|
Foto: dr-kwasniewski.pl |
Polemika Jana KwaÅ›niewskiego z Komitetem Terapii Polskiej Akademii Nauk - "Prawda o żywieniu optymalnym" Ciechocinek, 13.06.1999 Stanowisko Komitetu Terapii WydziaÅ‚u VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk dotyczÄ…ce diety optymalnej, opublikowane niedawno w „Dzienniku Zachodnim, podpisane przez 30 profesorów, nie ma nic wspólnego z prawdÄ….
Stosującym żywienie optymalne ono nie zaszkodzi. Oni swoje wiedzą. Natomiast ci, którzy zamierzają podjąć ten model żywienia, a wierzący w nieomylność oficjalnej nauki, zaszkodzić może. Zarzut, że spożywanie do 0,5 litra śmietany na dobę może człowiekowi zaszkodzić, jest fałszywy. Ta ilość śmietany, to nic innego, jak znana od lat i stosowana dieta Sippy'ego przynosząca korzystne efekty w leczeniu choroby wrzodowej. Polscy autorzy (Czech-Jureczko) stwierdzili, że długoletnie stosowanie diety powoduje rzadsze występowanie miażdżycy, a w następnej pracy stwierdzili, że śmietana powoduje cofanie się już istniejących zmian miażdżycowych.
Jaja kurze biochemicznie, czyli faktycznie, sÄ… najlepszym produktem spożywczym dla czÅ‚owieka, niezależnie od stanowiska w tej sprawie Komitetu Terapii PAN. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy jajka sÄ… szkodliwe, a kiedy sÄ… najbardziej pożyteczne, tego nauka nie wie. Oficjalna nauka pomija, co niewygodne dla poglÄ…dów w nauce obowiÄ…zujÄ…cych. Liczne prace o dÅ‚ugowiecznoÅ›ci pasterzy, braku zachorowaÅ„ wÅ›ród nich na cukrzycÄ™, miażdżycÄ™, choroby serca, choroby stawów , przewodu pokarmowego czy choroby zakaźne sÄ… traktowane tak, jakby ich nie byÅ‚o. Ani Komitet Terapii PAN, ani którakolwiek z komisji etycznych nie zajmuje siÄ™ wydawaniem zezwoleÅ„ różnym uzdrowicielom, stosujÄ…cym najbardziej dziwne metody leczenia. Wolno leczyć wszystkim, dopóki to leczenie nie przynosi korzystnych efektów dla chorych. Inaczej jest, gdy metody stosowane w leczeniu chorych sÄ… dla ich zdrowia korzystne, a takie sÄ… u stosujÄ…cych żywienie optymalne, czy leczonych prÄ…dami selektywnymi. Badania nad wpÅ‚ywem żywienia optymalnego na chorych byÅ‚y prowadzone przez zespół zÅ‚ożony z 11 profesorów i docentów, pod kierunkiem prof. Henryka Rafalskiego. Badania nad wpÅ‚ywem diety na zwierzÄ™ta, jako pierwszy wykonaÅ‚ w pracy magisterskiej Jacek Bujko, pod kierunkiem prof. StanisÅ‚awa Bergera z SGGW. Profesor napisaÅ‚ - "Na podstawie badaÅ„ wstÄ™pnych i doÅ›wiadczenia zasadniczego można stwierdzić, że rozwój fizyczny zwierzÄ…t jest lepszy na diecie optymalnej niż na diecie lotniczej (w doÅ›wiadczeniu stosowano dietÄ™ lotników wojskowych). Åšrednia waga mózgów byÅ‚a wyższa o Å›r. 8 proc. na diecie optymalnej w porównaniu do diety lotniczej. Najwyższy poziom biaÅ‚ka, DNA, RNA i tÅ‚uszczu w mózgach znaleziono również na diecie optymalnej. Poziom zwiÄ…zków fosforowych aktywnych w mózgach byÅ‚ najwyższy na diecie optymalnej. Wyniki testu unikania wskazujÄ… na znacznie lepsze osiÄ…gniÄ™cia zwierzÄ…t na diecie optymalnej. Wyniki szczurów na diecie lotniczej byÅ‚y o 40 proc. niższe. WskazywaÅ‚oby to na wyższość diety optymalnej nad lotniczÄ… również w procesie uczenia siÄ™. Warszawa 15.05.1977 prof. dr med. StanisÅ‚aw Berger”. Pismem nr Dr I 0580-3/78 z dnia 23 stycznia 1978 r. minister nauki i szkolnictwa wyższego powiadomiÅ‚ prof. Dr hab. Med. J. GrendÄ™ – I zastÄ™pcÄ™ ministra zdrowia o „przyznaniu 7 mln zÅ‚otych z funduszu prac badawczych na badania dotyczÄ…ce tematyki proponowanej przez lekarza Jana KwaÅ›niewskiego”. Kilka badaÅ„ na zwierzÄ™tach, przeprowadzonych pod kierunkiem prof. Henryka Rafalskiego w Katedrze Higieny łódzkiej Akademii Medycznej wykazaÅ‚y, że żywienie optymalne ma wybitne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwmiażdżycowe i leczy miażdżycÄ™ u zwierzÄ…t doÅ›wiadczalnych. Zalecone przez komisjÄ™ badania na ludziach chorych byÅ‚y przez ministra zdrowia, Instytut Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia, innych profesorów bojkotowane, o czym Å›wiadczy treść pisma prof. Rafalskiego do dyrektora Departamentu Nauki dr. med. Lecha Dawydzika z dnia 28.09.1978 r. Prof. Rafalski pisaÅ‚, że postÄ™powanie prof. dr. W. Szostaka, który ignorujÄ…c fakt zatwierdzenia tematu przez MNSWiT opóźnia i utrudnia rozpoczÄ™cie badaÅ„, dziaÅ‚ajÄ…c na zwÅ‚okÄ™ i powoÅ‚ujÄ…c kolejnych recenzentów. PowiedziaÅ‚ on nawet, że te pieniÄ…dze „należaÅ‚oby przeznaczyć na inne badania”, przechodzÄ…c do porzÄ…dku dziennego nad faktem, że zostaÅ‚y one już przyznane na okreÅ›lony temat”. Badania w koÅ„cu przeprowadzono na mężczyznach chorujÄ…cych na udokumentowane miażdżycowe zwężenie tÄ™tnic wieÅ„cowych i przeważnie otyÅ‚ych, chorujÄ…cych także na inne choroby. W raporcie koÅ„cowym z przeprowadzonych badaÅ„ w 1980 r. Prof. Rafalski pisaÅ‚ : „We wÅ‚asnych badaniach ludzi w okresie 6 miesiÄ™cy przestrzegania diety nie ujawniÅ‚y siÄ™ objawy ketozy, hipercholesterolemii oraz hiperurikemii, które stanowiÄ… główne zastrzeżenia przeciwko stosowaniu diety niskowÄ™glowodanowej. Dieta spowodowaÅ‚a istotny spadek masy ciaÅ‚a u osób z nadwagÄ…, a ponadto : nie spowodowaÅ‚a uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia (ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badaÅ„ laboratoryjnych i klinicznych, spowodowaÅ‚a uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn. Zaliczyć do nich należy miÄ™dzy innymi (poza obniżeniem masy ciaÅ‚a) : poprawÄ™ sprawnoÅ›ci fizycznej, poprawÄ™ wydolnoÅ›ci ukÅ‚adu krążenia, zÅ‚agodzenie objawów choroby wieÅ„cowej, poprawÄ™ sprawnoÅ›ci i narzÄ…du oddechowego. ReasumujÄ…c opiniujÄ™ brak dowodów na stwierdzenie, że stosowana przez lek. med. J. KwaÅ›niewskiego dieta jest niebezpieczna dla zdrowia czÅ‚owieka. OÅ›rodki Å›wiatowe zajmujÄ…cej siÄ™ żywieniem ludzi zalecajÄ… stosowanie diety niskowÄ™glowodanowej pod opiekÄ… lekarzy”. W dniu 28.03.1983 r. pismem nr HÅ» /127/83 prof. H. Rafalski przesÅ‚aÅ‚ do prof. Wiktora Szostaka, dyrektora Instytutu Å»ywienia i Å»ywnoÅ›ci raport koÅ„cowy z wykonanych badaÅ„ wraz z recenzjami prof. Dr Jana Tatonia i prof. Dr. Jana Hasika. W recenzji z wykonanej pracy prof. Jan TatoÅ„ napisaÅ‚: „Zakres bezpoÅ›rednich celów badawczych, a także zmiennych niezależnych (11) i zależnych (kilkadziesiÄ…t) byÅ‚ szeroki. Organizacja badaÅ„ (ruch badanych i sposoby obserwacji) byÅ‚y dobrze przemyÅ›lane. Wykonanie badaÅ„ nie budzi zastrzeżeÅ„. Bardzo dobrze opracowano dokumentacjÄ™ badaÅ„... SÄ…dzÄ™, że badania te należaÅ‚oby kontynuować tak, aby liczby badanych i obserwacji umożliwiÅ‚y zastosowanie peÅ‚nego opracowania statystycznego, zwÅ‚aszcza że z materiaÅ‚u badanego wynikajÄ… ważne wstÄ™pne wnioski. Nie stwierdzono, w szczególnoÅ›ci pod wpÅ‚ywem diety niskowÄ™glowodanowej pogorszenia stanu zdrowia, a u części badanych wiele wskaźników klinicznych i laboratoryjnych miażdżycy (w tym wskaźników choroby wieÅ„cowej) ulegÅ‚o polepszeniu. Bardzo celowe byÅ‚oby wiÄ™c rozszerzenie materiaÅ‚u i jego zobiektywizowana ocena w przyszÅ‚oÅ›ci. Uważam, że wykonane badania sÄ… wartoÅ›ciowe i warte kontynuacji zgodnie z planem Autorów. Autorzy udowodnili, że dieta niskowÄ™glowodanowa i bogatotÅ‚uszczowa w badanym okresie czasu (6 miesiÄ™cy) nie jest szkodliwa”. W recenzji pracy w dniu 1.04.1981 r. Prof. Dr hab. Jan Hasik napisaÅ‚ : „Ostatecznie stwierdzono u wiÄ™kszoÅ›ci osób poprawÄ™ obiektywnÄ… i u wszystkich subiektywnÄ… ocenianego stanu zdrowia. Ponieważ dotychczasowe badania pozwalajÄ… stwierdzić, że stosowana dieta nie jest szkodliwa i należy siÄ™ zgodzić z autorami, że winna nastÄ…pić kontynuacja badaÅ„ u chorych”. Prof. Jan Hasik sam zgÅ‚osiÅ‚ gotowość do wykonania badaÅ„ na ludziach. Pismem z 30 lutego 1981 r. skierowanym do prof. H. Rafalskiego napisaÅ‚ : „Z dużą przykroÅ›ciÄ… zawiadamiam, że jesteÅ›my zmuszeni przerwać i zrezygnować z dalszego wykonywania pracy pt. „WpÅ‚yw diety niskowÄ™glowodanowej na stan zdrowia, stan odżywiania oraz przemianÄ™ lipidów i azotu w organiźmie”. Mimo znacznych wysiÅ‚ków nie potrafimy zorganizować diety wysokobiaÅ‚kowej i wysokotÅ‚uszczowej. Nie rozumiem zatem, jak prof. Jan Hasik, który sam wÅ‚Ä…czyÅ‚ siÄ™ do badaÅ„, a później sam z nich zrezygnowaÅ‚, który napisaÅ‚ recenzjÄ™ z wykonanych badaÅ„ na ludziach, może podpisywać siÄ™ pod stanowiskiem VI WydziaÅ‚u Nauk Medycznych PAN uznajÄ…c tzw. „dietÄ™ optymalnÄ…” lek. med. Jana KwaÅ›niewskiego za wybitnie szkodliwÄ… dla zdrowia? Dlaczego „Komitet” nie uznaÅ‚ dotÄ…d jako wybitnie szkodliwÄ… dietÄ™ lotników kanadyjskich – wysokobiaÅ‚kowej, wysokotÅ‚uszczowej i niskowÄ™glowodanowej, znanej od ponad 25 lat jako dieta punktowa? Dlaczego „Komitet” nie uznaÅ‚ dotÄ…d za wybitnie szkodliwÄ… dietÄ™ od wielu lat proponowanej przez dr. Atkinsa z USA? Obie te diety rzeczywiÅ›cie mogÄ… czasami szkodzić ludziom, ponieważ kryteria je okreÅ›lajÄ…ce nie sÄ… Å›cisÅ‚e, ludzie stosujÄ…cy te diety mogÄ… popeÅ‚niać bÅ‚Ä™dy spożywajÄ…c zbyt dużo biaÅ‚ka i (lub) zbyt maÅ‚o wÄ™glowodanów, co może powodować szkody dla ich organizmów. Dieta optymalna, stosowana dokÅ‚adnie, szkodzić nie może, co zostaÅ‚o udowodnione w badaniach naukowych. SprawdziÅ‚o siÄ™ u ponad 1660 chorych leczonych stacjonarnie w Akademii Zdrowia Arkadia w latach 1987-90 i na tysiÄ…cach ludzi już stosujÄ…cych żywienie optymalne. W kwietniu 1987 r. Ministerstwo Zdrowia przypomniaÅ‚o sobie, że miaÅ‚em napisać 2 prace naukowe potrzebne do przeprowadzenia badaÅ„ na ludziach przez prof. H. Rafalskiego i zwróciÅ‚o siÄ™ do niego w tej sprawie. Prof. Rafalski odpisaÅ‚: „W ramach tematu badawczego zleciliÅ›my dr. J. KwaÅ›niewskiemu wykonanie opracowaÅ„ teoretycznych na nastÄ™pujÄ…ce tematy: Dieta optymalna a miażdżyca naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Dieta optymalna a otyÅ‚ość. Ze zleceÅ„ tych dr J. KwaÅ›niewski wywiÄ…zaÅ‚ siÄ™ merytorycznie poprawnie i terminowo, przedstawiajÄ…c pierwsze z opracowaÅ„ (miażdżyca) na 60 stronach, w tym 318 pozycji piÅ›miennictwa krajowego i zagranicznego, drugie zaÅ› (otyÅ‚ość) na 35 stronach w tym 154 pozycji z piÅ›miennictwa. Opracowania te okazaÅ‚y siÄ™ dla nas użyteczne, zarówno przy ustalaniu zaÅ‚ożeÅ„ ww tematu badawczego, jak i przyczyn sporzÄ…dzaniu raportu koÅ„cowego z jego wykonania”. Adiunkt w Katedrze prof. Rafalskiego, dr nauk biochemicznych WÅ‚. Ponomarenko, w piÅ›mie do prof. Tadeusza Koźluka w dniu 26.05.1994 r. pisaÅ‚ m.in.: „W oparciu o wydanÄ… przez nasz ZakÅ‚ad pozytywnÄ… opiniÄ™ na temat kompetencji w zakresie żywienia dr J. KwaÅ›niewski prowadziÅ‚ AkademiÄ™ Zdrowia Arkadia. Z bezpoÅ›rednich kontaktów z pacjentami mogÅ‚em siÄ™ przekonać o skutecznoÅ›ci diety w leczeniu otyÅ‚oÅ›ci, chorób ukÅ‚adu krążenia, nadciÅ›nienia, stwardnienia rozsianego, gośćca przewlekÅ‚ego postÄ™pujÄ…cego i innych chorób stawów, astmy oskrzelowej, chorób ukÅ‚adu pokarmowego i oddechowego, choroby Buergera, miażdżycy tÄ™tnic mózgu, wieÅ„cowych i koÅ„czyn, neurastenii, migreny i innych chorób. Nie spotkaÅ‚em pacjenta, który skarżyÅ‚by siÄ™ na pogorszenie stanu zdrowia. W swojej praktyce naukowej oraz w dostÄ™pnym piÅ›miennictwie krajowym i zagranicznym, nie spotkaÅ‚em siÄ™ z opisem diety czy innej metody leczenia o podobnej skutecznoÅ›ci w leczeniu różnych chorób. SkÅ‚ad diety optymalnej budzi zastrzeżenia dietetyków i kardiologów ze wzglÄ™du na wysoki poziom tÅ‚uszczów nasyconych w diecie. Dr J. KwaÅ›niewski udowadnia, że tÅ‚uszcze nasycone „szkodzÄ…” tylko w obecnoÅ›ci okreÅ›lonej iloÅ›ci wÄ™glowodanów w diecie. Takie rozumowanie jest zgodne ze współczesnÄ… wiedzÄ… biochemicznÄ…, a także obserwacjami praktycznymi: populacje Eskimosów, Masajów, Hunzów, dÅ‚ugowiecznych mieszkaÅ„ców Gruzji, Abchazji, Azerbejdżanu, Jakucji, stosujÄ…cych w warunkach naturalnych dietÄ™ wysokotÅ‚uszczowÄ… i niskowÄ™glowodanowÄ…, sÄ… wolne od miażdżycy, cukrzycy, chorób stawów, przewodu pokarmowego i chorób zakaźnych. IstniejÄ… podstawy do twierdzenia, że „dieta optymalna” może być stosowana z dobrymi skutkami w leczeniu szeregu chorób”. Dieta optymalna oparta jest o wiedzÄ™ Å›cisÅ‚Ä…. Jest zgodna z wszystkimi prawami fizyki i chemii, dziÄ™ki przestrzeganiu których sÄ… budowane i dziaÅ‚ajÄ… różne urzÄ…dzenia techniczne. Współczesna oficjalna dietetyka zaleca postÄ™powanie oparte na wierze, lub patologicznych poglÄ…dach, a zupeÅ‚nie pomija wiedzÄ™, a tego bezkarnie robić nie można.
Jan Kwaśniewski.
|