|
Aktualności |
|
Wieści z Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze. |
04-06-2004 |
Niedokrwistość. O jakiejkolwiek chorobie powinno siÄ™ mówić wtedy, gdy wystÄ™pujÄ… jej objawy, a nie na podstawie wykonanych badaÅ„ krwi. W przypadku niedokrwistoÅ›ci stwierdzenie obniżonego poziomu hemoglobiny, czy tym bardziej żelaza, nie może przesÄ…dzać o zdrowiu, jeżeli nie towarzyszÄ… temu symptomy kliniczne. Niestety, obecnie bardzo czÄ™sto spotyka siÄ™ pacjentów leczonych wyÅ‚Ä…cznie z powodu „zÅ‚ych wyników”, którzy niepotrzebne przyjmujÄ… różne preparaty.
Aby skutecznie leczyć niedokrwistość, trzeba w pierwszej kolejnoÅ›ci stwierdzić, czy w ogóle mamy do czynienia z chorobÄ…, a nastÄ™pnie okreÅ›lić jej przyczynÄ™.Należy pamiÄ™tać, że poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi nie jest staÅ‚y i ulega wahaniom. Organizm może w pewnych granicach regulować iloÅ›ci krążących krwinek czerwonych w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci dostarczonego i zużywanego tlenu. Osoby mieszkajÄ…ce w regionach górskich majÄ… zazwyczaj wyższy poziom hemoglobiny niż mieszkaÅ„cy nizin, ponieważ z wysokoÅ›ciÄ… spada stężenie tlenu w atmosferze. Podobnie jest u sportowców, którzy zużywajÄ… wiÄ™cej tlenu w czasie treningów – aby go dostarczyć do tkanek, potrzebne jest wiÄ™cej noÅ›ników. U stosujÄ…cych żywienie optymalne poziom hemoglobiny może być również niższy (przy spalaniu tÅ‚uszczów zużywa siÄ™ mniej tlenu) i nie towarzyszÄ… temu żadne objawy patologiczne. W przypadku, gdy pogorszenie stanu zdrowia Å‚Ä…czy siÄ™ z niekorzystnymi wynikami badaÅ„, można stwierdzić chorobÄ™. W pierwszej kolejnoÅ›ci wykluczenia wymaga ewentualne krwawienie (np. z przewodu pokarmowego lub dróg rodnych), co leży w gestii chirurga. Jeżeli próbuje siÄ™ leczyć niedokrwistoÅ›ci przy przeoczeniu utraty krwi, to wyniki nie mogÄ… być korzystne. W części przypadków udaje siÄ™ znaleźć konkretnÄ… przyczynÄ™ utraty lub niszczenia krwinek czerwonych i usuwa siÄ™ jÄ… metodami konwencjonalnymi, dużo częściej jednak nie można znaleźć żadnego powodu choroby i wtedy mówi siÄ™ o zaburzeniach niedoborowych. Obecnie dokÅ‚adnie już poznano wiÄ™kszość procesów biochemicznych, prowadzÄ…cych do wytwarzania hemoglobiny. Wiadomo, że jest to trójÅ‚aÅ„cuchowe biaÅ‚ko, w którym rolÄ™ spoiwa speÅ‚nia atom żelaza oraz że prawidÅ‚owa biosynteza wymaga obecnoÅ›ci wit. B12 i kwasu foliowego. SÄ… to substancje stosowane standardowo i wie o tym każdy lekarz oraz wiÄ™kszość czytelników kolorowych pism zalegajÄ…cych kioski z prasÄ…. MaÅ‚o kto jednak zdaje sobie sprawÄ™, że sÄ… to tylko elementy pomocnicze w produkcji hemoglobiny, a substratem podstawowym sÄ… aminokwasy pochodzÄ…ce z biaÅ‚ek pokarmowych. Dostarczenie organizmowi nawet ogromnych iloÅ›ci trzech powyższych elementów nie spowoduje zwiÄ™kszenie produkcji hemoglobiny, jeżeli nie bÄ™dzie on dysponowaÅ‚ potrzebnymi aminokwasami. Tak wiÄ™c, główny nacisk powinno siÄ™ poÅ‚ożyć nie na suplementacjÄ™ lecz prawidÅ‚owe odżywianie. W przypadku stwierdzenia niedokrwistoÅ›ci powinno siÄ™ przede wszystkim zwiÄ™kszyć spożycie wysokowartoÅ›ciowych biaÅ‚ek i zapewnić zaopatrzenie w energiÄ™. Warunki te speÅ‚nia oczywiÅ›cie dieta optymalna, dlatego po jej rozpoczÄ™ciu szybko ustÄ™pujÄ… objawy niedotlenienia, co poczÄ…tkowo wiąże siÄ™ ze spadkiem zapotrzebowania na tlen, a nastÄ™pnie dochodzi do odbudowy elementów morfotycznych krwi w okreÅ›lonym dla nich tempie. Chorzy powinni w pierwszym okresie spożywać wiÄ™cej wÄ…tróbki i szpiku, ponieważ sÄ… one dodatkowo dobrym źródÅ‚em wit. B12 i kwasu foliowego. Å»elazo wystÄ™puje praktycznie we wszystkich produktach pochodzenia zwierzÄ™cego, dlatego nie ma nawet potrzeby spożywania zalecanego dawniej szpinaku, w którym jest go maÅ‚o i do tego sÅ‚abo siÄ™ wchÅ‚ania. WiÄ™kszość tzw. niedokrwistoÅ›ci niedoborowych ustÄ™puje na żywieniu optymalnym w czasie do 3 miesiÄ™cy. Jeżeli po tym okresie nie dojdzie do wycofania siÄ™ choroby, konieczna staje siÄ™ dalsza diagnostyka.
lek. med. Przemysław Pala |
źr.inf. CŻO Jastrzębia Góra |
|
|
|
|
|
|
|
[Wstecz] |
| |
|
Uroczystość w Chełmie. |
wiêcej » |
|