Kuchnia Optymalna

Placki z sera i jajek
01-01-2004
T.K.

Książka Kucharska, przepis nr 15
Składniki:
- 25 dag twarogu (tÅ‚ustego lub półtÅ‚ustego)
-   9 jaj
- 10 dag mÄ…ki pszennej
- 20 dag smalcu do smażenia.

Ser rozetrzeć w naczyniu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do utartego sera i dokładnie wymieszać.

 



 BiaÅ‚ka w naczyniu ubić na bardzo sztywnÄ… pianÄ™, po czym wyÅ‚ożyć na masÄ™ serowo-żółtkowÄ…, na wierzch przesiać mÄ…kÄ™ i caÅ‚ość delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorÄ…cy tÅ‚uszcz nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… masÄ™, aby wyszÅ‚y „placuszki”. Smażyć, aż siÄ™ zrumieniÄ…, po czym przewrócić na drugÄ… stronÄ™. Upieczone placki ukÅ‚adać na talerzu, a na patelniÄ™ dokÅ‚adać kolejne porcje smalcu i smażyć nastÄ™pne placuszki, aż do wyczerpania skÅ‚adników.

W ten sposób uzyskujemy ponad 20 placków.

Uwagi:

-Twaróg można zemleć w maszynce do mielenia miÄ™sa, bÄ™dÄ… wówczas bardziej delikatne i puszyste, ale nie jest to konieczne. Obecnie w sklepach jest również dostÄ™pny twaróg o różnym stopniu zmielenia – jedno- dwu- lub trzykrotnie mielony.

- Można użyć do przepisu jedynie poÅ‚owy podanej iloÅ›ci mÄ…ki (tak jak w przepisie nr 14 z Książki Kucharskiej). Placki takie zawierajÄ… o poÅ‚owÄ™ mniej wÄ™glowodanów i posiadajÄ… nieco innÄ… konsystencjÄ™.

- Placki można smażyć na maÅ›le, uzyskujÄ… wówczas bardziej „deserowy” aromat, ale należy wówczas pamiÄ™tać, aby nie przypalić masÅ‚a. MasÅ‚o podczas smażenia bardzo siÄ™ pieni i trzeba uważać, aby nie wykipiaÅ‚o.

- Można smażyć bardzo grube placki, nakładając po dwie pełne łyżki masy jajecznej na jeden placek. Placków takich wychodzi mniej, ale dzięki swej grubości można je dzielić w poprzek na pół, co pozwala na zrobienie kanapki obustronnie obłożonej połówkami placka (zdjęcia poniżej). Kanapki takie można zawijać w papier śniadaniowy.

100g zawiera:

 B 13,7g   T 25,3g  W 9,2g   kaloryczność - 329 kcal
 B:T:W = 1 : 1,8 : 0,7  gotowej potrawy - 0,8kg 


 
 
 
 
  
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski