|
T.K. |
Przemiana czy degeneracja?
Od Redakcji:
„Publikujemy dziÅ› tekst bardzo kontrowersyjny. SÄ… to poglÄ…dy, które - choć znalazÅ‚y już uznanie niektórych uczonych - sÄ… podzielane przez mniejszość. Prezentowane poglÄ…dy, poparte sÄ… szerszÄ… argumentacjÄ… naukowÄ…, którÄ… autor zawarÅ‚ w przygotowywanej książce. Należy jednak wziąć pod uwagÄ™, że autor prezentuje w sposób dyskusyjny pewien tylko jednostronny sposób spojrzenia na sprawy jutra, których nie można rozpatrywać wyÅ‚Ä…cznie poprzez problematykÄ™ wyżywieniaNiewÄ…tpliwie konieczne jest podjÄ™cie w tej dziedzinie szerszych badaÅ„ zarówno z biologicznego jak i ekonomicznego punktu widzenia. PublikujÄ…c ten tekst mamy nadziejÄ™ wzbudzić zainteresowanie problemem, a także rzeczowÄ… dyskusjÄ™ w Å›rodowiskach naukowych."
Do dziÅ› nauka nie potrafiÅ‚a ustalić jaki typ diety, jaki sposób odżywiania jest najodpowiedniejszy dla czÅ‚owieka. Mimo gÅ‚oszenia w popularnych wydawnictwach dość sprecyzowanych poglÄ…dów, wciąż trwa i nawet zaostrza siÄ™ dyskusja na temat sposobów wyżywienia, przydatnoÅ›ci, nieprzydatnoÅ›ci lub nawet szkodliwoÅ›ci wielu pokarmów i substancji. Zalecane zestawy żywieniowe, bÄ™dÄ…ce wypadkowÄ… tradycji i toczÄ…cych siÄ™ sporów, nie wydajÄ… siÄ™ jednak trafne. Podobnie niesÅ‚uszne jest proste przenoszenie dzisiejszych zaleceÅ„ w wiek XXI; opieranie prognoz dotyczÄ…cych wyżywienia na tym, co powszechnie jemy dziÅ›. Tego rodzaju poglÄ…dy sÄ… tym groźniejsze, że istnieje bardzo wiele przesÅ‚anek wskazujÄ…cych, że najbardziej rozpowszechnione współczesne sposoby odżywiania sÄ… zdecydowanie zÅ‚e i prowadzÄ… do postÄ™pujÄ…cej degeneracji ludzkoÅ›ci. Jak dotÄ…d medycyna i dietetyka nie potrafiÅ‚y zapobiec ogromnemu wzrostowi liczby chorych, nie potrafiÄ… uchronić czÅ‚owieka przed otyÅ‚oÅ›ciÄ…, miażdżycÄ…, zawaÅ‚ami, nerwicami i wieloma innymi chorobami trapiÄ…cymi spoÅ‚eczeÅ„stwo o wysokiej stopie życiowej. OkreÅ›lone nawyki żywieniowe i sposób odżywiania różnych narodów, grup religijnych, zawodowych i klas spoÅ‚ecznych wpÅ‚ywajÄ… w decydujÄ…cy sposób na ich stan zdrowia, dÅ‚ugość życia, rozwój kultury i sztuki, a poÅ›rednio na poziom stopy życiowej. Przedstawiciele wielu starożytnych narodów na skutek niekorzystnej ewolucji, spowodowanej coraz bardziej niewÅ‚aÅ›ciwym sposobem odżywiania, 131) „maÅ‚o przypominajÄ… dziÅ› swych wielkich przodków. Każde zwierzÄ™ posiada zmysÅ‚ smaku, pozwalajÄ…cy wybrać pokarmy najbardziej wartoÅ›ciowe dla organizmu. U czÅ‚owieka, od kilku tysiÄ™cy lat, ten podstawowy zmysÅ‚, nie speÅ‚nia swych zadaÅ„ w sposób dostateczny. Obróbka kulinarna pozwala produkty niejadalne dla czÅ‚owieka zmienić na przyswajalne i smaczne, co wcale nie oznacza, że staÅ‚y siÄ™ wartoÅ›ciowe. ZwykÅ‚a trawa jest lepsza dla zwierzÄ™cia od cukru, miodu, budyniu, kisielu, ryżu, sÅ‚odyczy, czekolady, owoców, soków owocowych, dżemów, kompotu, ciast owocowych czy placków ziemniaczanych. ByÅ‚aby lepsza i dla czÅ‚owieka, gdyby czÅ‚owiek - jak chcÄ… niektórzy - byÅ‚ ssakiem roÅ›linożernym. Dla czÅ‚owieka niejadalne sÄ… w stanie surowym takie produkty, jak ziemniaki, ryż, kasza, żyto, pszenica, fasola, groch, kukurydza, buraki cukrowe i wiele innych podobnych produktów. Nie mogÄ… też one być wartoÅ›ciowe dla organizmu czÅ‚owieka po przetworzeniu na smaczne nawet posiÅ‚ki. Przodkowie czÅ‚owieka przez wiele setek tysiÄ™cy lat odżywiali siÄ™ głównie produktami pochodzenia zwierzÄ™cego, stÄ…d budowa czÅ‚owieka i wszystkich jego narzÄ…dów wewnÄ™trznych jest zbliżona do budowy zwierzÄ…t miÄ™sożernych. Nie oznacza to, że czÅ‚owiek powinien jeść tylko surowe miÄ™so. WartoÅ›ciowe produkty pochodzenia zwierzÄ™cego (sery, jaja, podroby, miÄ™so, ryby) można dowolnie przetwarzać i spożywać w różnych postaciach. W warunkach polskich można jeść bardzo dobrze za 30 zÅ‚ na dobÄ™, można bardzo źle za 300. WpÅ‚yw okreÅ›lonej diety na organizm czÅ‚owieka mniej zależy od bezwzglÄ™dnej iloÅ›ci zjadanego pożywienia, a znacznie bardziej od stosunków miÄ™dzy głównymi skÅ‚adnikami odżywczymi w diecie. Dieta o stosunkach biaÅ‚ko: tÅ‚uszcz: cukier = l: 0,3-0,5: do 10 jest typowÄ… dla ssaków roÅ›linożernych i dla ludzi odżywiajÄ…cych siÄ™ w podobny sposób. Dieta ta zmusza czÅ‚owieka do nadmiernego rozmnażania siÄ™, jest odpowiedzialna za ogromny przyrost naturalny w krajach sÅ‚abo rozwiniÄ™tych, a także w Polsce po II wojnie Å›wiatowej. Dieta ta jest dla czÅ‚owieka niekorzystna. Zawiera zbyt maÅ‚o biaÅ‚ka, a przy tym jest to biaÅ‚ko roÅ›linne, maÅ‚o wartoÅ›ciowe biologicznie. Głównym źródÅ‚em energii dla czÅ‚owieka sÄ… w tej diecie wÄ™glowodany, które organizm zmuszony jest spalać przy pomocy bardzo trudnych i skomplikowanych przemian biochemicznych (drogÄ… heksozowÄ…). WÄ™glowodany sÄ… maÅ‚o wydajnym i trudnym do spalania źródÅ‚em energii. Z tego wzglÄ™du zwierzÄ™ta trawożerne sÄ… sÅ‚absze od miÄ™sożernych. Najlepszy koÅ„ wyÅ›cigowy nie ucieknie przed wilkiem, a odżywiany w ten sposób sportowiec nie ma szans nawiÄ…zania równorzÄ™dnej walki ze sportowcem odżywiajÄ…cym siÄ™ pokarmami pochodzenia głównie zwierzÄ™cego. CzÅ‚owiek na diecie, którÄ… nazwaÅ‚em „indyjskÄ…", w każdych warunkach posiada dużo potomstwa, dojrzewajÄ…cego szybko, lecz sÅ‚abego fizycznie. Ludzie doroÅ›li sÄ… wÄ…tli, nie potrafiÄ… intensywnie pracować, sÄ… bardzo pobudliwi i haÅ‚aÅ›liwi (filmy wÅ‚oskie) chorujÄ… na nerwice, choroby psychiczne, sÄ… podatni na zachorowania na gruźlicÄ™, chorobÄ™ reumatycznÄ… i wiele innych chorób. StarzejÄ… siÄ™ szybko, ich przeciÄ™tna dÅ‚ugość życia jest krótka. Na stres reagujÄ… zawsze ograniczeniem iloÅ›ci zjadanego pożywienia. Dieta, którÄ… nazwaÅ‚em „dietÄ… typu lotniczego" jest typowÄ… dla wiÄ™kszoÅ›ci ludzi w krajach o wysokiej stopie życiowej, szczególnie wÅ›ród grup ludnoÅ›ci o wyższych dochodach. Główne skÅ‚adniki odżywcze wystÄ™pujÄ… w tej diecie w stosunkach zbliżonych do - BiaÅ‚ko l: TÅ‚uszcz 1,5: WÄ™glowodany 4,0. Takie stosunki miÄ™dzy głównymi skÅ‚adnikami pozwalajÄ… na korzystanie z tÅ‚uszczów jako źródÅ‚a energii, co umożliwia spalanie cukrów w organizmie krótszÄ… i Å‚atwiejszÄ…, ale dajÄ…cÄ… mniej energii użytecznej drogÄ… (droga pentozowa). Jest to jednak dieta najgorsza z możliwych dla czÅ‚owieka. Åšniadanie zÅ‚ożone z chleba i niesÅ‚odzonej kawy, jest lepsze niż Å›niadanie zÅ‚ożone z chleba, parówki, masÅ‚a i sÅ‚odzonej kawy. Faktycznie oba posiÅ‚ki sÄ… dla czÅ‚owieka zÅ‚e. Ale ten drugi jest dla jego organizmu dużo bardziej niekorzystny, choć niewÄ…tpliwie znacznie droższy i smaczniejszy. Dieta typu lotniczego powoduje szybkie dojrzewanie dzieci i mÅ‚odzieży, jej nadmierny wzrost i dużą wagÄ™ ciaÅ‚a. Znacznie upoÅ›ledza sprawność fizycznÄ… czÅ‚owieka i nieco mniej umysÅ‚owÄ…, jest odpowiedzialna za wady postawy i pÅ‚askostopie u naszych dzieci. Jest zasadniczÄ… przyczynÄ… rozwoju wielu chorób okreÅ›lanych mianem „cywilizacyjnych", takich jak kamica wÄ…trobowa, otyÅ‚ość, cukrzyca, miażdżyca (w drodze pentozowej spalania glukozy synteza cholesterolu jest 300 razy wiÄ™ksza niż przy spalaniu w drodze heksozowej), nadciÅ›nienie, zawaÅ‚y, udary mózgu, zakrzepy, miażdżyca naczyÅ„ koÅ„czyn dolnych, zmiany zwyrodnieniowe stawów i jeszcze wiele innych chorób. Dieta ta znacznie przyspiesza starzenie, skraca dÅ‚ugość życia, upoÅ›ledza sprawność fizycznÄ… i spoÅ‚ecznÄ… czÅ‚owieka. Ludzie na diecie typu lotniczego ograniczajÄ… ilość potomstwa, w wielu przypadkach nie mogÄ… zupeÅ‚nie mieć dzieci. CzÅ‚owiek taki zawsze czuje niechęć do wszelkiego ruchu fizycznego, sportu, pracy fizycznej i nie potrafi zmusić siÄ™ do wiÄ™kszej aktywnoÅ›ci fizycznej. SÄ… to ludzie, dla których jedzenie sprawia najwiÄ™kszÄ… przyjemność i stanowi czÄ™sto główny cel życia. Na czynniki stresowe reagujÄ… zwiÄ™kszeniem iloÅ›ci przyjmowanych pokarmów, a czÄ™sto niepohamowanÄ… żarÅ‚ocznoÅ›ciÄ…. Dieta, którÄ… nazwaÅ‚em „optymalnÄ…", zawiera główne skÅ‚adniki odżywcze w proporcjach: biaÅ‚ko l, tÅ‚uszczowe 1-2, cukier 0,3. Dieta optymalna oparta jest głównie na produktach pochodzenia zwierzÄ™cego, na peÅ‚nowartoÅ›ciowym biaÅ‚ku i najbardziej wydajnym źródle energii, jakim sÄ… tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce, nasycone, twarde. Jest to dieta typowa dla zwierzÄ…t drapieżnych. Gatunki, które potrafiÅ‚y zawsze zdobyć w dowolnej iloÅ›ci pokarm pochodzenia zwierzÄ™cego, zajmujÄ… uprzywilejowane pod wzglÄ™dem zdrowia i dÅ‚ugoÅ›ci życia miejsce w Å›wiecie zwierzÄ…t (sowa, sokół, szczupak, żółw drapieżny). Nawet, jeÅ›li dieta ta jest u czÅ‚owieka zbyt jednostronna (rybacy, pasterze), także wpÅ‚ywa na niego korzystnie. NajdÅ‚użej żyjÄ… i sÄ… najbardziej zdrowi wÅ‚aÅ›nie rybacy i pasterze. Narody, grupy religijne, odżywiajÄ…ce siÄ™ głównie produktami pochodzenia zwierzÄ™cego należą do najbardziej zdrowych i dÅ‚ugowiecznych, pod warunkiem, że oni i ich przodkowie nie byli narażani na dÅ‚ugie okresy gÅ‚odu. Dieta optymalna opóźnia rozwój fizyczny i umysÅ‚owy dziecka, ale gdy dziecko dojrzeje, bÄ™dzie bardziej mÄ…dre, silniejsze i znacznie zdrowsze od innych. Im wolniej dojrzewa czÅ‚owiek, tym dÅ‚użej bÄ™dzie mógÅ‚ żyć. Im dojrzewa szybciej, tym szybciej musi umrzeć, a medycyna nie potrafi zupeÅ‚nie temu zapobiec. Wzrost Å›redniej dÅ‚ugoÅ›ci życia dokonaÅ‚ siÄ™ głównie na skutek opanowania epidemii, zmniejszenia Å›miertelnoÅ›ci niemowlÄ…t oraz na skutek wzrostu umiejÄ™tnoÅ›ci utrzymywania przy życiu ludzi chorych. W rzeczywistoÅ›ci nasze dzieci majÄ… obecnie o okoÅ‚o 20 lat krótszÄ… teoretycznÄ… szansÄ™ przeżycia, niż miaÅ‚y dzieci przed 100 laty. Dieta optymalna w klimacie tropikalnym daje bardzo wysoki wzrost i bardzo szczupÅ‚Ä… sylwetkÄ™ (Masajowie), dobre zdrowie i wysokÄ… sprawność fizycznÄ… i umysÅ‚owÄ…. W klimacie umiarkowanym - wzrost niski, budowÄ™ bardzo szczupÅ‚Ä…, wysokÄ… sprawność fizycznÄ… i siÅ‚Ä™ fizycznÄ… (rycerze z wczesnego Åšredniowiecza), zrównoważony sprawny umysÅ‚, odporność na czynniki stresowe, zmusza czÅ‚owieka do ruchu, pracy fizycznej i uprawiania sportu. Ludzie na diecie zbliżonej do optymalnej nie rozmnażajÄ… siÄ™ nadmiernie. StÄ…d narody i grupy ludnoÅ›ci odżywiajÄ…ce siÄ™ dobrze sÄ… raczej nieliczne. CzÅ‚owiek na diecie optymalnej nie zapada raczej na wiele chorób takich, jak próchnica zÄ™bów, miażdżyca, nadciÅ›nienie, zawaÅ‚ serca, kamica wÄ…trobowa, cukrzyca, otyÅ‚ość, zmiany zwyrodnieniowe stawów, ma niewielkie możliwoÅ›ci zachorowania na nerwicÄ™, choroby psychiczne czy nowotwory. Jest odporny na szkodliwe czynniki Å›rodowiskowe, rzadko choruje na choroby zakaźne. Nie lubi zjadać pokarmów zÅ‚ych, nie smakujÄ… mu. Dieta optymalna zastosowana u chorych na różne choroby (pod kontrolÄ… lekarza) prowadzi w szybkim czasie do ustÄ™powania zmian chorobowych uważanych dotychczas za niemożliwe do wyleczenia. Bez iloÅ›ciowego ograniczania pożywienia szybko ustÄ™puje otyÅ‚ość. TÅ‚uszcze twarde sÄ… najlepszym i zupeÅ‚nie nieszkodliwym „lekiem" na otyÅ‚ość, pod warunkiem, że cukier we wszystkich postaciach bÄ™dzie ograniczony do minimum. TÅ‚uszcze twarde podawane w diecie hamujÄ… skutecznie syntezÄ™ tÅ‚uszczów wÅ‚asnych w organizmie, uwalniajÄ… je z rezerw i przyspieszajÄ… ich spalanie. Podobnie ustÄ™pujÄ… w okresie kilku miesiÄ™cy zmiany chorobowe w naczyniach u chorych na miażdżycÄ™ naczyÅ„ koÅ„czyn dolnych, czy na chorobÄ™ Burgera. Podobnie korzystne wyniki obserwowaÅ‚em u chorych na wiele innych chorób. Można postawić sobie pytanie, ile taka dieta może kosztować, czy nie jest zbyt jednostronna, mato smaczna, czy nie zmusza czÅ‚owieka do zbyt dużych wyrzeczeÅ„? W warunkach polskich dieta winna być oparta głównie na serze, uzupeÅ‚nianym jajami, podrobami, miÄ™sem, rybami i tÅ‚uszczem zwierzÄ™cym lub utwardzanym (margaryna, ceres). Zamiast chleba można przyrzÄ…dzić placuszki z biaÅ‚ego sera i jaj, smażone na smalcu, czy margarynie, zamiast ziemniaków, kaszy, makaronu - kluski serowe z biaÅ‚ego sera i jaj. Produkty te sÄ… bardzo Å‚atwe w przyrzÄ…dzaniu, doskonaÅ‚e w smaku, bardzo wartoÅ›ciowe i niezbyt drogie, mogÄ… być przechowywane przez 2 dni. Wilkowi nie zbrzydnie nigdy miÄ™so, rybakowi ryby, pasterzowi mleko i ser, Eskimosowi tran, ryby i miÄ™so. Podobnie dla czÅ‚owieka odżywiajÄ…cego siÄ™ w sposób optymalny zwykÅ‚y ser jest bardziej smaczny, niż np. wÄ™dliny, może jeść go codziennie. Podobnie wartoÅ›ciowe sÄ… sery topione i żółte. Podroby sÄ… przeważnie bardziej wartoÅ›ciowe od miÄ™sa, a dla ludzi odżywianych optymalnie, bardziej smaczne. Na dietÄ™ optymalnÄ… można przestawić siÄ™ powoli lub szybko. Nawet u ludzi w wieku podeszÅ‚ym, ciężko chorych, nie obserwowaÅ‚em żadnych ujemnych skutków nagÅ‚ej zmiany diety, poza przejÅ›ciowym osÅ‚abieniem, wystÄ™pujÄ…cym zwykle 6-7 dnia od zmiany diety. DietÄ… optymalnÄ… można zapewnić w Polsce w ciÄ…gu kilku lub najdalej kilkunastu lat od wejÅ›cia w życie odpowiedniego programu reorientacji polityki żywieniowej. A wiÄ™c istnieje dziÅ› realna szansa na to, by staÅ‚a siÄ™ ona powszechna w Polsce roku 2000. W tym celu należaÅ‚oby rozwinąć hodowlÄ™ bydÅ‚a, produkcjÄ™ serów, hodowlÄ™ drobiu i produkcjÄ™ jaj. Spopularyzować chów owiec, kóz, królików, zorganizować sztucznÄ… hodowlÄ™ ryb, rozwijać flotÄ™ rybackÄ… i przemysÅ‚ przetwórczy, wykorzystać do celów konsumpcyjnych miÄ™so koÅ„skie. Zbudować wytwórnie tÅ‚uszczów utwardzanych, rozwinąć produkcjÄ™ sztucznego biaÅ‚ka i tÅ‚uszczu, głównie dla celów pastewnych. Możliwy do uzyskania wzrost produkcji roÅ›linnej rolnictwa, olbrzymie możliwoÅ›ci „zielonej rewolucji" należaÅ‚oby wykorzystać na zwiÄ™kszenie iloÅ›ci paszy, a tym samym iloÅ›ci dostÄ™pnych na rynku produktów pochodzenia zwierzÄ™cego. Nawet dziÅ› nie wykorzystujemy dla poprawy diety znacznych iloÅ›ci mleka, które marnowane sÄ… do produkcji kazeiny, zamiast zostać przerobione na sery. NależaÅ‚oby też konsekwentnie ograniczyć produkcjÄ™ cukru i wyrobów cukierniczych. MÅ‚odzież zbyt szybko dojrzewa, jest sÅ‚aba, chora, maÅ‚o sprawna fizycznie i umysÅ‚owo. Bez radykalnej przemiany sposobu odżywiania nie można bÄ™dzie osiÄ…gnąć poprawy stanu zdrowia. Wraz ze wzrostem stopy życiowej może być tylko coraz gorzej pod tym wzglÄ™dem, gdyż coraz wiÄ™ksza ilość ludzi odżywiać siÄ™ bÄ™dzie w sposób zbliżony do diety typu lotniczego. Dieta optymalna pozwala na znacznÄ… poprawÄ™ zdrowia, już po kilku miesiÄ…cach. Po kilkunastu latach wiele obecnie najgroźniejszych chorób ulegnie znacznemu ograniczeniu. Ludzie bÄ™dÄ… bardzo sprawni fizycznie, mÄ…drzy, do późnej staroÅ›ci sprawni i przydatni dla spoÅ‚eczeÅ„stwa. PrzeciÄ™tna dÅ‚ugość życia może wówczas wzrosnąć do ponad 100 i wiÄ™cej lat. CzÅ‚owiek późno dojrzewajÄ…cy bÄ™dzie miaÅ‚ szansÄ™ osiÄ…gnąć wiek dostÄ™pny w przeszÅ‚oÅ›ci jedynie dla biblijnych wodzów i kapÅ‚anów, którzy doskonale znali wartość dobrego odżywiania.
Jan Kwaśniewski
|