Składniki: - 20 dag tłustego żółtego sera (np. podlaski) - 10 dag wędzonego parzonego boczku - 10 dag mielonej szynki - 2 jajka - 2 pełne łyżki bułki tartej (ok. 3 dag) - 4 dag smalcu - 10 dag masła
Ser pokroić na 15 cienkich plasterków. Boczek skroić na 5 plastrów, mieloną szynkę również. Ułożyć 5 przygotowanych plastrów żółtego sera, na każdym ułożyć po jednym plastrze boczku. Następnie na plastrach boczku ułożyć kolejne 5 plasterków żółtego sera (po jednym na każdym), na plastrach sera ułożyć po plasterku mielonej szynki, po czym przykryć je ostatnią warstwą krojonego sera. W ten sposób powstanie 5 przekładanych kotletów. Na patelni rozgrzać smalec. W tym czasie przygotować bułkę tartą oraz jajka. Jajka roztrzepać w misce. Każdy kotlet maczać w roztrzepanym jajku oraz bułce, po czym układać na rozgrzanym tłuszczu. Gdy kotlety się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę, chwilę jeszcze smażyć na dość ostrym ogniu, po czym polać kotlety resztą roztrzepanych jajek, pozostałą z panierowania. Można również wlać masę jajeczną z boku, aby powstał mały omlet. Masło pokroić na kawałki, ułożyć na kotletach, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż masło się stopi, po czym zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze kilkanaście minut, aby potrawa nieco odparowała. Po wyłączeniu gazu poczekać, aż tłuszcz wsiąknie w kotlety oraz w masę jajeczną.
Uwagi: - kotlety piwne doskonale pasujÄ… do frytek, ale można podawać je również z gotowanymi ziemniakami polanymi tÅ‚uszczem lub z dowolnymi kluskami optymalnymi ((Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44), - zamiast boczku wÄ™dzonego można użyć boczku gotowanego lub dowolnej tÅ‚ustej wÄ™dliny, a zamiast szynki – baleronu, polÄ™dwicy lub też duszonego lub pieczonego miÄ™sa, - można przygotować kotlety grubsze lub cieÅ„sze, czy też mniej lub bardziej „piÄ™trowe”, tzn. miÄ™dzy dwa kawaÅ‚ki sera wÅ‚ożyć tylko jeden rodzaj wÄ™dliny, można również przygotować jeszcze wiÄ™cej warstw, odpowiednio cieÅ„szych, aby kotlety nie byÅ‚y zbyt grube, - jeżeli lubimy kotlety bardziej chrupkie, to trzeba je zesmażyć z obydwu stron na dość ostrym ogniu, nie polewać masÄ… jajecznÄ… i nie podparowywać pod przykryciem, - kotlety piwne znakomicie smakujÄ… na zimno jako przekÄ…ska, dÅ‚ugo zachowujÄ… Å›wieżoÅ› (przechowywane w lodówce) i nadajÄ… siÄ™ do zabierania w podróż, - potrawa ta jest szczególnie preferowana przez dzieci.
100 g potrawy zawiera:
B - 16,8 T - 44,8 W - 3,8 |
kaloryczność 494 kcal |
B : T : W = 1 : 2,7 : 0,2 |
gotowej potrawy - 0,6 kg | |