Artykuły opublikowane

Prawda o Żywieniu Optymalnym
01-01-2004
Foto: dr-kwasniewski.pl
Polemika Jana Kwaśniewskiego z Komitetem Terapii Polskiej Akademii Nauk -
"Prawda o żywieniu optymalnym"
Ciechocinek, 13.06.1999
Stanowisko Komitetu Terapii WydziaÅ‚u VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk dotyczÄ…ce diety optymalnej, opublikowane niedawno w „Dzienniku Zachodnim, podpisane przez 30 profesorów, nie ma nic wspólnego z prawdÄ….

Stosującym żywienie optymalne ono nie zaszkodzi. Oni swoje wiedzą. Natomiast ci, którzy zamierzają podjąć ten model żywienia, a wierzący w nieomylność oficjalnej nauki, zaszkodzić może.
Zarzut, że spożywanie do 0,5 litra śmietany na dobę może człowiekowi zaszkodzić, jest fałszywy. Ta ilość śmietany, to nic innego, jak znana od lat i stosowana dieta Sippy'ego przynosząca korzystne efekty w leczeniu choroby wrzodowej. Polscy autorzy (Czech-Jureczko) stwierdzili, że długoletnie stosowanie diety powoduje rzadsze występowanie miażdżycy, a w następnej pracy stwierdzili, że śmietana powoduje cofanie się już istniejących zmian miażdżycowych.

Jaja kurze biochemicznie, czyli faktycznie, są najlepszym produktem spożywczym dla człowieka, niezależnie od stanowiska w tej sprawie Komitetu Terapii PAN. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy jajka są szkodliwe, a kiedy są najbardziej pożyteczne, tego nauka nie wie. Oficjalna nauka pomija, co niewygodne dla poglądów w nauce obowiązujących. Liczne prace o długowieczności pasterzy, braku zachorowań wśród nich na cukrzycę, miażdżycę, choroby serca, choroby stawów , przewodu pokarmowego czy choroby zakaźne są traktowane tak, jakby ich nie było. Ani Komitet Terapii PAN, ani którakolwiek z komisji etycznych nie zajmuje się wydawaniem zezwoleń różnym uzdrowicielom, stosującym najbardziej dziwne metody leczenia. Wolno leczyć wszystkim, dopóki to leczenie nie przynosi korzystnych efektów dla chorych. Inaczej jest, gdy metody stosowane w leczeniu chorych są dla ich zdrowia korzystne, a takie są u stosujących żywienie optymalne, czy leczonych prądami selektywnymi. Badania nad wpływem żywienia optymalnego na chorych były prowadzone przez zespół złożony z 11 profesorów i docentów, pod kierunkiem prof. Henryka Rafalskiego. Badania nad wpływem diety na zwierzęta, jako pierwszy wykonał w pracy magisterskiej Jacek Bujko, pod kierunkiem prof. Stanisława Bergera z SGGW.
Profesor napisaÅ‚ - "Na podstawie badaÅ„ wstÄ™pnych i doÅ›wiadczenia zasadniczego można stwierdzić, że rozwój fizyczny zwierzÄ…t jest lepszy na diecie optymalnej niż na diecie lotniczej (w doÅ›wiadczeniu stosowano dietÄ™ lotników wojskowych). Åšrednia waga mózgów byÅ‚a wyższa o Å›r. 8 proc. na diecie optymalnej w porównaniu do diety lotniczej. Najwyższy poziom biaÅ‚ka, DNA, RNA i tÅ‚uszczu w mózgach znaleziono również na diecie optymalnej. Poziom zwiÄ…zków fosforowych aktywnych w mózgach byÅ‚ najwyższy na diecie optymalnej. Wyniki testu unikania wskazujÄ… na znacznie lepsze osiÄ…gniÄ™cia zwierzÄ…t na diecie optymalnej. Wyniki szczurów na diecie lotniczej byÅ‚y o 40 proc. niższe. WskazywaÅ‚oby to na wyższość diety optymalnej nad lotniczÄ… również w procesie uczenia siÄ™. Warszawa 15.05.1977 prof. dr med. StanisÅ‚aw Berger”. Pismem nr Dr I 0580-3/78 z dnia 23 stycznia 1978 r. minister nauki i szkolnictwa wyższego powiadomiÅ‚ prof. Dr hab. Med. J. GrendÄ™ – I zastÄ™pcÄ™ ministra zdrowia o „przyznaniu 7 mln zÅ‚otych z funduszu prac badawczych na badania dotyczÄ…ce tematyki proponowanej przez lekarza Jana KwaÅ›niewskiego”.
Kilka badań na zwierzętach, przeprowadzonych pod kierunkiem prof. Henryka Rafalskiego w Katedrze Higieny łódzkiej Akademii Medycznej wykazały, że żywienie optymalne ma wybitne właściwości przeciwmiażdżycowe i leczy miażdżycę u zwierząt doświadczalnych.
Zalecone przez komisję badania na ludziach chorych były przez ministra zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, innych profesorów bojkotowane, o czym świadczy treść pisma prof. Rafalskiego do dyrektora Departamentu Nauki dr. med. Lecha Dawydzika z dnia 28.09.1978 r.
Prof. Rafalski pisaÅ‚, że postÄ™powanie prof. dr. W. Szostaka, który ignorujÄ…c fakt zatwierdzenia tematu przez MNSWiT opóźnia i utrudnia rozpoczÄ™cie badaÅ„, dziaÅ‚ajÄ…c na zwÅ‚okÄ™ i powoÅ‚ujÄ…c kolejnych recenzentów. PowiedziaÅ‚ on nawet, że te pieniÄ…dze „należaÅ‚oby przeznaczyć na inne badania”, przechodzÄ…c do porzÄ…dku dziennego nad faktem, że zostaÅ‚y one już przyznane na okreÅ›lony temat”.
Badania w koÅ„cu przeprowadzono na mężczyznach chorujÄ…cych na udokumentowane miażdżycowe zwężenie tÄ™tnic wieÅ„cowych i przeważnie otyÅ‚ych, chorujÄ…cych także na inne choroby. W raporcie koÅ„cowym z przeprowadzonych badaÅ„ w 1980 r. Prof. Rafalski pisaÅ‚ : „We wÅ‚asnych badaniach ludzi w okresie 6 miesiÄ™cy przestrzegania diety nie ujawniÅ‚y siÄ™ objawy ketozy, hipercholesterolemii oraz hiperurikemii, które stanowiÄ… główne zastrzeżenia przeciwko stosowaniu diety niskowÄ™glowodanowej. Dieta spowodowaÅ‚a istotny spadek masy ciaÅ‚a u osób z nadwagÄ…, a ponadto : nie spowodowaÅ‚a uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia (ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badaÅ„ laboratoryjnych i klinicznych, spowodowaÅ‚a uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn. Zaliczyć do nich należy miÄ™dzy innymi (poza obniżeniem masy ciaÅ‚a) :
poprawę sprawności fizycznej, poprawę wydolności układu krążenia, złagodzenie objawów choroby wieńcowej, poprawę sprawności i narządu oddechowego.
ReasumujÄ…c opiniujÄ™ brak dowodów na stwierdzenie, że stosowana przez lek. med. J. KwaÅ›niewskiego dieta jest niebezpieczna dla zdrowia czÅ‚owieka. OÅ›rodki Å›wiatowe zajmujÄ…cej siÄ™ żywieniem ludzi zalecajÄ… stosowanie diety niskowÄ™glowodanowej pod opiekÄ… lekarzy”.
W dniu 28.03.1983 r. pismem nr HÅ» /127/83 prof. H. Rafalski przesÅ‚aÅ‚ do prof. Wiktora Szostaka, dyrektora Instytutu Å»ywienia i Å»ywnoÅ›ci raport koÅ„cowy z wykonanych badaÅ„ wraz z recenzjami prof. Dr Jana Tatonia i prof. Dr. Jana Hasika. W recenzji z wykonanej pracy prof. Jan TatoÅ„ napisaÅ‚: „Zakres bezpoÅ›rednich celów badawczych, a także zmiennych niezależnych (11) i zależnych (kilkadziesiÄ…t) byÅ‚ szeroki. Organizacja badaÅ„ (ruch badanych i sposoby obserwacji) byÅ‚y dobrze przemyÅ›lane. Wykonanie badaÅ„ nie budzi zastrzeżeÅ„. Bardzo dobrze opracowano dokumentacjÄ™ badaÅ„... SÄ…dzÄ™, że badania te należaÅ‚oby kontynuować tak, aby liczby badanych i obserwacji umożliwiÅ‚y zastosowanie peÅ‚nego opracowania statystycznego, zwÅ‚aszcza że z materiaÅ‚u badanego wynikajÄ… ważne wstÄ™pne wnioski.
Nie stwierdzono, w szczególnoÅ›ci pod wpÅ‚ywem diety niskowÄ™glowodanowej pogorszenia stanu zdrowia, a u części badanych wiele wskaźników klinicznych i laboratoryjnych miażdżycy (w tym wskaźników choroby wieÅ„cowej) ulegÅ‚o polepszeniu. Bardzo celowe byÅ‚oby wiÄ™c rozszerzenie materiaÅ‚u i jego zobiektywizowana ocena w przyszÅ‚oÅ›ci. Uważam, że wykonane badania sÄ… wartoÅ›ciowe i warte kontynuacji zgodnie z planem Autorów. Autorzy udowodnili, że dieta niskowÄ™glowodanowa i bogatotÅ‚uszczowa w badanym okresie czasu (6 miesiÄ™cy) nie jest szkodliwa”.
W recenzji pracy w dniu 1.04.1981 r. Prof. Dr hab. Jan Hasik napisaÅ‚ : „Ostatecznie stwierdzono u wiÄ™kszoÅ›ci osób poprawÄ™ obiektywnÄ… i u wszystkich subiektywnÄ… ocenianego stanu zdrowia. Ponieważ dotychczasowe badania pozwalajÄ… stwierdzić, że stosowana dieta nie jest szkodliwa i należy siÄ™ zgodzić z autorami, że winna nastÄ…pić kontynuacja badaÅ„ u chorych”.
Prof. Jan Hasik sam zgÅ‚osiÅ‚ gotowość do wykonania badaÅ„ na ludziach. Pismem z 30 lutego 1981 r. skierowanym do prof. H. Rafalskiego napisaÅ‚ : „Z dużą przykroÅ›ciÄ… zawiadamiam, że jesteÅ›my zmuszeni przerwać i zrezygnować z dalszego wykonywania pracy pt. „WpÅ‚yw diety
niskowÄ™glowodanowej na stan zdrowia, stan odżywiania oraz przemianÄ™ lipidów i azotu w organiźmie”. Mimo znacznych wysiÅ‚ków nie potrafimy zorganizować diety wysokobiaÅ‚kowej i wysokotÅ‚uszczowej.
Nie rozumiem zatem, jak prof. Jan Hasik, który sam wÅ‚Ä…czyÅ‚ siÄ™ do badaÅ„, a później sam z nich zrezygnowaÅ‚, który napisaÅ‚ recenzjÄ™ z wykonanych badaÅ„ na ludziach, może podpisywać siÄ™ pod stanowiskiem VI WydziaÅ‚u Nauk Medycznych PAN uznajÄ…c tzw. „dietÄ™ optymalnÄ…” lek. med. Jana KwaÅ›niewskiego za wybitnie szkodliwÄ… dla zdrowia?
Dlaczego „Komitet” nie uznaÅ‚ dotÄ…d jako wybitnie szkodliwÄ… dietÄ™ lotników kanadyjskich – wysokobiaÅ‚kowej, wysokotÅ‚uszczowej i niskowÄ™glowodanowej, znanej od ponad 25 lat jako dieta punktowa? Dlaczego „Komitet” nie uznaÅ‚ dotÄ…d za wybitnie szkodliwÄ… dietÄ™ od wielu lat proponowanej przez dr. Atkinsa z USA? Obie te diety rzeczywiÅ›cie mogÄ… czasami szkodzić ludziom, ponieważ kryteria je okreÅ›lajÄ…ce nie sÄ… Å›cisÅ‚e, ludzie stosujÄ…cy te diety mogÄ… popeÅ‚niać bÅ‚Ä™dy spożywajÄ…c zbyt dużo biaÅ‚ka i (lub) zbyt maÅ‚o wÄ™glowodanów, co może powodować szkody dla ich organizmów.
Dieta optymalna, stosowana dokładnie, szkodzić nie może, co zostało udowodnione w badaniach naukowych. Sprawdziło się u ponad 1660 chorych leczonych stacjonarnie w Akademii Zdrowia Arkadia w latach 1987-90 i na tysiącach ludzi już stosujących żywienie optymalne.
W kwietniu 1987 r. Ministerstwo Zdrowia przypomniaÅ‚o sobie, że miaÅ‚em napisać 2 prace naukowe potrzebne do przeprowadzenia badaÅ„ na ludziach przez prof. H. Rafalskiego i zwróciÅ‚o siÄ™ do niego w tej sprawie. Prof. Rafalski odpisaÅ‚: „W ramach tematu badawczego zleciliÅ›my dr. J. KwaÅ›niewskiemu wykonanie opracowaÅ„ teoretycznych na nastÄ™pujÄ…ce tematy: Dieta optymalna a miażdżyca naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Dieta optymalna a otyÅ‚ość. Ze zleceÅ„ tych dr J. KwaÅ›niewski wywiÄ…zaÅ‚ siÄ™ merytorycznie poprawnie i terminowo, przedstawiajÄ…c pierwsze z opracowaÅ„ (miażdżyca) na 60 stronach, w tym 318 pozycji piÅ›miennictwa krajowego i zagranicznego, drugie zaÅ› (otyÅ‚ość) na 35 stronach w tym 154 pozycji z piÅ›miennictwa. Opracowania te okazaÅ‚y siÄ™ dla nas użyteczne, zarówno przy ustalaniu zaÅ‚ożeÅ„ ww tematu badawczego, jak i przyczyn sporzÄ…dzaniu raportu koÅ„cowego z jego wykonania”.
Adiunkt w Katedrze prof. Rafalskiego, dr nauk biochemicznych WÅ‚. Ponomarenko, w piÅ›mie do prof. Tadeusza Koźluka w dniu 26.05.1994 r. pisaÅ‚ m.in.: „W oparciu o wydanÄ… przez nasz ZakÅ‚ad pozytywnÄ… opiniÄ™ na temat kompetencji w zakresie żywienia dr J. KwaÅ›niewski prowadziÅ‚ AkademiÄ™ Zdrowia Arkadia. Z bezpoÅ›rednich kontaktów z pacjentami mogÅ‚em siÄ™ przekonać o skutecznoÅ›ci diety w leczeniu otyÅ‚oÅ›ci, chorób ukÅ‚adu krążenia, nadciÅ›nienia, stwardnienia rozsianego, gośćca przewlekÅ‚ego postÄ™pujÄ…cego i innych chorób stawów, astmy oskrzelowej, chorób ukÅ‚adu pokarmowego i oddechowego, choroby Buergera, miażdżycy tÄ™tnic mózgu, wieÅ„cowych i koÅ„czyn, neurastenii, migreny i innych chorób. Nie spotkaÅ‚em pacjenta, który skarżyÅ‚by siÄ™ na pogorszenie stanu zdrowia. W swojej praktyce naukowej oraz w dostÄ™pnym piÅ›miennictwie krajowym i zagranicznym, nie spotkaÅ‚em siÄ™ z opisem diety czy innej metody leczenia o podobnej skutecznoÅ›ci w leczeniu różnych chorób. SkÅ‚ad diety optymalnej budzi zastrzeżenia dietetyków i kardiologów ze wzglÄ™du na wysoki poziom tÅ‚uszczów nasyconych w diecie. Dr J. KwaÅ›niewski udowadnia, że tÅ‚uszcze nasycone „szkodzÄ…” tylko w obecnoÅ›ci okreÅ›lonej iloÅ›ci wÄ™glowodanów w diecie.
Takie rozumowanie jest zgodne ze współczesną wiedzą biochemiczną, a także obserwacjami praktycznymi: populacje Eskimosów, Masajów, Hunzów, długowiecznych mieszkańców Gruzji, Abchazji, Azerbejdżanu, Jakucji, stosujących w warunkach naturalnych dietę wysokotłuszczową i niskowęglowodanową, są wolne od miażdżycy, cukrzycy, chorób stawów, przewodu pokarmowego i chorób zakaźnych.
IstniejÄ… podstawy do twierdzenia, że „dieta optymalna” może być stosowana z dobrymi skutkami w leczeniu szeregu chorób”.
Dieta optymalna oparta jest o wiedzę ścisłą. Jest zgodna z wszystkimi prawami fizyki i chemii, dzięki przestrzeganiu których są budowane i działają różne urządzenia techniczne.
Współczesna oficjalna dietetyka zaleca postępowanie oparte na wierze, lub patologicznych poglądach, a zupełnie pomija wiedzę, a tego bezkarnie robić nie można.

                                                                                            Jan KwaÅ›niewski.

optymalni.pl
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski