Kuchnia Optymalna

Sernik truskawkowy.
20-06-2004
Składniki:
- 50 dag naturalnego serka homogenizowanego (bezsmakowego)
- 500 ml śmietanki 36%
- 50 dag niewielkich dojrzałych truskawek (bez szypułek)
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (4 dag)
- 2-3 dag żelatyny w proszku
-1 opakowanie galaretki truskawkowej (8 dag)

   Truskawki umyć, osuszyć i podzielić na 2 równe części. Te Å‚adniejsze odÅ‚ożyć na później do przybrania sernika. PozostaÅ‚e truskawki przetrzeć do naczynia przez sito. Do Å›mietanki wsypać cukier puder i caÅ‚ość ubić mikserem na sztywno. Do przetartych truskawek dodać serek homogenizowany, zmiksować, po czym dodać ubitÄ… Å›mietanÄ™. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać lub ubić mikserem, aż powstanie puszysta masa. Å»elatynÄ™ wsypać do żaroodpornego naczynia, zalać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… zimnej przegotowanej wody (ok. ¼ szklanki) i podgrzewać na maÅ‚ym ogniu, nie doprowadzajÄ…c do wrzenia (caÅ‚y czas mieszajÄ…c), aż żelatyna siÄ™ rozpuÅ›ci. Wówczas wlać żelatynÄ™ do masy serowej i szybko, lecz dokÅ‚adnie wymieszać. Natychmiast przeÅ‚ożyć masÄ™ do przygotowanej uprzednio tortownicy (o Å›rednicy 20-25 cm), ubić i wyrównać powierzchniÄ™. Na wierzchu uÅ‚ożyć odÅ‚ożone wczeÅ›niej truskawki, wciskajÄ…c je nieco w masÄ™, po czym tortownicÄ™ wstawić do lodówki. NastÄ™pnie przygotować polewÄ™ z galaretki. Zagotować 450-500 ml wody, wsypać galaretkÄ™, wymieszać dokÅ‚adnie i schÅ‚odzić. GÄ™stniejÄ…cÄ… już galaretkÄ… zalać wierzch sernika zwracajÄ…c uwagÄ™ na to, aby każda truskawka byÅ‚a dokÅ‚adnie oblana (co zapobiegnie ewentualnemu pleÅ›nieniu owoców), po czym caÅ‚ość jeszcze raz schÅ‚odzić w lodówce, aż galaretka zupeÅ‚nie stężeje.
   Gotowy sernik wyjąć z tortownicy i uÅ‚ożyć na talerzu. Kroić nożem maczanym w gorÄ…cej wodzie. Porcje sernika można przybrać bitÄ… Å›mietanÄ… oraz listkami miÄ™ty.

 Uwagi:
- zamiast serków homogenizowanych można użyć dobrze zmielonego sera twarogowego,
- jako dodatek owocowy zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce miękkie,
  a wiÄ™c maliny, porzeczki, jeżyny, jagody itp., a także brzoskwinie – Å›wieże lub z puszki,
- można nie ubijać śmietanki na sztywno, wówczas sernik będzie nieco bardziej zbity, ale
  również dobry,
- można nie dodawać do masy zmiksowanych owoców, lecz doprawić sernik wanilią lub innym
  dodatkiem, a caÅ‚ość przygotowanych owoców uÅ‚ożyć na wierzchu sernika i zalać galaretkÄ…,
- zamiast galaretki truskawkowej można użyć innej o dowolnym kolorze i smaku,
- nie należy zalewać sernika zbyt rzadką, nie stężałą jeszcze galaretką, gdyż może wypłynąć
  doÅ‚em tortownicy.

100g potrawy zawiera:

 B - 4,9 T - 9,9 W - 7,1      kaloryczność 141 kcal
 B : T : W = 1 : 2,0 : 1,5   gotowej potrawy - 2,0 kg 


 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski