Prasa

Komentarze, które ukazały się w tygodniku
01-01-2004
T.K.
Po opublikowaniu w nr 9 (131) „Perspektyw" (w cyklu „Polska 2000") artykuÅ‚u J. KwaÅ›niewskiego „Przemiana czy degeneracja?" OtrzymaliÅ›my ogromnÄ… ilość listów. Ponieważ wiele z nich napÅ‚ynęło z pewnym opóźnieniem, dopiero teraz możemy ustosunkować siÄ™ do poruszonych spraw. Przypominamy, że lekarz med. Jan KwaÅ›niewski stwierdziÅ‚ w swym artykule, iż sposób odżywiania ludzi powinien ulec zmianie, aż do oparcia w przyszÅ‚oÅ›ci diety prawie wyÅ‚Ä…cznie na biaÅ‚kach i tÅ‚uszczach pochodzenia zwierzÄ™cego z wykluczeniem -omal caÅ‚kowitym - produktów pochodzenia roÅ›linnego zawierajÄ…cych wÄ™glowodany. ArtykuÅ‚ oparÅ‚ autor na swej teorii dotyczÄ…cej dietetyki żywienia, wyÅ‚ożonej szerzej w książce przygotowywanej do druku.

Rozmiary artykułu są oczywiście niewystarczające, aby objąć naukowe (niezależnie od ich merytorycznej słuszności) wywody autora: z konieczności ograniczono się do wniosków. Redakcja - po konsultacji ze specjalistami -podała do wiadomości czytelników, że poglądy autora są nader kontrowersyjne i są poglądami mniejszości: większość specjalistów uważa je za błędne. Znalazło to też odbicie w listach, których fragmenty drukujemy:

     „Czujemy siÄ™ w obowiÄ…zku wyrazić nasze zaniepokojenie z powodu wydrukowania na Å‚amach poczytnego i poważnego tygodnika.Perspektywy" nieodpowiedzialnej pracy lek. med. Jana KwaÅ›niewskiego pt.: „Przemiana czy degeneracja". Olbrzymi dorobek Å›wiata naukowego w zakresie badaÅ„ eksperymentalnych, klinicznych i epidemiologicznych zostaÅ‚ skwitowany przez autora stwierdzeniem: „Zalecane zestawy żywnoÅ›ciowe, bÄ™dÄ…ce wypadkowÄ… tradycji i toczÄ…cych siÄ™ sporów, nie wydajÄ… siÄ™ jednak trafne".
Większość stwierdzeń autora artykułu nie ma żadnego naukowego, logicznego uzasadnienia.
     Odmawianie znaczenia żywieniowego produktom pochodzenia roÅ›linnego uniemożliwia jakÄ…kolwiek dyskusjÄ™ z rzekomo naukowymi wywodami autora, wprowadza niebezpieczne zamieszanie w planowanie przyszÅ‚ej polityki żywieniowej, a co najważniejsze - szkodzi zdrowi osób poddanych tego rodzaju eksperymentom. I to jest powód, dla którego zabieramy gÅ‚os na podstawie doÅ›wiadczenia zdobytego w żmudnych wieloletnich badaniach naszego OÅ›rodka. Trudno nam dyskutować pisemnie z artykuÅ‚em, którego każde niemal zdanie jest kontrowersyjne".

Kierownik Kliniki Gastroenterologii Akademii Medycznej w Poznaniu doc. dr med. Jan Hasik i współpracownicy


     „CzytajÄ…c tÄ™ wypowiedź poczÄ…tkowo myÅ›laÅ‚em, że jest to żart primaaprilisowy. To nie jest tekst bardzo kontrowersyjny, to po prostu żenujÄ…ce wiadomoÅ›ci godne cioci Kloci, a nie lekarza. Jest to sprawa tym gorsza, że artykuÅ‚ zostaÅ‚ wydrukowany w poczytnym piÅ›mie i setki tysiÄ™cy osób może uwierzyć w te niewiarygodne kÅ‚amstwa. Trudno mi jest tu polemizować drobiazgowo, gdyż wÅ‚aÅ›ciwie prawie każda myÅ›l, każde pojÄ™cie zostaÅ‚y przedstawione w tym, w sposób nieprawdziwy.
     Należy coÅ› zrobić, aby naprawić popeÅ‚nione zÅ‚o i sprostować nieprawdziwe wiadomoÅ›ci, które wprowadziÅ‚y w bÅ‚Ä…d opiniÄ™ publicznÄ…".

Kierownik Zakładu Fizjologii i Biochemii Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia doc. dr med. Światosław Ziemlański

     „CierpiaÅ‚am poważnie na dolegliwoÅ›ci żoÅ‚Ä…dkowe, które w pewnym okresach zaÅ‚amywaÅ‚y mnie caÅ‚kowicie - przestawaÅ‚am wierzyć, że kiedyÅ› jeszcze bÄ™dÄ™ zdrowa.
Wielu lekarzy leczących mnie w kraju i za granicą (Francja) przez blisko 4 lata zalecało stosowanie codziennie różnego rodzaju leków chemicznych i ziołowych. Mimo ścisłego przestrzegania zaleceń lekarzy nie uzyskałam pożądanego skutku. Kiedy zwróciłam się do lekarza J. Kwaśniewskiego, ten zalecił mi natychmiastowe przejście na dietę białkową z jednoczesnym leczeniem fizykalnym. Zalecona dieta składała się z następujących głównych składników odżywczych w proporcjach: białko - l. tłuszcze - 1,5 do 2, cukier - 0,3. Dieta była oparta, więc w zasadzie na produktach pochodzenia zwierzęcego.
Już po dwóch miesiącach odczułam poprawę. Obecnie po dwóch latach stosowania diety białkowej z całą stanowczością stwierdzam, że dzięki niej ustąpiły liczne dolegliwości, a samopoczucie moje poprawiło się bardzo".

Jolanta Chojnacka Bydgoszcz

     „Z chwilÄ… poznania dr KwaÅ›niewskiego i po dyskusjach z nim, stosujÄ™ siÄ™ do jego wskazówek. CzujÄ™ siÄ™ lekka, peÅ‚na energii, pracujÄ™ owocniej, caÅ‚y organizm funkcjonuje sprawniej.
TÄ… drogÄ… dziÄ™kujÄ™ Redakcji, że umieÅ›ciÅ‚a artykuÅ‚ zasÅ‚użonego badacza diety, tak ważny w naszej „zmechanizowanej" epoce. Dr KwaÅ›niewskiemu zaÅ› wyrażam swojÄ… wdziÄ™czność".

Wanda Wermińska Warszawa

     „Nie ze wszystkim, co pisze lek. J. KwaÅ›niewski, można siÄ™ zgodzić, lecz poruszany temat uważam za bardzo aktualny. Umieszczenie artykuÅ‚u w „Perspektywach", cieszÄ…cych siÄ™ wielkÄ… popularnoÅ›ciÄ…, wydaje siÄ™ bardzo celowe i wÅ‚aÅ›ciwe, ze wzglÄ™du na konieczność zwrócenia uwagi ludnoÅ›ci Polski na problem racjonalnego odżywiania. Dowodem aktualnoÅ›ci poruszanych - chociaż bardzo kontrowersyjnych - problemów może być szeroka dyskusja na te tematy na Å‚amach prasy zagranicznej. Å»ywienie i odżywianie siÄ™, proponowane przez lek. KwaÅ›niewskiego jest nawiÄ…zaniem do poglÄ…dów propagowanych przez niektórych uczonych z Zachodu, a w szczególnoÅ›ci z USA.
     JeÅ›liby nasi specjaliÅ›ci dietolodzy wypowiedzieli swe opinie w tonie rzeczowym, na pewno wówczas z tej dyskusji spoÅ‚eczeÅ„stwo nasze odniosÅ‚oby korzyÅ›ci. Racjonalne, nieprzyczyniajÄ…ce siÄ™ do powstania organicznych schorzeÅ„ żywienie i odżywianie siÄ™ jest zasadniczym problemem utrzymania dobrego stanu zdrowotnego ludnoÅ›ci. Dlatego proponowaÅ‚bym, by powyższÄ… problematykÄ™ nadal kontynuować, lecz już na Å‚amach pism naukowych. Przede wszystkim jednak w tonie uznawanym i przyjmowanym ogólnie w tego rodzaju dyskusjach. W każdym bÄ…dź razie nie obraźliwym.

doc. dr hab. med. Czesław Pótorak
wiceprezes ZG PCK

     Jak widać  z zamieszczonych tu fragmentów niektórych tylko listów (przepraszamy autorów pozostaÅ‚ych za niewykorzystanie ich prac z braku miejsca), nie wszyscy specjaliÅ›ci zgodni sÄ… w negatywnej ocenie zaprezentowanych w artykule poglÄ…dów i ich znaczenia dla przyszÅ‚oÅ›ci. Ponadto musielibyÅ›my pominąć znacznÄ… ilość listów pacjentów, którzy z rodzajem diety zaproponowanym przez J. KwaÅ›niewskiego zetknÄ™li siÄ™ bÄ…dź za jego poÅ›rednictwem, bÄ…dź też za granicÄ….
     PublikujÄ…c artykuÅ‚, mieliÅ›my na wzglÄ™dzie zainteresowanie problemem szersze opinii publicznej i przeÅ‚amanie pewnej „bariery milczenia” wokół tego rodzaju poglÄ…dów. Uważamy, że korzystne dla przyszÅ‚oÅ›ci byÅ‚oby przeprowadzenie szerszych badaÅ„ nad problemami, które przedstawiÅ‚ autor.
    Niezależnie od tego, jakie poglÄ…dy naukowe akceptuje aktualnie wiÄ™kszość specjalistów- dietetyków, nie ulega wÄ…tpliwoÅ›ci, że wciąż zapadamy na wiele chorób majÄ…cych swe źródÅ‚o w sposobie odżywiania, a perspektyw stanu zdrowotnego ludnoÅ›ci krajów uprzemysÅ‚owionych w epoce rewolucji naukowo- technicznej  zawierać mogÄ… wiele zagrożeÅ„.
     Stanowczo natomiast pragniemy stwierdzić, że w chwili obecnej zaprezentowane w artykule poglÄ…dy nie mogÄ… stać siÄ™ podstawÄ…  do zmiany diety i odradzamy takie eksperymenty osobom, którym wywody autora trafiÅ‚y do przekonania.

Jerzy Surdykowski

źr.inf. archwum dr-a J.K.
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski