Składniki: - owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty itp. lub: - niskosłodzony sok z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, jagód, jeżyn, winogron itp. - woda gazowana z butelki lub napełnianego syfonu - woreczki lub foremki do lodu - urządzenie do wyciskania soku - owoce do przybrania
Foremki lub woreczki do lodu napeÅ‚nić zimnÄ… przegotowanÄ… wodÄ… i zamrozić. Owoce cytrusowe umyć i przekroić na połówki. Z pomaraÅ„czy, mandarynek lub grejpfrutów wycisnąć sok w wyciskarce. NiewielkÄ… ilość soku (ok. 50 ml) wlać do wysokiej szklanki i uzupeÅ‚nić wodÄ… gazowanÄ… (ok. 200-250 ml – wg uznania). Sok z cytryny można wycisnąć w wyciskarce i również dolać do niego wody gazowanej, można też wciskać krople cytryny bezpoÅ›rednio do wody gazowanej. Można również wlać do szklanki ok. 50 ml soku z dowolnych owoców, najlepiej wÅ‚asnej roboty (może być z ubiegÅ‚orocznych zapasów) i uzupeÅ‚nić go wodÄ… gazowanÄ…. Do przygotowanego napoju dodać kilka kostek lodu, przybrać szklankÄ™ np. plasterkiem cytryny lub innego owocu i podawać. Uwagi: - jest to znakomity napój orzeźwiajÄ…cy na lato, a bogactwo owoców i soków owocowych daje duże możliwoÅ›ci urozmaicenia tych napojów, - skÅ‚ad napoju zależy od iloÅ›ci dodanych soków owocowych, należy kierować siÄ™ smakiem, ale uważać, aby nie byÅ‚o za dużo wÄ™glowodanów, nie sÅ‚odzić, - na wieczór lub na spotkanie towarzyskie można przygotować taki napój z dodatkiem wytrawnego wina – czerwonego lub biaÅ‚ego, - zamiast zamrażać kostki lodu, można po prostu schÅ‚odzić gazowanÄ… wodÄ™ w lodówce, - zamiast gazowanej wody można użyć zwykÅ‚ej przegotowanej, ale napój nie bÄ™dzie wówczas tak „orzeźwiajÄ…cy”. |