Kuchnia Optymalna

Pizza-zapiekanka optymalna.
09-05-2004

Składniki:
- 50 dag różnych wędlin, np.:
   10 dag boczku,
   10 dag szynki,
   10 dag schabu,
   10 dag polÄ™dwicy,
   10 dag podsuszanej kieÅ‚basy,
- 10 dag żółtego sera,
-   3 jajka,
- 15 dag masła,
- 10 dag ogórków konserwowych,
- 10 dag papryki konserwowej,
- 10 dag ketchupu



   Wszystkie wÄ™dliny pokroić na cienkie plasterki (lub kupić już pokrojone). W miseczce roztrzepać jajka. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je dość grubo masÅ‚em
(3-4 dag) – resztÄ™ masÅ‚a pozostawić na później chÅ‚odnym miejscu. Na dno naczynia wlać
ok. 2/3 masy z roztrzepanych jajek (resztÄ™ odstawić). Ogórki konserwowe oraz paprykÄ™ pokroić na cienkie plasterki. Na masie jajecznej uÅ‚ożyć 2 warstwy różnych wÄ™dlin, na nich uÅ‚ożyć równomiernie poÅ‚owÄ™ pokrojonych ogórków. NastÄ™pnie uÅ‚ożyć trzeciÄ… warstwÄ™ wÄ™dlin, a na niej – poÅ‚owÄ™ przygotowanej papryki. Na paprykÄ™ uÅ‚ożyć kolejnÄ… warstwÄ™ wÄ™dlin, przykryć jÄ… drugÄ… częściÄ… ogórków, na nich uÅ‚ożyć ostatni rodzaj wÄ™dliny i  przykryć jÄ… resztÄ… papryki. Pozostawione masÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki i poÅ‚owÄ™ uÅ‚ożyć na warstwie papryki. Na potrawÄ™ naÅ‚ożyć ketchup i caÅ‚ość zalać pozostawionÄ… częściÄ… roztrzepanych jajek. Na tarce jarzynowej (z grubymi oczkami) zetrzeć schÅ‚odzony żółty ser i przykryć nim równomiernie zapiekankÄ™. Na caÅ‚oÅ›ci uÅ‚ożyć pozostaÅ‚e kawaÅ‚ki masÅ‚a.
   Tak przygotowanÄ… potrawÄ™ wstawić do piekarnika wczeÅ›niej nagrzanego do temp. 220˚C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturÄ™ do 190˚C i piec jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu (ser powinien siÄ™ lekko zrumienić) wyjąć zapiekankÄ™ z piekarnika i poczekać, aż masÅ‚o siÄ™ „wchÅ‚onie”. CaÅ‚ość posypać posiekanym koperkiem lub natkÄ… pietruszki. PotrawÄ™ pokroić na porcje i od razu podawać.

 Uwagi:
- zapiekanka stanowi bardzo pożywne samodzielne danie – na Å›niadanie, obiad lub na przyjÄ™cie
  dla goÅ›ci,
- zamiast wymienionych wyżej wędlin można użyć innych, dowolnie skomponowanych o różnym
  stopniu „tÅ‚ustoÅ›ci”, wg uznania, najlepiej jednak z ZMKrotoszyn,
- część masła można zastąpić dobrym smalcem,
- zamiast przetworów konserwowych można dodać kiszonych lub świeżych warzyw, doskonale
  do zapiekanki pasuje krojony w plasterki pomidor oraz bardzo drobno posiekana cebulka,
- do roztrzepanych jajek można dodać odrobinę mąki pszennej, masa będzie wówczas bardziej
  zwarta, ale zwiÄ™kszy siÄ™ ilość wÄ™glowodanów w potrawie,
- zapiekankę można z tych samych składników zasmażyć na dużej i głębokiej patelni, pod
  przykryciem, bÄ™dzie wówczas mniej przypieczona i bardziej wilgotna (Książka Kucharska
  przep. 247),
- do posypania potrawy można użyć dowolnej zieleniny wg uznania: bazylii, tymianku,
  rozmarynu, lubczyku, itp.,
- zapiekanka jest znakomita na gorąco, ale można spożywać ją również na zimno.

100g potrawy zawiera:

 B - 11,4 T - 24,0 W - 1,5      kaloryczność 274 kcal
 B : T : W = 1 : 2,1 : 0,1   gotowej potrawy - 1,2 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski