Składniki: - 50 dag naturalnego serka homogenizowanego (bezsmakowego) - 500 ml śmietanki 36% - 50 dag niewielkich dojrzałych truskawek (bez szypułek) - 2 płaskie łyżki cukru pudru (4 dag) - 2-3 dag żelatyny w proszku -1 opakowanie galaretki truskawkowej (8 dag)
Truskawki umyć, osuszyć i podzielić na 2 równe części. Te Å‚adniejsze odÅ‚ożyć na później do przybrania sernika. PozostaÅ‚e truskawki przetrzeć do naczynia przez sito. Do Å›mietanki wsypać cukier puder i caÅ‚ość ubić mikserem na sztywno. Do przetartych truskawek dodać serek homogenizowany, zmiksować, po czym dodać ubitÄ… Å›mietanÄ™. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać lub ubić mikserem, aż powstanie puszysta masa. Å»elatynÄ™ wsypać do żaroodpornego naczynia, zalać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… zimnej przegotowanej wody (ok. ¼ szklanki) i podgrzewać na maÅ‚ym ogniu, nie doprowadzajÄ…c do wrzenia (caÅ‚y czas mieszajÄ…c), aż żelatyna siÄ™ rozpuÅ›ci. Wówczas wlać żelatynÄ™ do masy serowej i szybko, lecz dokÅ‚adnie wymieszać. Natychmiast przeÅ‚ożyć masÄ™ do przygotowanej uprzednio tortownicy (o Å›rednicy 20-25 cm), ubić i wyrównać powierzchniÄ™. Na wierzchu uÅ‚ożyć odÅ‚ożone wczeÅ›niej truskawki, wciskajÄ…c je nieco w masÄ™, po czym tortownicÄ™ wstawić do lodówki. NastÄ™pnie przygotować polewÄ™ z galaretki. Zagotować 450-500 ml wody, wsypać galaretkÄ™, wymieszać dokÅ‚adnie i schÅ‚odzić. GÄ™stniejÄ…cÄ… już galaretkÄ… zalać wierzch sernika zwracajÄ…c uwagÄ™ na to, aby każda truskawka byÅ‚a dokÅ‚adnie oblana (co zapobiegnie ewentualnemu pleÅ›nieniu owoców), po czym caÅ‚ość jeszcze raz schÅ‚odzić w lodówce, aż galaretka zupeÅ‚nie stężeje. Gotowy sernik wyjąć z tortownicy i uÅ‚ożyć na talerzu. Kroić nożem maczanym w gorÄ…cej wodzie. Porcje sernika można przybrać bitÄ… Å›mietanÄ… oraz listkami miÄ™ty.
Uwagi: - zamiast serków homogenizowanych można użyć dobrze zmielonego sera twarogowego, - jako dodatek owocowy zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce miÄ™kkie, a wiÄ™c maliny, porzeczki, jeżyny, jagody itp., a także brzoskwinie – Å›wieże lub z puszki, - można nie ubijać Å›mietanki na sztywno, wówczas sernik bÄ™dzie nieco bardziej zbity, ale również dobry, - można nie dodawać do masy zmiksowanych owoców, lecz doprawić sernik waniliÄ… lub innym dodatkiem, a caÅ‚ość przygotowanych owoców uÅ‚ożyć na wierzchu sernika i zalać galaretkÄ…, - zamiast galaretki truskawkowej można użyć innej o dowolnym kolorze i smaku, - nie należy zalewać sernika zbyt rzadkÄ…, nie stężaÅ‚Ä… jeszcze galaretkÄ…, gdyż może wypÅ‚ynąć doÅ‚em tortownicy.
100g potrawy zawiera:
B - 4,9 T - 9,9 W - 7,1 |
kaloryczność 141 kcal |
B : T : W = 1 : 2,0 : 1,5 |
gotowej potrawy - 2,0 kg | |