Składniki: - 25 dag zmielonego twarogu - 5 żółtek - 2 ziemniaki (ok. 20 dag) - 10 dag mąki pszennej
Ziemniaki obrać, zagotować, odparować i wystudzić, po czym rozetrzeć paÅ‚kÄ… w naczyniu lub zemleć w maszynce. Dodać zmielony twaróg i dobrze razem rozetrzeć. NastÄ™pnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, caÅ‚y czas ucierajÄ…c. Na koÅ„cu wsypać 1 czubatÄ… Å‚yżkÄ™ mÄ…ki – ok. 3 dag (resztÄ™ zostawić) – i caÅ‚ość utrzeć na puszystÄ… masÄ™ o konsystencji ciasta na pÄ…czki. Do niskiego szerokiego garnka wlać wodÄ™ (mniej wiÄ™cej do ¾ wysokoÅ›ci naczynia) i zagotować. W tym czasie przygotować stolnicÄ™. Na stolnicy równomiernie rozsypać część pozostawionej mÄ…ki. Na warstwie mÄ…ki uÅ‚ożyć Å‚yżkÄ… część przygotowanej masy, aby powstaÅ‚ dÅ‚ugi i niezbyt szeroki pasek ciasta. Oprószyć go lekko mÄ…kÄ…, nożem uformować ksztaÅ‚tny rulonik, po czym pokroić go energicznie ostrym nożem oprószonym mÄ…kÄ… na „kopytka”. KażdÄ… kluskÄ™ podnosić delikatnie szerokim nożem lub Å‚opatkÄ… (uważać, aby nie byÅ‚o na nich zbyt dużo mÄ…ki) i wkÅ‚adać do wrzÄ…tku (woda powinna lekko „bulgotać”). Gotować na bardzo maÅ‚ym ogniu ok. 3 min, po czym przewrócić kluski na drugÄ… stronÄ™ i gotować jeszcze 2 min. Po ugotowaniu kluski wyjmować Å‚yżkÄ… cedzakowÄ… na sitko i osÄ…czyć je z wody. Jeżeli nie zużyliÅ›my caÅ‚ego ciasta, ponownie podsypać stolicÄ™ mÄ…kÄ… i przygotować kolejnÄ… partiÄ™ „kopytek”. GorÄ…ce kluski zaraz podawać.
Uwagi: - na stolnicy powinno pozostać sporo przygotowanej mÄ…ki, a wiÄ™c powinniÅ›my jej zużyć ogółem maksymalnie 6-8 dag, - zamiast formowania „kopytek”, można nakÅ‚adać masÄ™ Å‚yżeczkÄ… (maczanÄ… w zimnej wodzie) na wrzÄ…tek – jak w przepisie na kluski z jajek i sera (Książka Kucharska , przepis 21, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44), zużyjemy wówczas mniej mÄ…ki, - kopytka nie sÄ… tak foremne i ksztaÅ‚tne jak te klasyczne, ale jest to spowodowane niewielkÄ… zawartoÅ›ciÄ… mÄ…ki, co powoduje, że ciasto jest dość luźne, a nie twarde i zbite, - kluski twarogowo-ziemniaczane można podawać do daÅ„ miÄ™snych, - można podawać je również jako samodzielny posiÅ‚ek: polane miÄ™snym sosem – w wersji na sÅ‚ono lub też polane stopionym masÅ‚em i posypane cukrem oraz cynamonem – w wersji na sÅ‚odko, - do wody do gotowania klusek można dodać nieco soli, aby „zaostrzyć” ich smak, ale nie jest to konieczne, - kluski można przechowywać 3-4 dni w lodówce, przykryte papierem i odgrzewać w razie potrzeby we wrzÄ…tku (2-3 min), na maÅ›le lub innym tÅ‚uszczu.
100g potrawy zawiera:
B - 9,8 T - 7,8 W - 9,5 |
kaloryczność 155 kcal |
B : T : W = 1 : 0,8 : 1,0 |
gotowej potrawy - 0,7 kg | |