Składniki: - 1 wiejska sporządzona kura (ok. 1,5 kg) - włoszczyzna (ok. 70 dag) - 1 kg dojrzałych miękkich pomidorów - 10 dag masła - 300 ml śmietanki 30 % - jarzynka - ewentualnie zielenina.
KurÄ™ umyć, podzielić na części i wÅ‚ożyć do garnka (bez podrobów). MiÄ™so zalać zimnÄ… wodÄ…, tak aby je tylko przykryć. Dodać jarzynkÄ™, ustawić garnek na wolnym ogniu, przykryć i doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze zmniejszyć pÅ‚omieÅ„ i gotować pod przykryciem okoÅ‚o 1 godzinÄ™. Po tym czasie dodać do wywaru obranÄ… oraz umytÄ… wÅ‚oszczyznÄ™ i caÅ‚ość gotować jeszcze okoÅ‚o 50 minut. Z wywaru wyjąć miÄ™so oraz ugotowane warzywa. Obrane od koÅ›ci miÄ™so można potem wykorzystać jako skÅ‚adnik pasztetu (przepis wkrótce), a warzywa można zużyć do saÅ‚atki majonezowej lub pokrojone dodać do zupy (wg uznania). Wywar przecedzić, ostudzić i schÅ‚odzić w lodówce przez okoÅ‚o 2 godziny. Po tym czasie zdjąć Å‚yżkÄ… z wierzchu zgÄ™stniaÅ‚y „kożuch” tÅ‚uszczu i wykorzystać go później np. do pieczenia czy duszenia miÄ™sa. Pomidory umyć, pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki, przeÅ‚ożyć do rondelka i podlać niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wody (ok. 10 ml), zagotować i dusić pod przykryciem okoÅ‚o 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkÄ™ i gotować masÄ™ pomidorowÄ…, mieszajÄ…c czÄ™sto, aż pomidory zacznÄ… siÄ™ rozpadać. NastÄ™pnie masÄ™ przetrzeć przez gÄ™ste sitko (najlepiej metalowe), suchÄ… część (skórki) wyrzucić, a do przecieru dodać masÅ‚o i caÅ‚ość gotować na niewielkim ogniu okoÅ‚o 20 minut, aż masa nieco zgÄ™stnieje i nabierze intensywnego koloru. Przygotowany przecier dodać do gorÄ…cego wywaru, zagotować, potem wlać Å›mietankÄ™ i caÅ‚ość jeszcze raz zagotować, po czym wyÅ‚Ä…czyć. ZupÄ™ nalać do talerzy z dodatkiem pokrojonych ugotowanych warzyw lub podać czystÄ… zupÄ™ w filiżankach.
Uwagi: - do sporzÄ…dzania wywaru nie nadaje siÄ™ drób fermowy tuczony sztucznie, czyli tzw. brojlery, musi to być kura hodowana na trawce, ziarnie i „robaczkach”, najlepiej z jajowodem z wyraźnymi "zawiÄ…zkami" jajek w kilku fazach rozwoju (żółte kuleczki o różnej wielkoÅ›ci), - miÄ™so z kury można obrać od koÅ›ci, podzielić na czÄ…stki i podawać w zupie, - można pozostawić tÅ‚uszcz z wywaru w zupie, a jeżeli kura byÅ‚a bardzo tÅ‚usta, to nie trzeba wówczas dodawać masÅ‚a, - zamiast Å›wieżych pomidorów można użyć dobrego przecieru pomidorowego, można też użyć wiÄ™kszej iloÅ›ci Å›wieżych pomidorów dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy, - można nie dodawać do zupy Å›mietanki, można też zastÄ…pić jÄ… ukwaszonÄ… tÅ‚ustÄ… Å›mietanÄ…, - do zupy można dodać pokrojone w paseczki kluski z jajek i sera (Książka Kucharska, przepis 21), kluseczki żółtkowe (K.K., przepis. 25 lub przepis na http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44), - na bazie wywaru z kury można przygotować dowolnÄ… zupÄ™ (pieczarkowÄ…, ogórkowÄ…, buraczkowÄ… itp.), - można też spożywać sam czysty bulion z kury (bez przecieru), ewentualnie z lanymi kluskami z jajek (Książka Kucharska, przepisy 23 i 24).
100g potrawy zawiera:
B - 1,3 T - 6,5 W - 1,2 |
kaloryczność 82 kcal |
B : T : W = 1 : 5,0 : 0,9 |
gotowej potrawy - 2,7 kg | |