Kuchnia Optymalna

Kotlety piwne
30-05-2004
Składniki:
- 20 dag tłustego żółtego sera (np. podlaski)
- 10 dag wędzonego parzonego boczku
- 10 dag mielonej szynki
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki bułki tartej (ok. 3 dag)
- 4 dag smalcu
- 10 dag masła

   Ser pokroić na 15 cienkich plasterków. Boczek skroić na 5 plastrów, mielonÄ… szynkÄ™ również. UÅ‚ożyć 5 przygotowanych plastrów żółtego sera, na każdym uÅ‚ożyć po jednym plastrze boczku. NastÄ™pnie na plastrach boczku uÅ‚ożyć kolejne 5 plasterków żółtego sera (po jednym na każdym), na plastrach sera uÅ‚ożyć po plasterku mielonej szynki, po czym przykryć je ostatniÄ… warstwÄ… krojonego sera. W ten sposób powstanie 5 przekÅ‚adanych kotletów. Na patelni rozgrzać smalec. W tym czasie przygotować buÅ‚kÄ™ tartÄ… oraz jajka. Jajka roztrzepać w misce. Każdy kotlet maczać w roztrzepanym jajku oraz buÅ‚ce, po czym ukÅ‚adać na rozgrzanym tÅ‚uszczu. Gdy kotlety siÄ™ przyrumieniÄ…, przewrócić je na drugÄ… stronÄ™, chwilÄ™ jeszcze smażyć na dość ostrym ogniu, po czym polać kotlety resztÄ… roztrzepanych jajek, pozostaÅ‚Ä… z panierowania. Można również wlać masÄ™ jajecznÄ… z boku, aby powstaÅ‚ maÅ‚y omlet. MasÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki, uÅ‚ożyć na kotletach, zmniejszyć ogieÅ„ i przykryć patelniÄ™. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż masÅ‚o siÄ™ stopi, po czym zdjąć pokrywkÄ™ i smażyć jeszcze kilkanaÅ›cie minut, aby potrawa nieco odparowaÅ‚a. Po wyÅ‚Ä…czeniu gazu poczekać, aż tÅ‚uszcz wsiÄ…knie w kotlety oraz w masÄ™ jajecznÄ….

Uwagi:
- kotlety piwne doskonale pasują do frytek, ale można podawać je również z gotowanymi
  ziemniakami polanymi tÅ‚uszczem lub z dowolnymi kluskami optymalnymi ((Książka Kucharska
  przepis 21 i 22, a także przepis na stronie  http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44),
- zamiast boczku wędzonego można użyć boczku gotowanego lub dowolnej tłustej wędliny, a
  zamiast szynki – baleronu, polÄ™dwicy lub też duszonego lub pieczonego miÄ™sa,
- można przygotować kotlety grubsze lub cieÅ„sze, czy też mniej lub bardziej „piÄ™trowe”, tzn.
  miÄ™dzy dwa kawaÅ‚ki sera wÅ‚ożyć tylko jeden rodzaj wÄ™dliny, można również przygotować
  jeszcze wiÄ™cej warstw, odpowiednio cieÅ„szych, aby kotlety nie byÅ‚y zbyt grube,
- jeżeli lubimy kotlety bardziej chrupkie, to trzeba je zesmażyć z obydwu stron na dość ostrym
  ogniu, nie polewać masÄ… jajecznÄ… i nie podparowywać pod przykryciem,
- kotlety piwne znakomicie smakujÄ… na zimno jako przekÄ…ska, dÅ‚ugo zachowujÄ… Å›wieżoÅ›  
  (przechowywane w lodówce) i nadajÄ… siÄ™ do zabierania w podróż,
- potrawa ta jest szczególnie preferowana przez dzieci.

100 g potrawy zawiera:

 B - 16,8 T - 44,8 W - 3,8      kaloryczność 494 kcal
 B : T : W = 1 : 2,7 : 0,2   gotowej potrawy - 0,6 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski