsell L.W. i wsp.: Dietary considerations with regard to type of fat. Am.J.Clin.Nutr., 1964, 15, 198 35 - Bürger M.: Biomorfoza i jej znaczenie w procesie starzenia się i stanach chorobowych. PZWL Warszawa 1965. |