Kuchnia Optymalna

Zupa pomidorowa na wywarze z kury.
10-07-2004

Składniki:
- 1 wiejska sporzÄ…dzona kura (ok. 1,5 kg)
-  wÅ‚oszczyzna (ok. 70 dag)
- 1 kg dojrzałych miękkich pomidorów
- 10 dag masła
- 300 ml śmietanki 30 %
- jarzynka
- ewentualnie zielenina.



   KurÄ™ umyć, podzielić na części i wÅ‚ożyć do garnka (bez podrobów). MiÄ™so zalać zimnÄ… wodÄ…, tak aby je tylko przykryć. Dodać jarzynkÄ™, ustawić garnek na wolnym ogniu, przykryć i doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze zmniejszyć pÅ‚omieÅ„ i gotować pod przykryciem okoÅ‚o 1 godzinÄ™.
   Po tym czasie dodać do wywaru obranÄ… oraz umytÄ… wÅ‚oszczyznÄ™ i caÅ‚ość gotować jeszcze okoÅ‚o 50 minut. Z wywaru wyjąć miÄ™so oraz ugotowane warzywa. Obrane od koÅ›ci miÄ™so można potem wykorzystać jako skÅ‚adnik pasztetu (przepis wkrótce), a warzywa można zużyć do saÅ‚atki majonezowej lub pokrojone dodać do zupy (wg uznania).
   Wywar przecedzić, ostudzić i schÅ‚odzić w lodówce przez okoÅ‚o 2 godziny. Po tym czasie zdjąć Å‚yżkÄ… z wierzchu zgÄ™stniaÅ‚y „kożuch” tÅ‚uszczu i wykorzystać go później np. do pieczenia czy duszenia miÄ™sa.
   Pomidory umyć, pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki, przeÅ‚ożyć do rondelka i podlać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wody (ok. 10 ml), zagotować i dusić pod przykryciem okoÅ‚o 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkÄ™ i gotować masÄ™ pomidorowÄ…, mieszajÄ…c czÄ™sto, aż pomidory zacznÄ… siÄ™ rozpadać. NastÄ™pnie masÄ™ przetrzeć przez gÄ™ste sitko (najlepiej metalowe), suchÄ… część (skórki) wyrzucić, a do przecieru dodać masÅ‚o i caÅ‚ość gotować na niewielkim ogniu okoÅ‚o 20 minut, aż masa nieco zgÄ™stnieje i nabierze intensywnego koloru.
   Przygotowany przecier dodać do gorÄ…cego wywaru, zagotować, potem wlać Å›mietankÄ™ i caÅ‚ość jeszcze raz zagotować, po czym wyÅ‚Ä…czyć. ZupÄ™ nalać do talerzy z dodatkiem pokrojonych ugotowanych warzyw lub podać czystÄ… zupÄ™ w filiżankach.

Uwagi:
- do sporzÄ…dzania wywaru nie nadaje siÄ™ drób fermowy tuczony sztucznie, czyli tzw. brojlery,
  musi to być kura hodowana na trawce, ziarnie i „robaczkach”, najlepiej z jajowodem z
  wyraźnymi "zawiÄ…zkami" jajek w kilku fazach rozwoju (żółte kuleczki o różnej wielkoÅ›ci),
- mięso z kury można obrać od kości, podzielić na cząstki i podawać w zupie,
- można pozostawić tłuszcz z wywaru w zupie, a jeżeli kura była bardzo tłusta, to nie trzeba
  wówczas dodawać masÅ‚a,
- zamiast świeżych pomidorów można użyć dobrego przecieru pomidorowego, można też użyć
  wiÄ™kszej iloÅ›ci Å›wieżych pomidorów dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy,
- można nie dodawać do zupy śmietanki, można też zastąpić ją ukwaszoną tłustą śmietaną,
- do zupy można dodać pokrojone w paseczki kluski z jajek i sera (Książka Kucharska, przepis
  21), kluseczki żółtkowe (K.K., przepis. 25 lub przepis na
   http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44),
- na bazie wywaru z kury można przygotować dowolną zupę (pieczarkową, ogórkową,
  buraczkowÄ… itp.),
- można też spożywać sam czysty bulion z kury (bez przecieru), ewentualnie z lanymi kluskami
  z jajek (Książka Kucharska, przepisy 23 i 24).

100g potrawy zawiera:

 B - 1,3 T - 6,5 W - 1,2      kaloryczność 82 kcal
 B : T : W = 1 : 5,0 : 0,9   gotowej potrawy - 2,7 kg 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Wstecz]


Aktualności
Zapowiedzi
Dr Kwaśniewski
Żywienie Optymalne
Dieta Optymalna
Artykuły do publikacji
Artykuły opublikowane
Prasa
Kuchnia Optymalna
Prezentacja żywności optymalnej
Książki
Uroczystość w Chełmie.
wiêcej » 
Copyright © 2004-2015 Jan KwaÅ›niewski & Tomasz KwaÅ›niewski