Składniki: - 50 dag różnych wędlin, np.: 10 dag boczku, 10 dag szynki, 10 dag schabu, 10 dag polędwicy, 10 dag podsuszanej kiełbasy, - 10 dag żółtego sera, - 3 jajka, - 15 dag masła, - 10 dag ogórków konserwowych, - 10 dag papryki konserwowej, - 10 dag ketchupu
Wszystkie wÄ™dliny pokroić na cienkie plasterki (lub kupić już pokrojone). W miseczce roztrzepać jajka. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je dość grubo masÅ‚em (3-4 dag) – resztÄ™ masÅ‚a pozostawić na później chÅ‚odnym miejscu. Na dno naczynia wlać ok. 2/3 masy z roztrzepanych jajek (resztÄ™ odstawić). Ogórki konserwowe oraz paprykÄ™ pokroić na cienkie plasterki. Na masie jajecznej uÅ‚ożyć 2 warstwy różnych wÄ™dlin, na nich uÅ‚ożyć równomiernie poÅ‚owÄ™ pokrojonych ogórków. NastÄ™pnie uÅ‚ożyć trzeciÄ… warstwÄ™ wÄ™dlin, a na niej – poÅ‚owÄ™ przygotowanej papryki. Na paprykÄ™ uÅ‚ożyć kolejnÄ… warstwÄ™ wÄ™dlin, przykryć jÄ… drugÄ… częściÄ… ogórków, na nich uÅ‚ożyć ostatni rodzaj wÄ™dliny i przykryć jÄ… resztÄ… papryki. Pozostawione masÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki i poÅ‚owÄ™ uÅ‚ożyć na warstwie papryki. Na potrawÄ™ naÅ‚ożyć ketchup i caÅ‚ość zalać pozostawionÄ… częściÄ… roztrzepanych jajek. Na tarce jarzynowej (z grubymi oczkami) zetrzeć schÅ‚odzony żółty ser i przykryć nim równomiernie zapiekankÄ™. Na caÅ‚oÅ›ci uÅ‚ożyć pozostaÅ‚e kawaÅ‚ki masÅ‚a. Tak przygotowanÄ… potrawÄ™ wstawić do piekarnika wczeÅ›niej nagrzanego do temp. 220˚C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturÄ™ do 190˚C i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu (ser powinien siÄ™ lekko zrumienić) wyjąć zapiekankÄ™ z piekarnika i poczekać, aż masÅ‚o siÄ™ „wchÅ‚onie”. CaÅ‚ość posypać posiekanym koperkiem lub natkÄ… pietruszki. PotrawÄ™ pokroić na porcje i od razu podawać.
Uwagi: - zapiekanka stanowi bardzo pożywne samodzielne danie – na Å›niadanie, obiad lub na przyjÄ™cie dla goÅ›ci, - zamiast wymienionych wyżej wÄ™dlin można użyć innych, dowolnie skomponowanych o różnym stopniu „tÅ‚ustoÅ›ci”, wg uznania, najlepiej jednak z ZMKrotoszyn, - część masÅ‚a można zastÄ…pić dobrym smalcem, - zamiast przetworów konserwowych można dodać kiszonych lub Å›wieżych warzyw, doskonale do zapiekanki pasuje krojony w plasterki pomidor oraz bardzo drobno posiekana cebulka, - do roztrzepanych jajek można dodać odrobinÄ™ mÄ…ki pszennej, masa bÄ™dzie wówczas bardziej zwarta, ale zwiÄ™kszy siÄ™ ilość wÄ™glowodanów w potrawie, - zapiekankÄ™ można z tych samych skÅ‚adników zasmażyć na dużej i gÅ‚Ä™bokiej patelni, pod przykryciem, bÄ™dzie wówczas mniej przypieczona i bardziej wilgotna (Książka Kucharska przep. 247), - do posypania potrawy można użyć dowolnej zieleniny wg uznania: bazylii, tymianku, rozmarynu, lubczyku, itp., - zapiekanka jest znakomita na gorÄ…co, ale można spożywać jÄ… również na zimno.
100g potrawy zawiera:
B - 11,4 T - 24,0 W - 1,5 |
kaloryczność 274 kcal |
B : T : W = 1 : 2,1 : 0,1 |
gotowej potrawy - 1,2 kg | |