Kuchnia Optymalna

Kwas węglowy z sokiem i lodem na gorące dni.
26-06-2004

Składniki:
- owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty itp.
 lub:
- niskosłodzony sok z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, jagód, jeżyn, winogron itp.
- woda gazowana z butelki lub napełnianego syfonu
- woreczki lub foremki do lodu
- urządzenie do wyciskania soku
- owoce do przybrania



   Foremki lub woreczki do lodu napełnić zimną przegotowaną wodą i zamrozić. Owoce cytrusowe umyć i przekroić na połówki. Z pomarańczy, mandarynek lub grejpfrutów wycisnąć sok w wyciskarce. Niewielką ilość soku (ok. 50 ml) wlać do wysokiej szklanki i uzupełnić wodą gazowaną (ok. 200-250 ml – wg uznania). Sok z cytryny można wycisnąć w wyciskarce i również dolać do niego wody gazowanej, można też wciskać krople cytryny bezpośrednio do wody gazowanej. Można również wlać do szklanki ok. 50 ml soku z dowolnych owoców, najlepiej własnej roboty (może być z ubiegłorocznych zapasów) i uzupełnić go wodą gazowaną.
   Do przygotowanego napoju dodać kilka kostek lodu, przybrać szklankę np. plasterkiem cytryny lub innego owocu i podawać.
Uwagi:
- jest to znakomity napój orzeźwiający na lato, a bogactwo owoców i soków owocowych daje
  duże możliwości urozmaicenia tych napojów,
- skład napoju zależy od ilości dodanych soków owocowych, należy kierować się smakiem, ale
  uważać, aby nie było za dużo węglowodanów, nie słodzić,
- na wieczór lub na spotkanie towarzyskie można przygotować taki napój z dodatkiem
  wytrawnego wina – czerwonego lub białego,
- zamiast zamrażać kostki lodu, można po prostu schłodzić gazowaną wodę w lodówce,
- zamiast gazowanej wody można użyć zwykłej przegotowanej, ale napój nie będzie wówczas
  tak „orzeźwiający”.


 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wicej » 
Copyright © 2004-2015 Jan Kwaśniewski & Tomasz Kwaśniewski