Miażdżyca. Współczesna medycyna nie zna przyczyny rozwoju miażdżycy. Prof. W. OrÅ‚owski w swym VII-tomowym dziele „Nauka o chorobach wewnÄ™trznych” podaje aż 5 sprzecznych ze sobÄ… teorii powstawania miażdżycy, a żadna z nich nie podaje sposobu na unikniÄ™cie lub wyleczenie z tej choroby. WedÅ‚ug w/w autora miażdżyca w Polsce rozpoczyna siÄ™ już po 18 roku życia. OczywiÅ›cie w poczÄ…tkowym okresie zmiany w naczyniach krwionoÅ›nych nie dajÄ… objawów i można je wykryć badaniem sekcyjnym. Miażdżyca uważna jest oficjalnie za chorobÄ™ nieuleczalnÄ…, a powszechnie stosowane leki zmniejszajÄ… jedynie objawy, prowadzÄ…c czÄ™sto do przyspieszenia jej rozwoju.
Wraz ze stosowanymi lekami zaleca siÄ™ unikanie tzw. czynników ryzyka. Ostatnio bardzo dużą wagÄ™ przywiÄ…zuje siÄ™ do badania i obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu uważany jest za jeden z czynników przyspieszajÄ…cych rozwój miażdżycy, choć u poÅ‚owy chorych jest on w normie lub na jej granicy. Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol wywoÅ‚uje miażdżycÄ™. Jak do tej pory w żadnej z publikacji medycznych nie spotkaÅ‚em siÄ™ z takim stwierdzeniem – można je spotkać w reklamach telewizyjnych lub przeczytać w kobiecych periodykach. Fachowo pisze siÄ™, że wysoki poziom cholesterolu może przyspieszać rozwój miażdżycy. Wiele chorych osób przekonaÅ‚o siÄ™, że unikanie tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych nie powoduje spadku poziomu cholesterolu, a może go nawet podnieść. Aby to wyjaÅ›nić, należy zastanowić siÄ™, jakie sÄ… losy w organizmie spożywanych przez nas pokarmów, a zwÅ‚aszcza zalecanych oficjalnie wÄ™glowodanów i zakazywanych tÅ‚uszczów, rozpoczynajÄ…c od przewodu pokarmowego. Duże czÄ…stki tÅ‚uszczów w ogóle nie mogÄ… być wchÅ‚anianie przez nabÅ‚onek jelit, dlatego ulegajÄ… on strawieniu do wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, te za poÅ›rednictwem tzw. biaÅ‚ek noÅ›nikowych sÄ… przenoszone do wnÄ™trza organizmu – poczÄ…tkowo do chÅ‚onki, a dopiero potem do krwi. Kwasy tÅ‚uszczowe sÄ… gotowym do wykorzystania i bardzo dobrym źródÅ‚em energii, dlatego wiÄ™kszość tkanek zużywa je w pierwszej kolejnoÅ›ci. ZupeÅ‚nie inny jest metabolizm cukrów. Ich maÅ‚e czÄ…steczki szybko przedostajÄ… siÄ™ do krwioobiegu i prosto z jelit, przez żyÅ‚Ä™ wrotnÄ… trafiajÄ… do wÄ…troby, gdzie nastÄ™puje przetwarzanie cukrów prostych. Fruktoza jest prawie w caÅ‚oÅ›ci wykorzystywana do produkcji triglicerydów. WystÄ™pujÄ…ca z niÄ… praktycznie zawsze glukoza powoduje zwiÄ™kszone wydzielanie insuliny, która przyspiesza ten proces. Z powyższych faktów jasno wynika, że tÅ‚uszcze pokarmowe nie mogÄ… odkÅ‚adać siÄ™ w naczyniach, a diety zawierajÄ…ce duże iloÅ›ci cukrów prostych powodujÄ… wzrost poziomu triglicerydów i cholesterolu LDL. Szybkość wytwarzania tÅ‚uszczów w organizmie jest u czÅ‚owieka regulowana stanem odżywiania i tak przy dużym spożyciu wÄ™glowodanów wzrasta, a obniża siÄ™ wraz ze zwiÄ™kszeniem podaży tÅ‚uszczów. Przy żywieniu tradycyjnym przyczynÄ… miażdżycy nie sÄ…, jak siÄ™ powszechnie sÄ…dzi tÅ‚uszcze pokarmowe, lecz spożywane wraz z nimi wÄ™glowodany. Najlepsze warunki do powstawania tzw. blaszek miażdżycowych zachodzÄ…, gdy ilość energii pozyskiwana z tÅ‚uszczów i cukrów jest równa i wynosi po okoÅ‚o 45%. Przy takim odżywianiu wolne kwasy tÅ‚uszczowe zaspakajajÄ… zapotrzebowanie na energiÄ™, natomiast cukry proste sÄ… przetwarzane na cholesterol w Å›cianach tÄ™tnic i tam odkÅ‚adajÄ… siÄ™, utrudniajÄ…c przepÅ‚yw krwi i prowadzÄ… do niedotlenienia tkanek. Proces ten jest uważany za nieodwracalny, co kłóci siÄ™ z podstawowym prawem chemicznym, które mówi, że każda reakcja może przebiegać dwukierunkowo. PrzechodzÄ…c na żywienie optymalne mamy do czynienia wÅ‚aÅ›nie z odwróceniem procesów miażdżycowych. Czas ustÄ™powania miażdżycy trwa zwykle od kilku miesiÄ™cy do 2, a wyjÄ…tkowo 3 lat, co zależy głównie od stopnia zaawansowania choroby. Pewne objawy jednak ustÄ™pujÄ… znacznie szybciej, ponieważ poprawia siÄ™ zaopatrzenie w produkty odżywcze i spada zapotrzebowanie na tlen. Dodatkowo stosujÄ…c prÄ…dy selektywne, można osiÄ…gnąć niespotykane we współczesnej medycynie efekty. WÅ›ród pacjentów przebywajÄ…cych w Centrum Å»ywienia Optymalnego w JastrzÄ™biej Górze w ciÄ…gu dwóch tygodni obserwowano znacznÄ… poprawÄ™ lub ustÄ…pienie objawów choroby wieÅ„cowej. W chromaniu przestankowym wystÄ…pienia bólów koÅ„czyn dolnych zmniejsza siÄ™ Å›rednio o 100-500%. Zawroty gÅ‚owy spowodowane niedotlenieniem mózgu ustÄ™pujÄ… najczęściej miedzy 10 a 15 dniem pobytu. Ryzyko wystÄ…pienia zawaÅ‚u na żywieniu optymalnym spada praktycznie natychmiast o 50%, ponieważ zmniejsza siÄ™ gÄ™stość krwi. W czasie ustÄ™powania miażdżycy można siÄ™ czasem spodziewać wzrostu poziomu cholesterolu ogólnego, czego nie należy siÄ™ obawiać, ponieważ jest to spowodowane m.in. jego uwalnianiem ze Å›cian tÄ™tnic. W tym samym czasie daje siÄ™ jednak zauważyć obniżenie poziomu triglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu HDL.
lek. med. Przemysław Pala |