Kuchnia Optymalna

Kluski twarogowo-ziemniaczane.
06-06-2004

Składniki:
- 25 dag zmielonego twarogu
- 5 żółtek
- 2 ziemniaki (ok. 20 dag)
- 10 dag mąki pszennej



   Ziemniaki obrać, zagotować, odparować i wystudzić, po czym rozetrzeć pałką w naczyniu lub zemleć w maszynce. Dodać zmielony twaróg i dobrze razem rozetrzeć. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ucierając. Na końcu wsypać 1 czubatą łyżkę mąki – ok. 3 dag (resztę zostawić) – i całość utrzeć na puszystą masę o konsystencji ciasta na pączki.
   Do niskiego szerokiego garnka wlać wodę (mniej więcej do ¾ wysokości naczynia) i zagotować. W tym czasie przygotować stolnicę. Na stolnicy równomiernie rozsypać część pozostawionej mąki. Na warstwie mąki ułożyć łyżką część przygotowanej masy, aby powstał długi i niezbyt szeroki pasek ciasta. Oprószyć go lekko mąką, nożem uformować kształtny rulonik, po czym pokroić go energicznie ostrym nożem oprószonym mąką na „kopytka”. Każdą kluskę podnosić delikatnie szerokim nożem lub łopatką (uważać, aby nie było na nich zbyt dużo mąki) i wkładać do wrzątku (woda powinna lekko „bulgotać”). Gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 min, po czym przewrócić kluski na drugą stronę i gotować jeszcze 2 min. Po ugotowaniu kluski wyjmować łyżką cedzakową na sitko i osączyć je z wody. Jeżeli nie zużyliśmy całego ciasta, ponownie podsypać stolicę mąką i przygotować kolejną partię „kopytek”. Gorące kluski zaraz podawać.

Uwagi:
- na stolnicy powinno pozostać sporo przygotowanej mąki, a więc powinniśmy jej zużyć ogółem
  maksymalnie 6-8 dag,
- zamiast formowania „kopytek”, można nakładać masę łyżeczką (maczaną w zimnej wodzie) na
  wrzątek – jak w przepisie na kluski z jajek i sera (Książka Kucharska , przepis 21, a
  także przepis na stronie  http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44), zużyjemy
  wówczas mniej mąki,
- kopytka nie są tak foremne i kształtne jak te klasyczne, ale jest to spowodowane niewielką
  zawartością mąki, co powoduje, że ciasto jest dość luźne, a nie twarde i zbite,
- kluski twarogowo-ziemniaczane można podawać do dań mięsnych,
- można podawać je również jako samodzielny posiłek: polane mięsnym sosem – w wersji na
  słono lub też polane stopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem – w wersji na
  słodko,
- do wody do gotowania klusek można dodać nieco soli, aby „zaostrzyć” ich smak, ale nie jest
  to konieczne,
- kluski można przechowywać 3-4 dni w lodówce, przykryte papierem i odgrzewać w razie
  potrzeby we wrzątku (2-3 min), na maśle lub innym tłuszczu.

100g potrawy zawiera:

 B - 9,8 T - 7,8 W - 9,5      kaloryczność 155 kcal
 B : T : W = 1 : 0,8 : 1,0   gotowej potrawy - 0,7 kg 


 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski