|
T.K. |
Książka Kucharska, przepis nr 15 Składniki: - 25 dag twarogu (tłustego lub półtłustego) - 9 jaj - 10 dag mąki pszennej - 20 dag smalcu do smażenia.
Ser rozetrzeć w naczyniu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do utartego sera i dokładnie wymieszać.
BiaÅ‚ka w naczyniu ubić na bardzo sztywnÄ… pianÄ™, po czym wyÅ‚ożyć na masÄ™ serowo-żółtkowÄ…, na wierzch przesiać mÄ…kÄ™ i caÅ‚ość delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorÄ…cy tÅ‚uszcz nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… masÄ™, aby wyszÅ‚y „placuszki”. Smażyć, aż siÄ™ zrumieniÄ…, po czym przewrócić na drugÄ… stronÄ™. Upieczone placki ukÅ‚adać na talerzu, a na patelniÄ™ dokÅ‚adać kolejne porcje smalcu i smażyć nastÄ™pne placuszki, aż do wyczerpania skÅ‚adników.
W ten sposób uzyskujemy ponad 20 placków.
Uwagi:
-Twaróg można zemleć w maszynce do mielenia miÄ™sa, bÄ™dÄ… wówczas bardziej delikatne i puszyste, ale nie jest to konieczne. Obecnie w sklepach jest również dostÄ™pny twaróg o różnym stopniu zmielenia – jedno- dwu- lub trzykrotnie mielony.
- Można użyć do przepisu jedynie połowy podanej ilości mąki (tak jak w przepisie nr 14 z Książki Kucharskiej). Placki takie zawierają o połowę mniej węglowodanów i posiadają nieco inną konsystencję.
- Placki można smażyć na maÅ›le, uzyskujÄ… wówczas bardziej „deserowy” aromat, ale należy wówczas pamiÄ™tać, aby nie przypalić masÅ‚a. MasÅ‚o podczas smażenia bardzo siÄ™ pieni i trzeba uważać, aby nie wykipiaÅ‚o.
- Można smażyć bardzo grube placki, nakładając po dwie pełne łyżki masy jajecznej na jeden placek. Placków takich wychodzi mniej, ale dzięki swej grubości można je dzielić w poprzek na pół, co pozwala na zrobienie kanapki obustronnie obłożonej połówkami placka (zdjęcia poniżej). Kanapki takie można zawijać w papier śniadaniowy.
100g zawiera:
B 13,7g T 25,3g W 9,2g |
kaloryczność - 329 kcal |
B:T:W = 1 : 1,8 : 0,7 |
gotowej potrawy - 0,8kg | |