Artykuły do publikacji

Jako usiłujący stosować
01-01-2004
T.K.

Bastard na Å‚onie macochy.                                                                      Tychy 12.11.2003r.

Jako usiÅ‚ujÄ…cy stosować siÄ™ do zasad diety optymalnej od 7 lat jestem PaÅ„skim sympatykiem. WiedzÄ…c, że Pan interesuje siÄ™ również ludzkim umysÅ‚em i psychikÄ…, oÅ›mielam siÄ™ sprezentować Panu mojÄ… książkÄ™ „Bastard na Å‚onie Macochy” traktujÄ…cÄ… o pochodzeniu czÅ‚owieka. Hipoteza na ten temat zawarta w książce jest niezwykÅ‚a, zbudowana na bazie znanego mi dorobku paleoantropologii,



antropologii, części archeologii i prastarych przekazów pisanych oraz wÅ‚asnych obserwacji i przemyÅ›leÅ„. OgraniczÄ™ siÄ™ wiÄ™c do próby wyprowadzenia wniosków z już ustalonych przez naukÄ™ faktów. TÄ… problematykÄ… zajÄ…Å‚em siÄ™ na dobre dopiero na emeryturze i tylko dlatego, że uczeni o ile wiem, nie zajmujÄ… siÄ™ opracowaniem przekonujÄ…cej hipotezy o powstaniu ludzi i cywilizacji. Gdyby Pan znalazÅ‚ cza aby tÄ™ książkÄ™ przeczytać , byÅ‚bym rad poznać PaÅ„skÄ… opiniÄ™ o niej.Wypowiem siÄ™ jeszcze o proporcji B:T:W = 1: 2,5 – 3,5: 0,5. Pierwotnie proporcja mówiÅ‚a, że trzeba spożyć biaÅ‚ka dwa razy wiÄ™cej niż wÄ™glowodanów, a tÅ‚uszczu 2,5-3,5 razy wiÄ™cej niż biaÅ‚ka i nie przesÄ…dzaÅ‚a ile to ma być gramów, czy kalorii. Ilość produktów każdy dobieraÅ‚ sobie sam, dbajÄ…c jedynie o zachowanie proporcji B:T:W.Gdy ostatni czÅ‚on proporcji przyjÄ…Å‚ wartość 0,8 g wÄ™glowodanów na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a, to każdy uczeÅ„ traktujÄ…cy poważnie matematykÄ™ bez trudu ustali, że biaÅ‚aka trzeba spożyć dwa razy wiÄ™cej, to znaczy 1,6 g na 1 kg wagi, a tÅ‚uszczu od 2,5 do 3,5 razy wiÄ™cej niż biaÅ‚ka, to znaczy od 4 do 5,6g/kg wagi. Oznacza to, że wysoki chÅ‚op, który ma prawo ważyć 80kg, bÄ™dzie miaÅ‚ obowiÄ…zek zjeść codziennie biaÅ‚ka 128g, tÅ‚uszczu –300-446g.ChciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć: zjedz te swoje 0,8g wÄ™glowodanów, czyli 64g i zapomnij o wÄ™glowodanach, wyrzuć je z proporcji. Możesz sobie wrÄ…bać np. 70g wÄ™glowodanów, a tÅ‚uszczu 0d 175 do 245g.
     Serdecznie Pana pozdrawiam, Panie Doktorze i życzÄ™ Panu, żeby ludzie bardziej masowo korzystali z PaÅ„skiej wiedzy.

Z poważaniem

Józef W.

Odpowiedź:

Bardzo dziÄ™kujÄ™ za przesÅ‚any list i mocno interesujÄ…cÄ… PaÅ„skÄ… książkÄ™. Gdy siÄ™ dużo czyta ze zrozumieniem to i dużo siÄ™ wie. Ja czytaÅ‚em i czytam nadal bardzo szybko i bardzo dużo. Z przyjemnoÅ›ciÄ… przeczytaÅ‚em „Bastard na Å‚onie macochy”. Polecam tÄ™ książkÄ™ ludziom, którzy chcÄ… wiedzieć wiÄ™cej o tym jak być mogÅ‚o.Dowodów na to, że Bogowie wielokrotnie odwiedzali ZiemiÄ™ jest niezliczona ilość. W tekstach sumeryjskich dokÅ‚adnie opisano proces „stworzenia ludzi” przez Bogów i „nieszczÄ™snych matek”, na których robiono doÅ›wiadczenia, rodzaje wad wrodzonych które wystÄ™powaÅ‚y u noworodków, sposób ich poprawiania przez Bogów.„Bogowie to tacy sami ludzie jak my, tylko...” – wiedziaÅ‚ Pitagoras. Å»ycie na ZiemiÄ™ zostaÅ‚o przeniesione z kosmosu przed miliardami lat. To życie przygotowaÅ‚o ZiemiÄ™ i stworzyÅ‚o możliwoÅ›ci pojawienia siÄ™ zÅ‚ożonych organizmów, a w koÅ„cu z pomocÄ… Bogów istot rozumnych. Atmosfera Ziemi miaÅ‚a nie miaÅ‚a tlenu, za to miaÅ‚a dużo dwutlenku wÄ™gla. CaÅ‚y tlen zawarty obecnie w atmosferze jest wytworem roÅ›lin. Atmosfera zostaÅ‚a dokÅ‚adnie „oczyszczona” z dwutlenku wÄ™gla przez roÅ›liny, a nastÄ™pnie zwierzÄ™ta, które zablokowaÅ‚y ogromne iloÅ›ci tego gazu w wÄ™glanie wapnia ( CaCO3 ), czyli w skaÅ‚achosadowych powstaÅ‚ych z muszli i szkieletów stworzeÅ„ wodnych. Bogowie mogli „stworzyć” czÅ‚owieka na obraz i podobieÅ„stwo swoje tylko o warunki życia istniejÄ…ce na Ziemi. Mogli poprawiać przodków czÅ‚owieka kilkakrotnie stopniowo go doskonalÄ…c, w tym ostatni raz okoÅ‚o 40 tys. lat temu, zmieniajÄ…c lub uzupeÅ‚niajÄ…c materiaÅ‚ genetyczny praludzi. RzeczywiÅ›cie różnice genetyczne miÄ™dzy czÅ‚owiekiem rasy biaÅ‚ej a szympansem to tylko 2%. Te 2% może być boskie, a pozostaÅ‚e 98% musiaÅ‚o pochodzić z życia ziemskiego. WedÅ‚ug Sumerów Bogowie stworzyli ludzi po to, aby im sÅ‚użyli do pracy.Polecam PaÅ„skÄ… książkÄ™ dla tych osób, które interesujÄ… siÄ™ przeszÅ‚oÅ›ciÄ…. Warto jÄ… przeczytać, ale zajmować siÄ™ należy głównie ulepszaniem teraźniejszoÅ›ci i przyszÅ‚oÅ›ci.Proporcje miÄ™dzy głównymi skÅ‚adnikami odżywczymi w diecie optymalnej praktycznie nie zmieniÅ‚y siÄ™ od 1968 r., ale zmieniÅ‚y siÄ™ warunki życia, dostÄ™p do produktów najlepszych, co spowodowaÅ‚o konieczność pewnych zmian w proporcjach. Gdy powstawaÅ‚a dieta optymalna, spożycie biaÅ‚ka w Polsce na 1 mieszkaÅ„ca wynosiÅ‚o Å›rednio ponad 110 g/gÅ‚owÄ™/dobÄ™. OkoÅ‚o 85% tego biaÅ‚ka byÅ‚o pochodzenia roÅ›linnego. Produktów biaÅ‚kowych pochodzenia zwierzÄ™cego brakowaÅ‚o. Pierwszy mój pacjent z zaawansowanÄ… mocno chorobÄ… Buergera, którego udaÅ‚o mi siÄ™ namówić na stosowanie żywienia optymalnego, żywiÅ‚ siÄ™ „optymalnie” dojadajÄ…c dużo biaÅ‚ego sera ze smalcem. ByÅ‚ to chorąży Antoni P., u którego po 28 dniach takiego żywienia wystÄ…piÅ‚a szybka i duża poprawa, rozlegÅ‚e owrzodzenie na grzbiecie stopy piÄ™knie siÄ™ pogoiÅ‚o, a co najważniejsze – ustÄ…piÅ‚y bóle spoczynkowe, a dystans chromania wydÅ‚użyÅ‚ siÄ™ 11 razy.BrakowaÅ‚o jaj i miÄ™sa, dlatego podstawÄ… żywienia na poczÄ…tku stosowania tej diety byÅ‚ ser biaÅ‚y, w którym biaÅ‚ko jest bardziej wartoÅ›ciowe od biaÅ‚ka roÅ›linnego, ale w 90% skÅ‚ada siÄ™ z kazeiny, która nie jest najlepszym biaÅ‚kiem.PoczÄ…tkowo na 1 g biaÅ‚ka przypadaÅ‚o 1,5-2 g tÅ‚uszczu i 0,2-0,3 g wÄ™glowodanów, czyli przy spożyciu okoÅ‚o 100 g biaÅ‚ka ilość wÄ™glowodanów wynosiÅ‚a 20-30 g na dobÄ™. Czy to wystarczaÅ‚o? OkazaÅ‚o siÄ™, że wystarczaÅ‚o, gdyż organizm wytwarzaÅ‚ wiÄ™cej wÄ™glowodanów ze spożywanego w wiÄ™kszej iloÅ›ci biaÅ‚ka. Ze 100 g spożytego biaÅ‚ka organizm wytwarza okoÅ‚o 58 g wÄ™glowodanów. Czyli organizm faktycznie otrzymywaÅ‚ okoÅ‚o 80 g wÄ™glowodanów. Gdy spożywane biaÅ‚ko posiada najwyższÄ… wartość biologicznÄ…, można go zjadać 2-2,5 razy mniej. BiaÅ‚ko z żółtek i podrobów ma najwyższÄ… wartość biologicznÄ… i wystarcza, jeÅ›li czÅ‚owiek o wadze 70 kg zje go 40-50 g. Z tego biaÅ‚ka też powstajÄ… wÄ™glowodany w iloÅ›ci 23-29 g, co Å‚Ä…cznie z wÄ™glowodanami spożytymi w iloÅ›ci 0,8 g/kg należnej wagi ciaÅ‚a to też okoÅ‚o 80 wÄ™glowodanów. Mniejszy i lżejszy czÅ‚owiek zje 25-30 g biaÅ‚ka, wiÄ™kszy 70 g, ale ich dieta bÄ™dzie taka sama, gdy bÄ™dÄ… zachowane proporcje miÄ™dzy biaÅ‚kiem i tÅ‚uszczem oraz zalecana ilość wÄ™glowodanów przeliczana na 1 kg należnej wagi ciaÅ‚a.Przy żywieniu optymalnym nie liczy siÄ™ kalorii. Nie ma takiej potrzeby. Nie okreÅ›la siÄ™ iloÅ›ci gramów spożywanego biaÅ‚ka i tÅ‚uszczu, bo to należy do organizmu. Gdy jednego dnia czÅ‚owiek zje wiÄ™cej pożywienia w kaloriach, a drugiego mniej, zje też wiÄ™cej, lub mniej biaÅ‚ka. Gdy zachowuje siÄ™ proporcje miÄ™dzy biaÅ‚kiem, a tÅ‚uszczem oraz zalecanÄ… ilość wÄ™glowodanów, organizm nie myli siÄ™ i nie dochodzi do spożywania zbyt maÅ‚ej, czy zbyt dużej iloÅ›ci biaÅ‚ka. OczywiÅ›cie zjadać tyle, na ile organizm ma ochotÄ™ i tylko wtedy, gdy pojawia siÄ™ potrzeba jedzenia. Czyli nie należy wyznaczać, ile czÅ‚owiek ma zjeść biaÅ‚ka, czy tÅ‚uszczu, a należy zalecać utrzymanie proporcji miÄ™dzy skÅ‚adnikami odżywczymi. U otyÅ‚ych proporcje te bÄ™dÄ… inne, tzn. na 1 g biaÅ‚ka bÄ™dzie przypadaÅ‚o mniej tÅ‚uszczu, ale gdy czÅ‚owiek chudnie w miesiÄ…cu 6 kg, to faktyczne proporcje miÄ™dzy biaÅ‚kiem i tÅ‚uszczem w jego diecie sÄ… wyższe na korzyść tÅ‚uszczu – tego zjadanego i tego wÅ‚asnego.W zależnoÅ›ci od chorób, na które czÅ‚owiek choruje, powinno siÄ™ modyfikować rodzaj spożywanych biaÅ‚ek. Zawsze zalecane sÄ… żółtka jaj i szpik. W chorobach ukÅ‚adu nerwowego zaleca siÄ™ spożywanie móżdżku, w chorobach wÄ…troby – wÄ…tróbek, w chorobach skóry, w tym i Å‚uszczycy – skórek wieprzowych, w chorobach stawów i osteoporozie – nóżek wieprzowych, gÅ‚owizny, chrzÄ…stek, gÄ™stych wywarów z miÄ™sa i koÅ›ci.

Jan Kwaśniewski

Copyright by Jan Kwaśniewski - wszelkie prawa zastrzeżone
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski