Kuchnia Optymalna

Optymalne naleśniki z twarogiem.
22-05-2004
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 1 pełna łyżka mąki pszennej (2 dag)
Składniki na masę twarogową:
- 25 dag mielonego półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru (1 dag)
Składniki na sos śmietankowy:
- 300 ml śmietanki 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru (1 dag)
- 5 dag wyparzonych i umytych rodzynek
Do smażenia:
- 2 dag smalcu
- 4 dag masła


   Jajka roztrzepać w naczyniu. NastÄ™pnie wsypywać po troszku mÄ…ki, caÅ‚y czas ubijajÄ…c, aż powstanie puszysta masa (nie wsypywać caÅ‚ej mÄ…ki naraz, bo powstanÄ… „kluski”). Na patelni mocno rozgrzać część przygotowanego smalcu (nie za dużo – tak, aby dno patelni byÅ‚o nim tylko pokryte), po czym wlać 1/3 przygotowanej masy jajecznej, przechylajÄ…c patelniÄ™ we wszystkie strony tak, aby równomiernie rozprowadzić ciasto na dnie (jak naleÅ›niki). Po kilkunastu sekundach smażenia przewrócić naleÅ›nik na drugÄ… stronÄ™ i smażyć jeszcze kilkanaÅ›cie sekund, po czym przeÅ‚ożyć na talerz. Ponownie rozgrzać nieco smalcu, wlać kolejnÄ… 1/3 części ciasta i usmażyć nastÄ™pny naleÅ›nik. Trzeci naleÅ›nik usmażyć w ten sam sposób, zużywajÄ…c do tego resztÄ™ smalcu oraz  masy naleÅ›nikowej. Tak przygotowane naleÅ›niki nieco przestudzić.
   W tym czasie przygotować masÄ™ twarogowÄ…. Twaróg wÅ‚ożyć do naczynia, rozetrzeć drewnianÄ… Å‚yżkÄ… lub paÅ‚kÄ…, dodać 3 Å‚yżki Å›mietanki, Å‚yżkÄ™ cukru pudru i caÅ‚ość dobrze utrzeć na gÅ‚adkÄ…, pulchnÄ… masÄ™. 1/3 masy twarogowej naÅ‚ożyć równomiernie na poÅ‚owÄ™ naleÅ›nika, po czym zÅ‚ożyć go na czworo. W ten sam sposób przygotować pozostaÅ‚e dwa naleÅ›niki. NastÄ™pnie na patelni rozgrzać masÅ‚o, uÅ‚ożyć na nim naleÅ›niki i smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaÅ›cie minut.
   Podczas podsmażania naleÅ›ników przygotować sos Å›mietankowy. Na drugÄ… patelniÄ™ (lub do innego naczynia) wlać przygotowanÄ… Å›mietankÄ™, dodać cukier puder, rodzynki, caÅ‚ość wymieszać i smażyć, czÄ™sto mieszajÄ…c, tak aby masa zgÄ™stniaÅ‚a. W miÄ™dzyczasie przewrócić naleÅ›niki na drugÄ… stronÄ™ i smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia. Gotowy sos Å›mietankowy odstawić z ognia.
   GorÄ…ce naleÅ›niki uÅ‚ożyć na talerzach, obficie polać sosem Å›mietankowym z rodzynkami i posypać cynamonem.. Zaraz podawać.

 Uwagi:
- jest to doskonałe bezmięsne danie na śniadanie, obiad lub kolację,
- zamiast rodzynek można użyć innych owoców suszonych lub Å›wieżych, a zamiast cynamonu –
  gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej, utartych goździków, posiekanej miÄ™ty, melisy, itp.,
- nadzienie może być dowolne – na sÅ‚odko lub na sÅ‚ono, wg uznania: np. masa twarogowa z 
  dodatkiem owoców lub bakalii, czy też gotowane mielone miÄ™so (np. z grzybami), itp.,
- naleÅ›niki zamiast na czworo można zwijać w „ruloniki”,
- w sprzedaży dostępny jest gotowy już zmielony twaróg (różnie pakowany), ale oczywiście
  można przekrÄ™cić samemu przez maszynkÄ™.

100g potrawy zawiera:

 B - 11,0 T - 31,8 W - 9,6      kaloryczność 380 kcal
 B : T : W = 1 : 2,9 : 0,9   gotowej potrawy - 0,7 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski