"O gÅ‚odówkach" - fragment książki Jana KwaÅ›niewskiego – „Nie tylko o otyÅ‚oÅ›ci” (lipiec 1982), która wkrótce zostanie wydana przez Wydawnictwo WGP. copyright by: Jan KwaÅ›niewski, Tomasz KwaÅ›niewski.
(...) GÅ‚odówka jest nieskuteczna w leczeniu otyÅ‚oÅ›ci (79, 158, 261). U chorych na otyÅ‚ość ubogich gÅ‚odówka nie może spowodować spadku wagi jako skutku spalani wÅ‚asnych tÅ‚uszczów. Nie jest to możliwe. NarzÄ…dy czÅ‚owieka na diecie prowadzÄ…cej do powstania otyÅ‚oÅ›ci ubogich wykorzystujÄ… wÄ™glowodany spalane w cyklu heksozowym, a wymuszony skÅ‚adem diety spożywany nadmiar wÄ™glowodanów – przetwarzajÄ… na tÅ‚uszcz. Ale nie mogÄ… tego tÅ‚uszczu spalać, bo nie majÄ… gdzie go spalać. Ich narzÄ…dy nie sÄ… przystosowane do spalania tÅ‚uszczów, a przystosować siÄ™ nie mogÄ…, gdyż wymaga to biaÅ‚ka do budowy enzymów potrzebnych do spalania tÅ‚uszczów, witamin i minerałów, a szczególnie energii dla budowy nowych fabryk w komórkach. Wymaga to biaÅ‚ka, energii i czasu, których organizm, poddany gÅ‚odzeniu, nie ma. CzÅ‚owiek chory na otyÅ‚ość ubogich traci na wadze w rezultacie spalania wÅ‚asnych biaÅ‚ek, chudej masy ciaÅ‚a i wody, ale nie w wyniku spalania wÅ‚asnego tÅ‚uszczu. Po zaprzestaniu gÅ‚odówki (lub zgonie) waga ciaÅ‚a u wszystkich tych ludzi wraca do stanu sprzed rozpoczÄ™cia gÅ‚odówki, lub staje siÄ™ jeszcze wiÄ™ksza. Ludzie chorzy na otyÅ‚ość bogatych nigdy dobrowolnie nie godzÄ… siÄ™ na leczenie ich gÅ‚odówkÄ…, gdyż samo jedzenie dla tych ludzi jest ważniejsze od wyglÄ…du, jest ważniejsze nawet od życia. GÅ‚odówka powoduje obniżenie poziomu lipazy lipoproteinowej (130), enzymu uwalniajÄ…cego WKT z tkanki tÅ‚uszczowej i zahamowaniu ich spalania. GÅ‚odzenie przyspiesza starzenie siÄ™, zwyrodnienie różnych tkanek, zmniejsza zdolność wytwarzania przeciwciaÅ‚, zwiÄ™ksza wrażliwość ustroju na dziaÅ‚anie czynników toksycznych, znacznie skraca życie (263). Diety „niskokaloryczne” i wszelkie ograniczenie iloÅ›ciowe pożywienia dziaÅ‚ajÄ… tak jak gÅ‚odzenie, tylko proporcjonalnie mniej. NajwiÄ™cej obserwacji nad wpÅ‚ywem ograniczeÅ„ iloÅ›ciowych pożywienia na czÅ‚owieka poczyniono na byÅ‚ych więźniach obozów koncentracyjnych i ich rodzinach. Ponieważ u ochotników poddanych gÅ‚odzeniu stwierdzono wystÄ™powanie podobnych zaburzeÅ„ fizycznych i psychicznych jaku więźniów obozów koncentracyjnych (174), przy zachowaniu komfortowych pozostaÅ‚ych warunków bytu, wszelkie zaburzenia spowodowane ograniczeniami iloÅ›ciowymi, lub jakoÅ›ciowymi diety, lub gÅ‚odówkÄ… sÄ… nimi spowodowane, a nie sÄ… innymi czynnikami. Byli więźniowie wykazujÄ… daleko wiÄ™kszÄ… Å›miertelność we wszystkich grupach wieku, nawet w stosunku do najbiedniejszych (213). W wielu przypadkach u więźniów ustÄ™powaÅ‚y zespoÅ‚y psychosomatyczne i psychonerwicowe, na które cierpieli przed uwiÄ™zieniem (174), gdyż zmiana poprzedniej diety usuwa przyczyny zaburzeÅ„ niÄ… spowodowanych, daje natomiast inne zaburzenia. GÅ‚odówka powoduje osÅ‚abienie motywacji. ApatiÄ™, zaburzenia pamiÄ™ci, zwolnienie procesów psychicznych, psychozy, ataki drgawek, Å›piÄ…czkÄ™ (49), zanik popÄ™du seksualnego u mężczyzn i ustanie miesiÄ…czkowania u kobiet (174). Głównym czynnikiem powodujÄ…cym wystÄ™powanie zaburzeÅ„ psychicznych u więźniów byÅ‚ głód (174). U byÅ‚ych więźniów wystÄ™pujÄ… objawy przedwczesnego starzenia siÄ™, 90% skarży siÄ™ na staÅ‚e uczucie zmÄ™czenia, wystÄ™pujÄ… zaburzenia rytmu serca i bóle w okolicy serca, u wiÄ™kszoÅ›ci depresja, drażliwość, skÅ‚onność do pÅ‚aczu, zaburzenia pamiÄ™ci, osÅ‚abienie, niska wydolność psycho-intelektualna, powszechne zaburzenia snu, zmniejszenie zdolnoÅ›ci do pracy i znaczne zmniejszenie wydajnoÅ›ci pracy (213). „W skrajnych warunkach gÅ‚odzenia –zanikaÅ‚y wszelkie formy czÅ‚owieczeÅ„stwa. Ludzie szlachetni przebywajÄ…cy w obozie z powodu popeÅ‚nienie czynów Å›wiadczÄ…cych Å›wiadczÄ…cych ich wzniosÅ‚ych i prawych charakterach, czÄ™sto zatracali swÄ… poprzedniÄ… osobowość za cenÄ™ chleba – nagminnym byÅ‚o wydzieranie resztek pożywienia sÅ‚abszym, zdarzaÅ‚ siÄ™ kanibalizm” (235).
Wzniosłe i prawe charaktery u ludzi są tylko skutkiem określonego składu diety, powodującego wzniosłość i prawość, są tylko skutkiem określonego bytu. Bowiem jaki byt, w znaczeniu biologicznym, taki charakter, moralność i obyczaje, taka świadomość ludzka. Z tej, zauważonej przez Marksa zależności między bytem a świadomością, zauważonej przez wielu innych jeszcze przed Marksem, wynika dla rządzących jeden wniosek: świadomość, moralność, charakter, obyczaje można zmienić u ludzi tylko poprzez zmianę ich bytu, a nigdy odwrotnie. Pobyt w więzieniu przez pewien okres, a ściślej więzienna dieta zamienia człowieka w potencjalnego przestępcę, mimo licznych szkoleń politycznych i działalności wychowawczej prowadzonej wśród więźniów. Wielka ilość recydywistów dowodzi, że te szkolenia polityczne i działalność wychowawcza jest zupełnie nieskuteczna. Jest szkodliwa, ponieważ nie przynosi żadnych pozytywnych rezultatów, a przecież kosztuje.
Byli więźniowie z powodu znacznego obniżenia siÄ™ wartoÅ›ci biologicznej wÅ‚asnego organizmu nie mogÄ… zapewnić przeciÄ™tnych warunków bytowych dla wÅ‚asnego potomstwa. Dzieci byÅ‚ych więźniów znacznie gorzej siÄ™ uczÄ…, koÅ„czÄ… edukacjÄ™ na niższym poziomie i osiÄ…gajÄ… niższe zarobki. Dzieci byÅ‚ych więźniów obozów koncentracyjnych chorujÄ… na różne choroby 2-3 razy częściej niż przeciÄ™tnie, a na choroby psychiczne – 10 razy częściej (123).
GÅ‚odzenie powoduje zobojÄ™tnienie, obniżenie poczucia moralnoÅ›ci, obniżenie sprawnoÅ›ci intelektualnej, postawy aspoÅ‚eczne i egoistyczne – zespół cech powszechnie spotykanych wÅ›ród przestÄ™pców.
Białko i tłuszcz w diecie wpływa na czynność umysłu bardzo korzystnie, podczas gdy przewaga węglowodanów w diecie wpływa na czynność mózgu niekorzystnie (201, 202).
We wszystkich dietach stosowanych w leczeniu otyłości, a polegających na ograniczeniach kalorycznych zakłada się, że ograniczenie kalorii powinno dawać spadek wagi proporcjonalny do ograniczeń kalorycznych. W wielu publikacjach naukowych i popularnych można spotkać liczne przykłady na to, ile człowiek traci kalorii (i powinien tracić tłuszczu) przy chodzeniu, bieganiu czy pływaniu. Że nie traci tylu kalorii i tłuszczu jak w założeniu to nie jest dla autorów tych publikacji istotne. Powyższe założenia są błędne. Przy każdych innych proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi w diecie człowieka zużycie kalorii na wykonanie tej samej pracy jest inne. Udowodniono, że otyli, których waga utrzymywała się lub rosła na 2000Kcal zwykłej diety mieszanej, tracili na wadze, gdy podaż kalorii zwiększono do 2600Kcal, ale w diecie bogatotłuszczowej (121). (...)
PiÅ›miennictwo: 79 - GibiÅ„ski K.: Leczenie otyÅ‚oÅ›ci gÅ‚odem. PTL 1969, 25, 951 158 - Mac Cuish A.C. i wsp.: Katamnestyczne obserwacje opornej na leki otyÅ‚oÅ›ci leczonej gÅ‚odzeniem. PTL 1968, 49, 1907 (str. Brit.Med.Jour. 1968, 5584, 91) 261 - Tycowa M. i wsp.: OdlegÅ‚e wyniki leczenia gÅ‚odem PTL 1971, 13,479 130 - Kodejszko E., Blaim A., TatoÅ„ J.: OtyÅ‚ość i jej leczenie. PZWL, Warszawa 1965 263 - Tyrakowski M.: Niektóre dane dotyczÄ…ce jakoÅ›ciowego i iloÅ›ciowego odżywiania ludnoÅ›ci. PTL 1969, 26, 1013 174 - Mitarski I. i Teutsch A.: BezpoÅ›rednia reakcja na uwiÄ™zieenie oraz stopieÅ„ adaptacji do warunków życiowych osób osadzonych w hitlerowskich wiÄ™zieniach i obozach koncentracyjnych. PTL 1961, 42, 1627 213 - Rybacki T.: O przewlekÅ‚ej postÄ™pujÄ…cej astenii poobozowej w Å›wietle obserwacji u osób, króre przeszÅ‚y hitlerowskie wiÄ™zienia i obozy zagÅ‚ady. Lekarz Wojskowy 1965, 4, 241 49 - Coursin D.B.: Nutrition and brain function. – RozdziaÅ‚ 38 w “Modern Nutrition in Health and Disease”, ed. Goodhard R.S., Wolh G. Philadelphia 1968 235 - Sterkowicz S.: Problemy adaptacji obozowej. PTL 1962, 11, 410 123 - Kempisty Cz.: Wyniki socjo-medyczne badaÅ„ potomstwa byÅ‚ych więźniów obozów kocentracyjnych. PrzeglÄ…d Lek. 1973, 1, 12 201 - Razienkow I.P.: Nowyje dannyje po fizjoÅ‚ogii piszczewarienija. MEGIZ, Moskwa 1948 202 - Razienkow I.P.: Kaczestwo pitanija i funkcji organizma. MEGIZ, Moskwa 1946 121 - Kekwick A., Pawan G.L.S.: Metabolic study in human obesity with isocaloric diets hihg in fat, protein or carbohydrate. Metabilism 1957, 6, 447
|