Kuchnia Optymalna

Kaczka pieczona ze śliwkami
25-04-2004
T.K.

SkÅ‚adniki: 
- 1 tłusta sprawiona kaczka (ok. 1,7 kg)
- 30 dag suszonych śliwek bez pestek (mogą być kalifornijskie - jeśli nie transgeniczne)
- jarzynka lub sól do smaku
- pieprz



   Po wyjÄ™ciu ze Å›rodka podrobów (serce, żoÅ‚Ä…dek, wÄ…troba) tuszkÄ™ dokÅ‚adnie wymyć i osuszyć. Jeżeli posiadamy kaczkÄ™ z pewnego źródÅ‚a, to mycie nie jest konieczne. NastÄ™pnie ostrym nożem wyciąć gruczoÅ‚y Å‚ojowe na kuprze. KaczkÄ™ dokÅ‚adnie natrzeć jarzynkÄ… oraz pieprzem wewnÄ…trz oraz na wierzchu. Do Å›rodka wÅ‚ożyć ponownie podroby, a także suszone Å›liwki. Przygotować igÅ‚Ä™ z nitkÄ… i starannie zaszyć kaczkÄ™. Tak przygotowanÄ… kaczkÄ™ przeÅ‚ożyć do folii do pieczenia (rÄ™kaw), foliÄ™ szczelnie zawiÄ…zać z obydwu stron, uÅ‚ożyć potrawÄ™ w brytfannie, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturÄ™ do 175˚C i piec jeszcze okoÅ‚o 1 godzinÄ™ i 45 minut. Po przestygniÄ™ciu kaczkÄ™ wyjąć z folii i wyciÄ…gnąć z niej nitkÄ™. Wyjąć ze Å›rodka upieczone Å›liwki oraz podroby, kaczkÄ™ podzielić na części i wyjąć koÅ›ci prócz udek i skrzydeÅ‚ek, a tÅ‚uszcz zlać do miseczki lub sosjerki. Od razu podawać ze Å›liwkami.

Uwagi:
- kaczkÄ™ można podawać z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także 
  przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) obficie polewanymi
  wytopionym podczas pieczenie tÅ‚uszczem,
- jako dodatek można też podać pieczone (razem z kaczką) ziemniaki,
- zamiast suszonymi śliwkami, kaczkę można nadziać suszonymi morelami, jabłkami, czy też
   innymi suszonymi owocami,
- kaczkę można również nadziać świeżymi jabłkami lub śliwkami (bez pestek),
- oprócz soli i pieprzu (lub zamiast) można użyć dowolnych przypraw: bazylii, mięty,
  rozmarynu, tymianku, czÄ…bru itp.
- poporcjowaną i schłodzoną kaczkę, śliwki oraz tłuszcz można schować do lodówki i
  wykorzystywać później w miarÄ™ potrzeby.

100g potrawy zawiera (bez kości, ze śliwkami i wytopionym tłuszczem):

 B - 15,2 T - 28,7 W - 8,6      kaloryczność 361 kcal
 B : T : W = 1 : 1,9 : 0,6   gotowej potrawy - 1,4 kg 


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski