„100 powodów, dla których warto jeść tÅ‚uszcze”. Trudno Wam uwierzyć w to, że tÅ‚uszcz może być dla Was dobry? No cóż, jeżeli tak, to jesteÅ›cie typowymi przedstawicielami gatunku Homo sapiens, który w pewnym momencie ulegÅ‚ ogÅ‚upiajÄ…cej propagandzie wmawiajÄ…cej wszystkim, że od tÅ‚uszczu siÄ™ tyje, podwyższa siÄ™ cholesterol, choruje siÄ™ na serce, wÄ…trobÄ™, miażdżycÄ™ i tak dalej. Spróbujemy Was przekonać, że jest wrÄ™cz przeciwnie. Istnieje przynajmniej 100 powodów,
dla których Wasza dieta powinna składać się z tłuszczów, ale zanim zostaną przedstawione niektóre z nich, warto przypomnieć definicję prawidłowego odżywiania. Polega ono, jak wiemy, na racjonalnym zestawieniu produktów spożywczych dla zapewnienia organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Tłuszcze odgrywają kluczową rolę, gdyż są głównym składnikiem energetycznym pokarmu. Rolę tłuszczów odkryli już w XIX wieku Rubner i Atwater. Nie dysponowali oni instrumentami do zbadania różnic w ich wartości odżywczej i przydatności, przeto traktowali jednakowo wszystkie rodzaje tłuszczów, zarówno zwierzęce, jak i roślinne. Dopiero później ustalono, że zawierają one niezbędne witaminy, takie jak A, D i E oraz niezbędne kwasy tłuszczowe, a także są niezastąpionym materiałem służącym budowie tkanek i organów stanowiąc od 10 do 25 procent ciężaru ciała.
(Fragment rozdziaÅ‚u „100 powodów, dla których warto jeść tÅ‚uszcze”) |