|
T.K. |
Składniki: - 1 tłusta sprawiona kaczka (ok. 1,7 kg) - 30 dag suszonych śliwek bez pestek (mogą być kalifornijskie - jeśli nie transgeniczne) - jarzynka lub sól do smaku - pieprz
Po wyjÄ™ciu ze Å›rodka podrobów (serce, żoÅ‚Ä…dek, wÄ…troba) tuszkÄ™ dokÅ‚adnie wymyć i osuszyć. Jeżeli posiadamy kaczkÄ™ z pewnego źródÅ‚a, to mycie nie jest konieczne. NastÄ™pnie ostrym nożem wyciąć gruczoÅ‚y Å‚ojowe na kuprze. KaczkÄ™ dokÅ‚adnie natrzeć jarzynkÄ… oraz pieprzem wewnÄ…trz oraz na wierzchu. Do Å›rodka wÅ‚ożyć ponownie podroby, a także suszone Å›liwki. Przygotować igÅ‚Ä™ z nitkÄ… i starannie zaszyć kaczkÄ™. Tak przygotowanÄ… kaczkÄ™ przeÅ‚ożyć do folii do pieczenia (rÄ™kaw), foliÄ™ szczelnie zawiÄ…zać z obydwu stron, uÅ‚ożyć potrawÄ™ w brytfannie, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturÄ™ do 175˚C i piec jeszcze okoÅ‚o 1 godzinÄ™ i 45 minut. Po przestygniÄ™ciu kaczkÄ™ wyjąć z folii i wyciÄ…gnąć z niej nitkÄ™. Wyjąć ze Å›rodka upieczone Å›liwki oraz podroby, kaczkÄ™ podzielić na części i wyjąć koÅ›ci prócz udek i skrzydeÅ‚ek, a tÅ‚uszcz zlać do miseczki lub sosjerki. Od razu podawać ze Å›liwkami.
Uwagi: - kaczkÄ™ można podawać z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) obficie polewanymi wytopionym podczas pieczenie tÅ‚uszczem, - jako dodatek można też podać pieczone (razem z kaczkÄ…) ziemniaki, - zamiast suszonymi Å›liwkami, kaczkÄ™ można nadziać suszonymi morelami, jabÅ‚kami, czy też innymi suszonymi owocami, - kaczkÄ™ można również nadziać Å›wieżymi jabÅ‚kami lub Å›liwkami (bez pestek), - oprócz soli i pieprzu (lub zamiast) można użyć dowolnych przypraw: bazylii, miÄ™ty, rozmarynu, tymianku, czÄ…bru itp. - poporcjowanÄ… i schÅ‚odzonÄ… kaczkÄ™, Å›liwki oraz tÅ‚uszcz można schować do lodówki i wykorzystywać później w miarÄ™ potrzeby.
100g potrawy zawiera (bez kości, ze śliwkami i wytopionym tłuszczem):
B - 15,2 T - 28,7 W - 8,6 |
kaloryczność 361 kcal |
B : T : W = 1 : 1,9 : 0,6 |
gotowej potrawy - 1,4 kg | |