Dieta Optymalna

Likwidowanie mitów.
26-05-2004
„100 powodów, dla których warto jeść tÅ‚uszcze”.
  
Trudno Wam uwierzyć w to, że tłuszcz może być dla Was dobry? No cóż, jeżeli tak, to jesteście typowymi przedstawicielami gatunku Homo sapiens, który w pewnym momencie uległ ogłupiającej propagandzie wmawiającej wszystkim, że od tłuszczu się tyje, podwyższa się cholesterol, choruje się na serce, wątrobę, miażdżycę i tak dalej. Spróbujemy Was przekonać, że jest wręcz przeciwnie. Istnieje przynajmniej 100 powodów,

dla których Wasza dieta powinna składać się z tłuszczów, ale zanim zostaną przedstawione niektóre z nich, warto przypomnieć definicję prawidłowego odżywiania. Polega ono, jak wiemy, na racjonalnym zestawieniu produktów spożywczych dla zapewnienia organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Tłuszcze odgrywają kluczową rolę, gdyż są głównym składnikiem energetycznym pokarmu. Rolę tłuszczów odkryli już w XIX wieku Rubner i Atwater. Nie dysponowali oni instrumentami do zbadania różnic w ich wartości odżywczej i przydatności, przeto traktowali jednakowo wszystkie rodzaje tłuszczów, zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Dopiero później ustalono, że zawierają one niezbędne witaminy, takie jak A, D i E oraz niezbędne kwasy tłuszczowe, a także są niezastąpionym materiałem służącym budowie tkanek i organów stanowiąc od 10 do 25 procent ciężaru ciała.

(Fragment rozdziaÅ‚u „100 powodów, dla których warto jeść tÅ‚uszcze”)

Copyright by Marek Chyliński & Jan Kwaśniewski - wszelkie prawa zastrzeżone
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski