DNA. Kilka dni temu otrzymaÅ‚em miesiÄ™cznik „Optymalni” a w nim wiadomość, że lekarze bÄ™dÄ… odpowiadać na pytania czytelników. To bardzo dobra wiadomość, może i mnie uda siÄ™ coÅ› dowiedzieć od Panów na temat moich niedomagaÅ„.
PisaÅ‚em co prawda do redakcji, ale jak widać tam przyjmuje siÄ™ artykuÅ‚y tylko o dobrym samopoczuciu. U mnie owszem, ono jest i wiele zmieniÅ‚o siÄ™ na mojÄ… korzyść, ale sÄ… i takie, które po wprowadzeniu żywienia optymalnego zmieniÅ‚o siÄ™ na mojÄ… niekorzyść. Nie bÄ™dÄ™ wspominaÅ‚ o pozytywnych stronach, bo o nich mówiÄ… i piszÄ… wszyscy, ale tych negatywnych, które mnie bardzo niepokojÄ…. 1) Skóra na ciele staÅ‚a siÄ™ gdzieÅ› po roku żywienia optymalnego cienka i sucha jak pergamin, a paznokcie w podÅ‚użne paski, a przy obcinaniu pryskajÄ… jak z cienkiego szkÅ‚a. Ale z tym można by jakoÅ› żyć. 2) Pamięć. Dr KwaÅ›niewski pisze w swoich książkach, że to wÅ‚aÅ›nie ludzie na tradycyjnym żywieniu sÄ… ociężali psychicznie, żeby nie powiedzieć otÄ™piali. W moim przypadku, i nie tylko moim, nastÄ…piÅ‚a odwrotność. Np. kiedyÅ› idÄ…c do sklepu, majÄ…c cztery czy pięć pozycji do kupienia, nie potrzeba byÅ‚o notować. DziÅ› majÄ…c dwie pozycje, bÄ™dÄ…c w sklepie, nie zawsze wiem po co przyszedÅ‚em. 3) Zaparcia. Przed żywieniem optymalnym jakoÅ› sobie radziÅ‚em, od czasu do czasu byÅ‚a potrzebna herbatka zioÅ‚owa. Obecnie bez herbatki nie ma szans, co dwa-trzy dni muszÄ™ pomóc normosanem czy innÄ…. 4) Aktualnie jestem na leczeniu po ataku dny moczanowej. W książce dr KwaÅ›niewskiego napisane jest, że ludzie z podwyższonym kwasem moczowym to ludzie inteligentni. Tu nie dość, że inteligencja siÄ™ zaniżyÅ‚a, to atak na dużego palucha. MyÅ›lÄ™, że Pan nie wie, ile to cierpienia i oby Pan nigdy nie wiedziaÅ‚. Czy nie lepiej byÅ‚oby napisać w książce że – uwaga, jeÅ›li kwas podniesie siÄ™ np. do 480 to należy Miluridem zbić np. do 350 i niżej. Akurat przed atakiem zrobiÅ‚em badania i wyszÅ‚o 499,3.
Jestem zrozpaczony tym wszystkim, konsultowaÅ‚em siÄ™ z lekarzem rodzinnym i nie tylko, odpowiedź jest jedna. KonsekwencjÄ… wspomnianych moich dolegliwoÅ›ci jest dieta wysokotÅ‚uszczowa i oczywiÅ›cie – w pocieszeniu klienta „bÄ™dzie gorzej”. Obawiam siÄ™, że z PaÅ„skiej strony, Panie doktorze, bÄ™dzie odpowiedź: bÅ‚Ä…d w sztuce. Otóż po dwóch latach żywienia optymalnego pojechaliÅ›my z żonÄ… do Ustronia, by w Arkadii sprawdzić swojÄ… kuchniÄ™. OkazaÅ‚o siÄ™, że niewiele odbiegaliÅ›my, niewiele trzeba byÅ‚o uzupeÅ‚nić, ale nic siÄ™ nie zmieniÅ‚o. ProszÄ™, Panie doktorze o poradÄ™ i pomoc, niechże to wielkie sÅ‚owo „Bractwo Optymalne” stanie siÄ™ „Bractwem”. Nie zamierzam siÄ™ wycofać z żywienia optymalnego, ale na wszelki wypadek proszÄ™ powiedzieć, jakie konsekwencje poniosÄ™, gdybym ewentualnie powróciÅ‚ do żywienia tradycyjnego, ponieważ tego nie wykluczam. Mam 66 lat.
Z wyrazami szacunku C.B.
P.S. Dodam tylko, że w kuchni naszej uwzglÄ™dniane sÄ… takie potrawy, jak móżdżek (przynajmniej 1x w tygodniu), zupy kolagenowe (2x w tygodniu), skórki wieprzowe w sporych iloÅ›ciach. PodstawÄ… oczywiÅ›cie sÄ… jajka kurze – ok. 6-8 dziennie. TÅ‚uszczu zgodnie z zaleceniami żywienia optymalnego, tj. dużo. WÄ™glowodany w normie 50-70g, waga ciaÅ‚a 96kg (w.n. 94).
Odpowiedź:
DziÄ™kujemy za list, bardzo dobrze, że zwróciÅ‚ siÄ™ Pan z wÄ…tpliwoÅ›ciami do nas. Z listu wynika, że niestety popeÅ‚nia Pan bÅ‚Ä™dy w żywieniu optymalnym. Jeżeli zostanÄ… wyeliminowane, stan Pana zdrowia radykalnie siÄ™ poprawi. Niestety, brakuje istotnych informacji tzn. ile biaÅ‚ka, tÅ‚uszczu i wÄ™glowodanów na dobÄ™ Pan spożywa. Jednak bez tych danych, jedynie na podstawie opisywanych objawów można sÄ…dzić, że doszÅ‚o do tzw. przebiaÅ‚czenia. Jest to czÄ™sty bÅ‚Ä…d popeÅ‚niany przez osoby żywiÄ…ce siÄ™ optymalnie. Należy pamiÄ™tać, że w poczÄ…tkowym okresie żywienia optymalnego (tzw. okresie przebudowy) powinno siÄ™ spożywać ok. 1,0g biaÅ‚ka na kg należnej masy ciaÅ‚a na dobÄ™ (najczęściej jest to ok. 70g), a już po 3 miesiÄ…cach w przypadku osób starszych lub po kilku tygodniach u osób mÅ‚odych, zapotrzebowanie na biaÅ‚ko zmniejsza siÄ™ do ok. 0,5 – 0,8g/kg m. c./dobÄ™. Oznacza to, że osoby dÅ‚użej stosujÄ…ce żywienie optymalne Å›rednio spożywajÄ… ok. 40g biaÅ‚ka na dobÄ™. Im biaÅ‚ko ma wyższÄ… wartość biologicznÄ…, tym mniej powinno siÄ™ go zjadać, najlepsze biaÅ‚ko znajduje siÄ™ w żółtkach jaj i w podrobach. Jeżeli dobowa ilość biaÅ‚ka przewyższa ustalony poziom dochodzi do ogólnego pogorszenia samopoczucia, nieuzasadnionego wzrostu wagi, przesuszenia siÄ™ skóry, Å›wiÄ…du, zmian skórnych, zaparć, wzrostów ciÅ›nienia tÄ™tniczego, a nawet rzutu dny moczanowej lub Å‚uszczycy. Wymienione objawy pokrywajÄ… siÄ™ z tymi, które obserwuje Pan u siebie. Najlepszym rozwiÄ…zaniem byÅ‚oby rozpoczÄ™cie prowadzenia dobowego bilansu spożycia BTW tak, aby ilość zjadanego biaÅ‚ka w pokarmach byÅ‚a odpowiednia dla Pana, a nie dowolna. ProszÄ™ pamiÄ™tać, że pogorszenie samopoczucia w trakcie żywienia optymalnego zawsze wynika z bÅ‚Ä™dów. Gdyby nadal napotykaÅ‚ Pan trudnoÅ›ci z prowadzeniem prawidÅ‚owego żywienia optymalnego, zapraszamy do Centrum Å»ywienia Optymalnego w JastrzÄ™biej Górze, gdzie uzyska Pan fachowÄ… pomoc lekarskÄ… i profesjonalne szkolenie dietetyczne.
lek. med. Mariusz GÅ‚owacki |