|
T.K |
Szanowni Państwo Poniżej przedstawiona jest lista książek, których autorem lub współautorem jest Jan Kwaśniewski. Pełną ofertę cenową, atrakcyjne promocje, a także informacje o możliwościach zakupu oraz planów wydawniczych Jana Kwaśniewskiego uzyskają Państwo pod następującym adresem: Wydawnictwo WGP 04-133 Warszawa, Łukowska 9/215 Biuro: Iwicka 17 00-735 Warszawa tel./fax: (+48 22) 851 60 32 e-mail: gp@wgp.com.pl
Tłuste życie 1997 Zebrane w wydaniu książkowym artykuły na temat diety optymalnej. TŁUSTE ŻYCIE to zebrane w wydaniu książkowym artykuły na temat diety optymalnej drukowane w 1996 roku w Dzienniku Zachodnim.Publikacje te spowodowały lawinowe upowszechnienie się żywienia optymalnego na Śląsku oraz niebywałą popularność Jana Kwaśniewskiego.Pisane są ze swadą, pogłębione rozległą wiedzą i erudycją Autora. Wyjaśniają szeroko i klarownie całą, rewelacyjną teorię żywieniową stworzoną przez J. Kwaśniewskiego. Oparte są na gruntownej wiedzy naukowej, mimo to czyta je się łatwo i z zainteresowaniem.
Książka kucharska 1998 30 dziennych jadłospisów oraz 700 przepisów kulinarnych mającychzastosowanie w diecieoptymalnej. KSIĄŻKA KUCHARSKA zawiera na wstępie krótkie omówienie zasad żywienia optymalnego, a następnie podaje 30 dziennych jadłospisów oraz 700 przepisów kulinarnych mających zastosowanie w diecie optymalnej dra Jana Kwaśniewskiego. Kończą ją tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, ułatwiające prawidłowe przygotowanie potraw i zestawienie ich w posiłek.Jest to książka przydatna każdemu, kto podjął żywienie optymalne. Uczy, jak przyrządzać potrawy zgodnie z zasadami diety i umożliwia dużą ich różnorodność - na co dzień i od święta.Przepisy w książce zostały opracowane, przeliczone i wypróbowane przez dra J. Kwaśniewskiego i jego rodzi
Żywienie Optymalne 1999
Omawia przystępnie i popularnie zasady tej diety. ŻYWIENIE OPTYMALNE omawia przystępnie i popularnie zasady diety stworzonej przez Jana Kwaśniewskiego. Książka została napisana w oparciu o pierwszą publikację Autora wydaną w roku 1990 pod tym samym tytułem. Obecna wersja jest rozszerzona, zaktualizowana, uzupełniona o nowe informacje, a także uwzględnia doświadczenia minionego dziesięciolecia.W efekcie Czytelnik otrzymuje praktyczny poradnik, z którego dowie się, jak stosować dietę optymalną w codziennym życiu. Książka uczy, kiedy jeść, co i ile, omawia, jak żywienie optymalne wpływa na ludzi zdrowych i dlaczego można wyleczyć się tą dietą z cukrzycy, miażdżycy i innych ciężkich chorób. Zawiera jadłospisy i przepisy kulinarne oraz tabele wartości odżywczych produktów spożywczych.Wnosi wiele nowych, cennych informacji i zaleceń żywieniowych, których nie ma w żadnej innej książce J. Kwaśniewskiego.
Optimal Nutrition 1999 Angielskie tłumaczenie Żywienia Optymalnego. Optimal nutrition started in Poland, and it is there that there are the most optimal eaters. However, news of the diet has long since spread beyond Poland, mostly thanks to Polonia, the Polish diaspora living in western Europe and North America. The diet is particularly popular in the United States, where there is the largest concentration of people of Polish heritage. At first, the diet's popularity came through individual contacts and word of mouth between Poles living abroad and in those residing in Poland. However, when books began coming out, they soon found their way across the ocean. We had received orders from America for Ksiazka kucharska even before it hit Polish bookshops, simply on the basis our stated intentions to publish it!It goes without saying that only people with a good command of Polish were able to benefit directly from Dr. Kwasniewski's books. These people spread the word of the diet around, inciting interest, but unless a person could read Polish fluently, he or she had nothing to refer to. For quite some time both Dr. Kwasniewski and this publishing house have been receiving signals that there is some demand for an English-language publication on the optimal diet. However the number of faxes, letters and calls we received after Ksiazka kucharska was released exceeded all of our expectations.In response to this great interest, we have decided to foster an encounter between anglophone Americans and the optimal diet, the way around two million Poles are taking toward health, wisdom and a better quality of life. The decision about which title to lead the encounter with was obvious from the very beginning. From the letters and conversations with potential readers, a picture of the book they most wanted took form: one that presents the fundamental principles of optimal nutrition, discusses the effect the diet can have on various ailments and diseases, its healing effect and the diet as a way to lose weight. The book would be written in straightforward language without an excess of specialist terminology and incomprehensible medical discursions. Most of all, the book would contain concrete advice and suggestions about how to follow the diet. Fortunately our company already had one title out, Zywienie optymalne, written on the basis of Dr. Kwaśniewski's first handbook from 1990, that perfectly met those criteria. The current version has been expanded, updated, and enriched with the new information and additional experience that the author has gained over the past 10 years. Altogether, this has turned into a practical guide by which a reader will find out why and how to follow the optimal diet in everyday life.The WGP publishing house is very interested in the reception Dr. Kwasniewski's revolutionary diet will have in the USA. If interest in this first book is as great as we have been led to believe, translations of the author's other books may follow.I would like to take this opportunity to invite readers to share their comments, suggestions and experience concerning this book and what we hope will be their new and better life on the optimal diet.
Optimal essen 2000
Niemieckie tłumaczenie Żywienia Optymalnego. OPTIMAL ESSENMit einem Geleitwort von Dr. hab. med. Wolfgang Lutz"Mit der Anwendung dieser extrem fettreichen, kohlenhydrat- und eiweißarmen Diät hat Dr. Kwaśniewski Resultate erzielt, die offensichtlich alles übertreffen, was man mit den einfachen kohlenhydratarmen Diäten erreichen kann."Dr. med. Wolfgang LutzAutor von "Leben ohne Brot"Über 2 Millionen Menschen auf der ganzen Welt haben sich bereits zur optimalen Ernährung bekehrt. Dem deutschen Leser möchten wir jetzt das Buch Optimal essen vorstellen, welches in Kürze und in einer für jedermann verständlichen Sprache die Prinzipien der optimalen Diät schildert.Es ist als ein Wegweiser zur optimalen Ernährung gedacht; für diejenigen, die sie kennen lernen und anwenden möchten. Es enthält praktische Ratschläge für die Anfangszeit der Diät und für ihre spätere Anwendung im täglichen Leben, darüber hinaus auch Speisepläne und Rezepte für sieben Tage.Der Autor erörtert auch die außergewöhnliche Wirkung dieser Ernährungsweise sowohl auf gesunde als auch auf kranke Menschen und erklärt, wie und warum sie die verschiedensten Krankheiten heilt - z.B. Arteriosklerose, Durchblutungsstörungen, Herzleiden, Arthritis, Darmkrankheiten, Fettleibigkeit - darunter auch solche, die die offizielle Medizin für unheilbar erklärte, wie Diabetes (ohne Insulinzufuhr!)
Dieta Optymalna 2000 Nowe, uzupełnionei uaktualnione wydanie bestsellerowej książki J. Kwaśniewskiego i M. Chylińskiego. Wydawnictwo WGP ma przyjemność oddać do rąk Czytelników nowe, uzupełnione, zaktualizowane i poszerzone wydanie książki, która stała się niekwestionowanym przebojem polskiego rynku księgarskiego ostatnich lat, zajmując pierwsze miejsce we wszystkich niemal rankingach wydawniczych.Od czasu ukazania się pierwszego wydania "Diety optymalnej" wiele się zmieniło. Pojawiły się nowe fakty, a wiedza na temat optymalnego żywienia znacznie się wzbogaciła. Nadszedł więc czas na nowe wydanie tej pozycji, wzbogacone m. in. o:- ciąg dalszy wywiadu-rzeki z dr. Janem Kwaśniewskim ("Pięć lat później, czyli przerwana rozmowa"),- nową "Księgę cudów" (listy od pacjentów, opisujące ustępowanie różnych chorób po zastosowaniu żywienia optymalnego),- całkowicie nowy, nigdzie dotąd nie publikowany wywód na temat przyczyn powstawania chorób i degeneracji jednostek i społeczeństw.Czytelników, którzy już zetknęli się z pierwszym wydaniem "Diety optymalnej" autorzy i wydawca pragną zachęcić do ponownej lektury, gdyż w obecnej pozycji znajdą wiele nowych informacji, a także rozwinięcie wielu zasygnalizowanych wcześniej myśli dr. Kwaśniewskiego.Zarówno im, jak i tym, którzy sięgną po książkę po raz pierwszy, życzymy, aby znaleźli w niej, to, co było zamysłem autorów - logiczny, zwięzły, napisany przystępnym językiem wykład na temat dla wszystkich zasadniczy: "jak żyć?" Bo żywienie optymalne to nie tylko dieta - to sposób na życie. Homo Optimus 2000 Angielskie tłumaczenie Diety Optymalnej. Dear Reader,I have the pleasure of presenting the English version of the book, which was originally published in Poland, in 1996 under the title of Dieta Optymalna (The Optimal Diet). This book which quickly became a bestseller, and remained as such for 4 years, forms the basis of the present book.The title for the English edition, Homo optimus, was chosen for two reasons. Firstly, as a tribute to the priest, Professor W. Sedlak, whose book entitled, Homo electronicus opened up new frontiers in science, namely in bioelectronics. Secondly, the present book is far more than just an outline of the principles of optimal nutrition. I hope that it will stimulate every reader to seriously rethink what they have up until now regarded as obvious and unchallengeable truths, not just in terms of the human nutrition but also in terms of human behaviour and existence. In this book I have attempted to prove that an individual’s or a nation’s behaviour and quality of their existence (prosperity) are directly and almost exclusively dependent on the quality of their nutrition.Thus, the optimal nutrition ought to transform an individual into homo optimus, a member of the human species with yet unknown and unfulfilled potential.My advice, regardless of how convincing it may seem to you, will most likely be rejected and ridiculed by your medical practitioner or nutritionist. But now, the knowledge together with the supporting evidence is in your hand, and ultimately it is you who should be able to decide about your own life and health.
Odpowiedzi na listy (tom I) 2001
Odpowiedzi na pytania najczęściej stawiane w listachdo dr. KwaśniewskiegoOd stycznia 1997 r. w "Dzienniku Zachodnim" ukazywały się listy do J. Kwaśniewskiego oraz jego odpowiedzi na nie. Do końca maja 2000 r. opublikowano ich ponad 360. Listy i odpowiedzi były również drukowane w prasie w Krakowie, Łodzi, Elblągu, Gdańsku, a także w Kanadzie i w USA. Od połowy lipca 2000 r. ukazywały się codziennie w “Wieczorze Wybrzeża”.W ciągu tych czterech lat uzbierał się spory zbiór tekstów, w których poruszane były najróżniejsze zagadnienia, omawiane najróżniejsze przypadki medyczne i problemy osób stosujących dietę optymalną.Listy te i odpowiedzi zostały zebrane w trzech tomach książki.
Odpowiedzi na listy (tom II) 2001
Odpowiedzi na pytania najczęściej stawiane w listachdo dr. KwaśniewskiegoCzytelnicy znajdą w tych trzech tomach przykłady różnych chorób oraz tego, co się z tymi chorobami dzieje po zastosowaniu żywienia optymalnego. W zamieszczonym na końcu indeksie każdy będzie mógł odnaleźć “swoją” chorobę lub zagadnienie, które go interesuje, oraz numer listu, w którym zostały one wymienione lub szczegółowo omówione. Będzie mógł dowiedzieć się, jak bywało u innych chorujących kiedyś na te same choroby. Będzie mógł przewidzieć, po jakim czasie pozbędzie się choroby czy chorób, jakie korzystne zmiany wystąpią w jego organizmie, w czynności jego umysłu, jak zmieni się jego jakość życia.
Odpowiedzi na listy (tom III) 2002
Odpowiedzi na pytania najczęściej stawiane w listachdo dr. KwaśniewskiegoSzanowni Państwo! Z uwagi na liczne prośby Czytelników Dziennika Zachodniego i na prośbę Redakcji, Pan Dr Jan Kwaśniewski wyraził zgodę na publikację kolejnych artykułów w tej gazecie. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że w seri książek "Odpowiedzi na listy" pojawią się kolejne tomy.O fakcie tym, jeśli zaistnieje - powiadomię Państwa niezwłocznie.
T.K.
Оптимальное питание 2003
Rosyjskie tłumaczenie Żywienia Optymalnego Opis książki w języku rosyjskim zamieszczę wkrótce.
T.K.
Dieta Optymalna-dieta idealna. 2004
Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej” – pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała – i nadal wzbudza – kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych.I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce – mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów – cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka.W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym. Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej – diety idealnej.Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej” – pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała – i nadal wzbudza – kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych.I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce – mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów – cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka.W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym. Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej – diety idealnej.
Optimale Kost 2004 Kochbuch zur optimalen Ernährung
Niemieckie tłumaczenie Książki Kucharskiej
Jak nie chorować? 2005
Promocja książki odbyła się w Poznaniu 01-05-2005 roku w ramach Wielkopolskich Spotkań z Książką, Prasą, Radiem i Telewizją.
Książka „Jak nie chorować?” zawiera prace Jana Kwaśniewskiego napisane w latach 1980-82. W 1974 na zlecenie ówczesnego premiera rozpoczęto program badawczy dotyczący Żywienia Optymalnego. W ramach tego programu w roku 1980 powstały dwie prace naukowe, o otyłości i o miażdżycy, podsumowujące badania na zwierzętach, na chorych oraz wieloletnią praktykę lekarską Jana Kwaśniewskiego. Pierwsza część książki to praca pt. „Nie tylko o otyłości”, napisana w 1982 roku i przeznaczona do wydania (do czego wtedy nie doszło z uwagi na odmowę druku przez cenzurę), stanowiła popularnonaukowe rozwinięcie wcześniejszej pracy naukowej o otyłości. Druga część książki to praca naukowa o wpływie diety niskowęglowodanowej na miażdżycę, w której autor na podstwwie piśmiennictwa, wyjaśnia przystępnie rzeczywistą etiologię tej choroby oraz sposób na jej wyleczenie. W trzeciej części zamieszczono korespondencję (tylko kilka pism wybranych z licznych dokumentów) z lat 1974-94, którą Jan Kwaśniewski prowadził z władzami w sprawie badań nad Żywieniem Optymalnym oraz recenzje i opinie na temat jego prac. W dotychczasowych publikacjach dr Kwaśniewski celowo unikał szczegółowych opisów medycznych i nadmiaru fachowej terminologii, aby treść uczynić przystępną dla jak najszerszego grona odbiorców. W niniejszej książce oryginalne teksty pozostawiono w niezmienionej formie, dokonano tylko niezbędnej korekty wydawniczej. |